4 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024

Blocul lui Boerică

Firma prin intermediul căreia omul de afaceri craiovean Genică Boerică ar fi creat prejudicii cu utilaje fictive urma să ridice în Craioviţa Nouă un complex de locuinţe cu spaţii comerciale.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis în urmă cu o săptămână trimiterea în judecată a nu mai puţin de 30 de persoane, acuzate de crearea unui prejudiciu de aproape zece milioane de euro, prin vânzarea fictivă a unor utilaje industriale. Printre cei deferiţi justiţiei în acest dosar pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi aderare la un grup criminal organizat se află şi controversatul om de afaceri craiovean Genică Boerică, regele neîncoronat al returnărilor ilegale de TVA. Puţină lume ştie că în momentul în care anchetatorii au intrat pe firul acestei afaceri ilicite, SC Medeira Construct SRL Bucureşti – firma pe care, potrivit procurorilor DNA, Boerică a folosit-o în înşelăciunile cu utilaje – se pregătea să înceapă lucrările unui impunător complex rezidenţial în Craiova.

Teren de la SUCPI

În martie 2007, Medeira Construct Bucureşti a cumpărat un teren intravilan în suprafaţă de 7.500 mp în Craiova, de la SUCPI SA. Asociatul unic al firmei de la acea dată, Vlad Ionel, a plătit 525.000 de euro pe terenul respectiv, situat în cartierul Craioviţa Nouă, pe bulevardul Dacia, lângă depoul de tramvaie al RAT Craiova.
Ulterior, firma respectivă a solicitat primăriei autorizaţie de construire a unui bloc cu opt-zece etaje şi spaţii comerciale la parter. Blocul ar fi urmat să fie construit la limita zonei industriale de la periferia cartierului. Documentaţia tehnică pentru obţinerea avizelor necesare a fost întocmită de Mohammad Al-Bashtawi (soţul fostului arhitect-şef al primăriei, Mihaela Al-Bashtawi), prin firma la care este asociat, BAM Pro-Construct SRL.

Faliment irakian

În 2008, firma Medeira din Bucureşti dispare. O regăsim în Târgu Jiu, având ca asociaţi doi irakieni, Amaar Ghanam şi Okla Wasim. După cum se ştie, omul de afaceri Genică Boerică a avut întotdeauna o afinitate faţă de arabi. Acţionari irakieni – mulţi figurând doar cu numele, contra sumei de 100 de euro – apar în mai toate firmele sale implicate în scandalul returnărilor ilegale de TVA. Ammar Ghanam (25 de ani) figurează ca asociat sau administrator la nu mai puţin de 111 firme, cu activităţi în cele mai diverse domenii: comerţ, construcţii, agenţii imobiliare, consultanţă etc., iar Okla Wasim are şi el 26 de firme.
În prezent, fosta firmă a lui Boerică, deţinută acum de irakienii Ghanam şi Wasim, se află în faliment, iar de construirea blocului din Craioviţa Nouă nici nu mai poate fi vorba. Potrivit Tribunalului Gorj, printre creditorii societăţii Medeira se numără Unicredit Leasing Corporation IFN, Ţiriac Leasing, AFP Târgu Jiu şi Primăria Craiova – care va depune în luna ianuarie cererea de creanţă. Creditorii au cerut atragerea răspunderii materiale a administratorului Okla Wasim, până la acoperirea pasivului de 2,4 milioane de lei (570.000 de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII