-2.2 C
Craiova
miercuri, 15 ianuarie, 2025

Vine mall-ul!

Electroputere eliberează halele în care belgienii de la Bel Rom vor construi primul mall din Craiova. Parcul de retail ar putea aduce în Bănie nume mari, cum ar fi Carrefour, Auchan etc.

Electroputere SA Craiova a început să relocheze activităţile din halele de producţie în care belgienii care controlează dezvoltatorul imobiliar Bel Rom vor amenaja Electroputere Shopping Center – primul mall din Craiova. Ieri, muncitorii lucrau de zor la mutarea utilajelor. „Eliberăm o hală de cinci hectare a Fabricii de Aparataj şi alta de 2,5 hectare unde erau confecţiile metalice. Investitorii belgieni pot amenaja mall-ul din incintă în cel mult un an“, a precizat Adrian Dumitriu, directorul general al Electroputere Craiova.
Firma care dezvoltă viitorul mall se numeşte K&S Electric Power Point SRL, iar suma plătită pentru active se ridică la circa 20 de milioane de euro, spun surse credibile. În noua locaţie ar putea veni parteneri tradiţionali ai belgienilor: Carrefour, Auchan, Bricostore etc.  
Societatea craioveană are o strategie de valorificare imobiliară a activelor neproductive, pentru stingerea datoriilor către bugetul de stat. Astfel, circa 30 de hectare de terenuri şi clădiri, adică jumătate din fabrică, sunt de vânzare. „Strategia de restructurare ar trebui să se finalizeze în circa trei ani. Până atunci, sperăm să achităm datoriile către bugetul de stat şi să aducem business-ul unde ne dorim“, a mai spus Adrian Dumitriu.

Noua Electroputere, gata în trei ani

În următoarea perioadă, coloana vertebrală a Electroputere va deveni Fabrica de Transformatoare (Trafo), care are multe cereri la export. Potrivit directorului general, cea mai mare parte a cifrei de afaceri de anul trecut (66 de milioane de euro) a fost realizată de Trafo – care exportă masiv în Grecia. Alte pieţe importante se prevăd în Turcia, Irak, Arabia Saudită – unde potenţialul este estimat la 20 de milioane de euro în următorii ani. „În ceea ce priveşte transformatoarele, avem o capacitate anuală de 15.000 MWA, iar noi nu producem decât jumătate la ora actuală. Alt sector care poate fi dezvoltat este producţia de motoare, unde avem o cifră de afaceri de şase milioane de euro, iar potenţialul este de 15-20 de milioane de euro. În ultima perioadă, am reintrat pe pieţele din Vest. Exportăm motoare în Germania, Italia şi SUA“, a afirmat Adrian Dumitriu. Potrivit acestuia, achitarea datoriilor către stat este o prioritate, deoarece ele împiedică participarea societăţii la licitaţiile de pe piaţa internă. Din 2008, se estimează că Electroputere a pierdut afaceri de 24 de milioane de euro din cauza datoriilor către stat. Sectorul de Aparataj are puţine şanse de supravieţuire, având în vedere că nu se întrevăd lucrări în sistemul energetic naţional, la construirea căruia Electroputere a participat din plin. Altă fabrică ce supravieţuieşte la limită este cea de locomotive: cu ajutorul comenzilor private. Transportatorii privaţi, cum ar fi GFR, Servtrans, Unifertrans, sunt mai bun-platnici decât CFR – de la care şi acum societatea mai are de încasat circa două milioane de euro, creanţă care a fost cesionată în favoarea Fiscului. Fabrica de Locomotive execută în prezent lucrări de reparaţii la locomotivele diesel electrice. În febra relocărilor, a apărut o nouă fabrică: Divizia Componente. Toate prelucrările mecanice de la fabrici au fost comasate într-o hală. Noile spaţii de producţie au fost restrânse şi modernizate, iar o infuzie de câteva milioane de euro va transforma în viitorul apropiat una dintre halele Fabricii de Motoare. „Targetul nostru este ca în trei ani să finalizăm restructurarea. La final vom avea o societate cu o cifră de afaceri de peste 120 de milioane de euro, a cărei producţie se va baza în principal pe producţia de transformatoare şi motoare electrice, fără datorii la stat şi surplus de personal“, a încheiat directorul Dumitriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

44 COMENTARII