-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulisele congresului PNL

Culisele congresului PNL

Pe holurile Palatului Parlamentului, liberalii speculează pe tema migrărilor din partid. Unii pun pariuri pe numărul parlamentarilor care vor migra, iar opozanţii lui Antonescu dau declaraţii iritate la adresa votului pe liste. Tot la bursa zvonurilor se discută despre plecarea din partid a şase parlamentari PNL. Deputatul PNL Ioan Timiş a declarat pentru Hotnews.ro că demisionează din partid şi se înscrie în PD-L.

Declaraţia politică a lui Ioan Timiş

„Mie îmi este foarte clar că, de acum, pentru o vreme, pe cerul liberal va străluci mai puternic numai o singură stea şi aceasta este steaua lui Crin Antonescu. Ceilalţi lideri vor avea o strălucire controlată pentru că lumina, înţelepciunea şi strălucirea îşi vor avea originea într-un singur punct.
Aceşti lideri trebuie să depună doar jurământul de supunere, credinţă şi loialitate, deşi acest aspect pare paradoxal pentru timpurile moderne. Ne aflăm într-o formă de absolutism iluminat în care liderul este cult, deschis, bine intenţionat, necaptiv instinctelor egoiste şi meschine. Probabil că această matriţă politică va naşte omul politic liniştit, moral şi onest de mâine.
Eu, personal, nu am nici o nemulţumire faţă de PNL şi nici nu aştept rezultatele congresului pentru a-mi acoperi gestul sau pentru a-mi furniza un alibi. Eu plec astăzi din PNL pentru că doresc să plec. «Eu când vreau să plec, plec», ar trebui să fie forma absolută a manifestării libertăţii de opţiune a omului politic, întocmai cum libertatea individului este susţinută în titlul unei recente pelicule, «Eu când vreau să fluier, fluier». Opţiunea politică viitoare este PD-L, care are în ideologia sa un orizont liberal şi, într-un anume fel, mă întorc acasă“.
Ioan Timiş este al 17-lea parlamentar care părăseşte PNL. Timiş şi-a anunţat demisia în exclusivitate pentru HotNews.ro chiar în ziua în care liberalii îşi aleg noua conducere. Din toamna lui 2009 până în prezent, 17 parlamentari liberali au părăsit partidul, mergând fie la PD-L, fie în grupul independenţilor.

Dinu Patriciu îl susţine pe  Antonescu

Dinu Patriciu şi-a făcut apariţia la congresul PNL şi a declarat că îl susţine pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte al liberalilor. Patriciu a mai spus că susţine votul pe liste.
La bursa zvonurilor, vicepreşedintele PNL, Theodor Meleşcanu, pe fondul opoziţiei faţă de votul pe liste, este suspectat că vrea să părăsească partidul. Unii delegaţi cred că Meleşcanu a bătut palma cu partidul lui Traian Băsescu şi ar fi cerut postul de judecător la Curtea Constituţională, în locul lui Ioan Vida, căruia îi expiră mandatul.
Theodor Meleşcanu a declarat pentru HotNews.ro că nu se gândeşte să plece de la PNL. „Este o prostie, nu vreau să părăsesc partidul. Zvonul a fost lansat pentru că nu sunt de acord cu votul pe liste, dar asta nu înseamnă că plec din PNL. Mă interesează funcţia de judecător la Curtea Constituţională, dar asta se va decide pe algoritmul politic şi în plenul parlamentului“.
Tot la bursa zvonurilor se discuta despre plecarea din partid a şase parlamentari PNL. Numele suspecţilor de migrare la independenţi sunt Ioan Timiş, Mihai Banu, Florin Turcanu, Ioan Ţintean, Gabriel Berca şi Mircea Cazan. Ultimii doi au negat că părăsesc partidul. „Informaţia că eu aş pleca la PD-L este o simplă intoxicare. Nu s-a pus niciodată problema să trec la PD-L“, a declarat Mircea Cazan pentru HotNews.ro.
Cei nemulţumiţi de votul pe liste dau declaraţii de presă pe culoare. Senatorul PNL Puiu Haşotti, consideră că este „inutil“ congresul PNL, iar statutul lui Antonescu, „nedemocratic şi antiliberal“. „Cred că este inutil congresul în mare măsură pentru că în noul Birou Politic se vor regăsi 70-80% din vechii membri şi este un Statut nedemocratic şi antiliberal, pentru că se alege pe liste. Nu pot înţelege de ce Călin Popescu Tăriceanu şi Ludovic Orban nu se află pe lista lui Crin Antonescu“.
Mulţi delegaţi sunt nemulţumiţi de statutul partidului, însă nu au curajul să o declare. În grupurile de pe holuri, liberalii, sub protecţia anonimatului, recunosc că nu sunt de acord cu statutul, dar îl acceptă de teama de a nu fi înlocuiţi de la şefia organizaţiilor.
„Nu-şi avea rostul acest congres, trebuia să fie în toamnă. Antonescu ne forţează mâna cu ameninţările că renunţă la şefia PNL. Asta e, n-avem de ales“, comentează liberalii în grupuri.  
Luminiţa Pârvu,

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII