2.6 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024

Nu scad pensiile!

Plenul CCR a decis ieri, în urma deliberărilor pe Legea pensiilor, că prevederile legii sunt constituţionale, decizia de respingere a contestaţiilor PNL şi PSD fiind luată cu majoritare de voturi, informează CCR. „În urma deliberărilor, plenul Curţii Constituţionale a României, cu majoritate de voturi, a constatat că legea sus-menţionată (Legea privind sistemul unitar de pensii publice – n.r.) este constituţională“, se arată într-un comunicat de ieri al CCR.
Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, potrivit sursei citate. Totodată, argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate ieri de plenul CCR urmează să fie prezentate în cuprinsul deciziei care se publică în Monitorul Oficial al României.
PSD şi PNL au atacat, pe 23 septembrie, la Curtea Constituţională, Legea pensiilor. Cele două formaţiuni au criticat legea atât pe aspecte de formă, cât şi de fond. Ministrul muncii, Ioan Botiş, a declarat ieri că, potrivit legii pensiilor validate de CCR, „matematic, este imposibil ca o pensie să scadă“ şi că, dacă ar fi fost adoptată formula de calcul a pensiilor propusă de opoziţie, ar fi fost posibil ca aceste venituri să se reducă.
„Pensiile pentru anul 2010 nu scad! Am dus din zona politică modul de calcul al pensiilor într-o zonă economică. Oricine este interesat şi citeşte o să observe că modul de calcul propus de noi dă sustenabilitate pe termen mediu şi lung sistemului de pensii. Pe modalitatea de calcul propusă de opoziţie, o modalitate de calcul pur politică, exista şansa ca, în cazul în care majorităţile politice se schimbau, acel procent să scadă sub ceea ce am propus noi“, a declarat Botiş.
El a explicat modalitatea de calcul a valorii punctului de pensie, arătând că indicatorul de bază de 732,8 lei se înmulţeşte cu numărul de puncte de pensie acumulate.
Botiş a precizat că, potrivit simulării pentru 2012, „valoarea actuală a punctului de pensie, de 732,8 lei, se indexează cu rata inflaţiei“. „Am luat o rată a inflaţiei analizată de 5,3% şi o creştere a câştigului salarial mediu brut de 0,4%. În aceste condiţii, pensia va creşte, în mod natural, de la 732,8 lei la 773,1 lei, deci o creştere de 40,3 lei“, a arătat ministrul, subliniind că „valoarea punctului de pensie rămâne permanent pozitivă“.
„Prin actuala lege a pensiilor am adus un mod etic de a trata cetăţeanul român, pentru că sistemul acesta contributiv şi redistributiv a creat de-a lungul timpului distorsiuni, pentru că s-au creat categorii speciale care au beneficiat de pensii foarte mari, în defavoarea celor care au contribuit. Această lege repune, pe baze etice, tot sistemul şi creează o sustenabilitate de care România avea nevoie“, a mai spus democrat-liberalul.
Botiş a amintit că persoanele ale căror pensii vor fi diminuate sunt diplomaţii, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar din instanţele de judecată, funcţionarii publici parlamentari, angajaţii Curţii de Conturi şi cei din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. „Deci, pensiile foarte mari scad“, a conchis ministrul. El a dat câteva exemple, arătând că funcţionarii publici parlamentari, cu pensia medie de serviciu de 2.737 de lei, după recalculare vor avea 1.630 de lei. Diplomaţii cu pensia medie de 4.214 lei vor avea 1.963 după recalculare, parlamentarii cu pensia medie de serviciu de 3.616 lei după recalculare vor avea 2.146 de lei, iar cei care au lucrat la Curtea de Conturi şi care aveau o pensie medie 5.480 de lei vor primi 2.012 lei după recalculare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII