6.2 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSeceta şi lipsa îngrăşămintelor vor scădea producţia agricolă

Seceta şi lipsa îngrăşămintelor vor scădea producţia agricolă

Anul acesta vor fi irigate doar 300.000 ha dintre cele cinci mi-lioane cultivate. Lipsa furajelor va afecta şi efectivele de animale.

Efectele jafului care a urmat Revoluţiei din ‘89, când majoritatea sistemelor de irigaţii au fost distruse, se resimt şi acum: seceta din acest an, corelată cu lipsa de îngrăşăminte, va duce la pierderi cu până la 30% din producţia agricolă, şi aşa puternic slăbită de lipsa fondurilor băneşti şi a dezinteresului autorităţilor.
Potrivit preşedintelui Agrostar, Niculae Ştefan, aproape patru milioane de hectare din cele şapte milioane arabile ale României vor fi afectate în această vară de seceta ce va începe la sfârşitul lunii mai, în special zonele din sudul ţării, estul Moldovei şi Dobrogea. „Perioada de secetă va începe la sfârşitul lunii mai, se va manifesta până în august şi va afecta majoritatea culturilor din ţară, deoarece sunt chiar în faza de spicuire“, a declarat pentru NewsIn Niculae Ştefan.
Amintind că soiurile nu au mai fost îmbunătăţite de mult timp, astfel încât sămânţa să fie adaptată la secetă, Ştefan a adăugat că nu sunt soluţii reale pentru a împiedica efectele secetei, deoarece sistemul de irigaţii al României este aproape „inexistent“. Potrivit preşedintelui Agrostar, în 2009 pot fi irigate doar 300.000 de hectare, în condiţiile în care se cultivă pe cinci milioane de hectare.
Alt aspect negativ determinat de secetă este, în opinia oficialului Agrostar, lipsa furajelor, care ar putea duce la „lichidarea unor mari efective de animale“, aşa cum s-a întâmplat în 2007. Primele semne ale secetei se vor resimţi în buzunarul agricultorului, la recoltarea grâului şi orzului, când, potrivit lui Niculae Ştefan, se va simţi diminuarea producţiei. De asemenea, el a mai spus că, în condiţiile în care preţul cerealelor va fi mic, ţăranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.

Cheltuielile de irigare, acoperite de bugetul de stat

Anunţul făcut de preşedintele Agrostar survine la exact un an de când oficialii Administraţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) susţineau că se impunea irigarea suprafeţelor agricole. Nicolae Mărăcine, preşedintele ANIF de anul trecut, declara că există o strategie naţională de combatere a deşertificării şi de diminuare a efectelor secetei a cărei aplicare revine structurii pe care o conduce. Tot el spunea că s-au luat în calcul recrearea şi plantarea perdelelor de protecţie ale unor zone sau oraşe, iar în Constanţa, Călăraşi şi Galaţi există un program-pilot pentru refacerea perdelelor de protecţie.
Abia pe 29 aprilie 2009 s-a încercat remedierea situaţiei, publicându-se în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă nr. 39/2009 privind unele măsuri de creştere a suprafeţei contractate pentru irigaţii. Potrivit art. II al Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004, republicată în MO din 13 februarie 2009, „Cheltuielile pentru tarifele de racordare la reţelele electrice de interes public a staţiilor de pompare a apei aflate în administrarea ANIF, organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare şi federaţiilor de organizaţii de îmbunătăţiri funciare se asimilează altor cheltuieli de investiţii, conform art. 46 alin. (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice cu modificările ulterioare, şi se acoperă total de la bugetul de stat, cu respectarea prevederilor comunitare în domeniul ajutorului de stat“. În prezent, există cadru legislativ, ar avea cine să-l aplice, dar nu mai e timp: ordonanţa a intrat în vigoare la sfârşitul lunii aprilie, ştiindu-se că seceta începe la sfârşitul lunii mai…
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat recent că temperatura va oscila puternic în mai, cu valori de până la 30 de grade Celsius ziua şi până la -5 grade Celsius noaptea, în timp ce în iunie-august sunt aşteptate călduri peste limitele normale. Seceta va fi resimţită cel mai puternic în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi în estul Moldovei, mai arată datele ANM prezentate cu ocazia Zilei Internaţionale a Meteorologiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU