9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCreşterea taxelor ne apropie de greci

Creşterea taxelor ne apropie de greci

Ministerul Finanţelor Publice(MFP) discută cu FMI patru variante de creştere a veniturilor şi reducere a cheltuielilor, potrivit ministrului administraţiei şi internelor, Vasile Blaga.
Întrebat de jurnalişti dacăguvernul discută cu FMI despre majorarea taxelor, ministrul a răspuns că a dedus că există patru variante analizate la nivelul MFP. „Discutaţi dumneavoastră (presa – n.r.) despre majorarea taxelor. Sunt convins că sunt astfel de discuţii probabil şi la Ministerul de Finanţe, sunt patru variante, după câte îmi dau seama de discuţii, dar altceva nimic“, a spus Blaga, precizând că membrii cabinetului s-au văzut în fiecare zi cu experţii FMI.
Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, i-a informat pe membrii guvernului, în şedinţa de ieri, că FMI a cerut reducerea cheltuielilor şi majorarea veniturilor inclusiv prin creşterea taxelor şi că deficitul bugetar din 2010 va depăşi 5,9% din PIB, Fondul putând accepta un deficit de 6,3-6,4%. „Ministrul a făcut în şedinţa de guvern o prezentare succintă a discuţiilor cu Fondul, arătând că experţii Fondului au cerut autorităţilor române să reducă cheltuielile şi să crească veniturile şi că o soluţie este mărirea taxelor, iar alta – disponibilizările. Ministrul a susţinut că variantele sunt încă în analiză şi nu a avansat nici o cifră privind creşterea TVA sau a cotei unice de impozitare, dar a explicat că deficitul va fi totuşi mai mare, iar FMI ar putea accepta pentru 2010 un deficit de 6,3 – 6,4% din PIB“, au relatat surse participante la şedinţa de guvern, informează Mediafax.

Creşterea taxelor omoară economia

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florea Pârvu, consideră că, atâta timp cât agenţii economici nu-şi reiau activitatea, executivul nu poate face nimic pentru a ieşi din situaţia dezastruoasă. „Noi putem să luăm bani de la FMI până înnebunim. Atâta timp cât aceşti bani se duc în deficite şi nu în investiţii, ne vom împrumuta la nesfârşit şi nu vom mai ieşi din criză. Atâta timp cât agenţii economici nu se dezvoltă, nu vor da drumul la producţie şi nu vor face angajări, guvernul poate să stea şi în cap, că tot nu va ieşi din criză. Creşterea taxelor e o catastrofă pentru mediul de afaceri“, a declarat  Florea Pârvu.
Acesta a menţionat că majorarea taxelor acum nu va face  decât să agraveze situaţia. „Creşterea taxelor înseamnă un nou val de falimente şi creşterea şomajului. Dacă nu creează un mediu propice investitorilor şi întreprinzătorilor români, statul va ajunge în situaţia Greciei. Grecii s-au împrumutat şi ei foarte mult, dar la ei merge totuşi ceva. Turismul, o parte din industrie încă merg“, a spus reprezentantul CNIPMMR. FMI estimează că va avea loc oricum o înrăutăţire a situaţiei fiscale din România în 2010 şi de aceea este foarte important să încerce să găsească soluţiile cele mai bune pentru a nu crea dezechilibre mai mari decât cele care sunt deja pe partea fiscală în ţara noastră, a declarat şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, citat de NewsIn. Acesta a precizat că FMI analizează mai multe variante de creştere a veniturilor la buget, dar a atras atenţia că nu trebuie să ne grăbim să facem majorări de taxe. Franks a mai declarat că informaţiile apărute în presă cu privire la creşterea TVA şi a cotei unice nu sunt corecte. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII