12.9 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoluarea de la CE Craiova, eliminată cu 64 de milioane de euro

Poluarea de la CE Craiova, eliminată cu 64 de milioane de euro

CE Craiova trebuie să finalizeze, la sfârşitul lui 2009, lucrările de execuţie pentru eliminarea în fluid dens a cenuşii. Pentru desulfurarea gazelor emise în atmosferă, complexul va cheltui alte 174 de milioane de euro.

Zgura şi cenuşa din haldele Complexului Energetic (CE) Craiova au dat bătaie de cap conducerii unităţii. La fiecare vânt mai puternic, nori denşi de cenuşă acopereau casele din cartierul craiovean Bariera Vâlcii sau din localitatea Işalniţa. Soluţia udării cenuşii cu aspersoare a fost considerată un compromis, întrucât cenuşa era deja în aer înainte ca aspersoarele să fie activate. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană (UE), ţara noastră a primit termene clare de conformare la măsurile de ameliorare a condiţiilor de mediu. Unităţile care folosesc instalaţii poluante trebuie să cheltuiască sute de milioane de euro pentru investiţii de mediu. Astfel, într-un timp relativ scurt (2012), cele trei Complexuri Energetice de la Turceni, Rovinari şi Craiova trebuie să cheltuiască 1,6 miliarde de euro pentru investiţiile de mediu. CE Craiova a fost nevoită să cheltuiască 400 de milioane de euro, din care 270 de milioane – investiţii directe de mediu. Majoritatea acestor bani reprezintă credite bancare destul de costisitoare, care nu vor aduce un plus la profitul societăţii.

Haldele, acoperite temporar cu pământ
 
În acest context, vorbim de poluarea produsă de CE Craiova.
Reprezentanţii societăţii spun că, într-un timp relativ scurt, craiovenii nu vor mai respira sulf şi cenuşă. Astfel, cea mai arzătoare problemă, cea a haldelor de cenuşă şi zgură, este în curs de rezolvare. Metoda folosită se numeşte „evacuare în fluid dens“ – ceea ce înseamnă că se depune cenuşa sub formă de pastă, care se întăreşte pentru a nu mai fi luată de vânt. Finalizarea lucrărilor este programată pentru 31 decembrie 2009, însă vor întârzia câteva luni din cauza procedurilor greoaie de pregătire a licitaţiei pentru contractul de execuţie. „Lucrările merg bine, însă vom avea întârzieri din cauza formalităţilor prealabile licitaţiei“, a precizat directorul CE Craiova, Constantin Bălăşoiu. Pentru Sucursala Craiova II Bariera Vâlcii, lucrările au fost adjudecate la 31 de milioane de euro, în timp ce pentru sucursala Işalniţa, acestea se ridică la 35 de milioane de euro. Tehnologia eliminării în „fluid dens“ presupune implementarea acestei metode treptat, astfel că unele celule ale haldelor ce măsoară 200 de hectare ar trebui să mai rămână o vreme aşa cum sunt acum. Pentru a preîntâmpina însă poluarea, CE Craiova va cheltui bani suplimentari şi va acoperi aceste celule cu un strat de 10 cm de pământ, după cum spune directorul Constantin Bălăşoiu. Potrivit acestuia, licitaţia pentru lucrări va avea loc pe 29 mai. Altă problemă este desulfurarea reziduurilor emise în atmosferă, la care termene de conformare sunt 31 decembrie 2010 (Craiova II) şi 31 decembrie 2012 (Işalniţa). Licitaţia pentru Craiova II a avut deja loc, iar rezultatul ei va fi cunoscut în 20 de zile. Conform studiului de fezabilitate, pentru această sucursală, valoarea investiţiilor a fost estimată la 64 de milioane de euro. Finanţarea este asigurată din credite bancare şi fonduri structurale UE (25 de milioane de euro). Un ultim obstacol ar fi executarea lucrărilor pentru desulfurare la sucursala Işalniţa, pentru care este nevoie de cel puţin 110 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII