4 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdio, rentă viageră!

Adio, rentă viageră!

Chiar dacă, începând cu 2010, România nu mai poate acorda acest tip de ajutor de stat, doljenii continuă să solicite renta viageră.

Începând din acest an, vârstnicii care au în proprietate o suprafaţă de teren mai mică de 10 ha şi care vor să o vândă sau să o arendeze, dar nu au apucat să-şi înregistreze dosarul pentru primirea rentei viagere agricole nu mai pot face acest lucru. Asta, deoarece, începând cu 1 ianuarie 2010, România nu mai poate acorda acest tip de ajutor de stat pentru că nu este conform cu legislaţia aprobată de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, doljenii solicită în continuare acest tip de sprijin. „De la 1 ianuarie 2010 şi până în prezent, am avut trei solicitări în acest sens. Solicitările respective se arhivează şi se trimit la Bucureşti. Dacă se va debloca programul şi vor mai fi aprobate fonduri, vor fi luate în considerare. Potrivit legislaţiei în vigoare, deocamdată însă, aceste dosare nu pot fi aprobate“, a declarat Marinela Ungureanu, expert în cadrul Biroului Judeţean de Rentă Viageră Agricolă Dolj.

Pentru persoanele prinse în sistem, lucrurile funcţionează ca şi până acum

Mai norocoase sunt însă persoanele care au apucat să-şi înregistreze dosarul pentru primirea rentei viagere agricole, care îşi vor primi banii în continuare, indiferent dacă şi-au vândut sau şi-au arendat pământul. „Pentru persoanele care sunt deja prinse în sistem, mecanismul de vizare a carnetelor de rentier, precum şi plata acestora se vor derula ca şi până acum, conform legii“, a precizat Marinela Ungureanu. Din această categorie fac parte inclusiv persoanele care şi-au arendat terenul şi care trebuie însă să respecte anumite reguli. „Programul funcţionează pentru toate persoanele care au depus dosarele până la 31 decembrie 2009 şi li s-a validat dreptul de rentier. Cei cărora le expiră contractul de arendă trebuie însă să-l reînnoiască în termen de 30 de zile de la expirare. În caz contrar, aceştia pierd renta“, a adăugat Marinela Ungureanu. Aceştia trebuie să anunţe orice modificare.

Numărul celor înscrişi în program a depăşit 4.000

Până în prezent, la nivel naţional s-au înscris în program circa 95.000 de persoane, însumând din contractele de vânzare sau arendare încheiate în jur de 360.000 de hectare. Suma de bani estimată a fi plătită în 2010 este de 83 de milioane de lei. „Numărul dosarelor depuse de doljeni pentru a beneficia de rentă viageră a ajuns, la sfârşitul lunii decembrie 2009, la 4.083 (adică 4,23% din totalul la nivel naţional)“, a precizat Marinela Ungureanu. Dintre acestea, 13 dosare au fost depuse în 2005, 900 în 2006, 1.060 în 2007, 750 în 2008 şi 1.360 de dosare în 2009.

Avizarea carnetelor de rentier începe pe 18 ianuarie

Începând de pe 18 ianuarie 2010, va începe avizarea carnetelor de rentier. „Persoanele înscrise în program vor primi înştiinţări cu privire la data la care urmează să vină şi actele pe care trebuie să le aibă asupra lor la momentul res-pectiv. Cei care nu pot veni să-şi avizeze carnetele în ziua respectivă trebuie să-şi facă telefonic o reprogramare“, a precizat Marinela Ungureanu, care a adăugat că aceia care au depus dosarele în 2009 şi le-au fost aprobate vor primi carnetele de rentier în această primăvară.
Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat în extravilan, pentru care rentierul a încheiat un acord de vânzare. În cazul în care terenul a fost arendat, valoarea rentei viagere anuale este de 50 de euro pe hectar.

Renta viageră va fi înlocuită cu pensionarea timpurie a fermierilor

De anul acesta, renta viageră va fi înlocuită cu Măsura 113 din Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) „Pensionarea timpurie a fermierilor şi lucrătorilor agricoli“, prin care se vor aloca 72 de milioane de euro. Implementarea acestei măsuri se va putea realiza însă numai după definitivarea cadrului legislativ pentru îmbunătăţirea sistemului de pensii pentru agricultori şi elaborarea sistemului de evidenţă a fermierilor şi muncitorilor agricoli.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU