0.6 C
Craiova
marți, 21 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDunărea, ameninţată de poluare

Dunărea, ameninţată de poluare

Conform ultimelor rezultate ale PH-ului apei Dunării la Baziaş, fluviul este în continuare ameninţat de poluare. Există însă şi o veste bună: odată ajunsă în Mehedinţi, poluarea va fi mult diluată.
În urma analizelor efectuate de laboratorul Apelor Române Mehedinţi, făcute la metale grele şi micropoluanţi, precum şi la indicatorii biologici, apa fluviului se situează în limite normale. Potrivit măsurătorilor efectuate din trei în trei ore, PH-ul este în jurul valorii normale de 8,5 unităţi.
Conform informaţiilor primite prin sistemul de avertizare internaţional, autorităţile ungare continuă eforturile de a reţine unda poluantă pe teritoriul propriu, precum şi de a reţine cea mai mare parte din nămolul poluant în albia râului Marcal şi în râul Raba.
Debitul la intrarea în ţară, în intervalul 7 – 8 octombrie, a fost în uşoară scădere până la valoarea de 6.300 mc/s, situându-se peste media multianuală a lunii octombrie (3.850 mc/s). Pentru intervalul 10 – 14 octombrie, debitul va fi, la intrarea în ţară, în scădere, până la valoarea de 6.000 mc/s la sfârşitul perioadei de prognoză.
Specialiştii Administraţiei Naţionale „Apele Române“ estimează că apa fluviului Dunărea, în secţiunea Baziaş, se va menţine la parametrii de calitate admişi.
Calculele au fost efectuate şi pe baza ultimelor informaţii primite de la oficialii unguri prin sistemul de avertizare PIAC, referitoare la calitatea apei râului Marcal la confluenţa cu râul Raba. Specialiştii români, prin Administraţia Bazinală de Apă Jiu – Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinţi – monitorizează calitatea apei. În judeţul Caraş-Severin, localnicii au fost anunţaţi de către medicii veterinari să nu mai consume peşte din Dunăre până la trecerea pericolului şi nici să nu îşi mai lase animalele să se apropie de apă.
„Specialiştii ANAR monitorizează unda de poluare la Baziaş. De asemenea, se vor efectua analize la indicatorii fizico-chimici generali şi metale grele într-un program special, pe baza probelor de apă recoltate în secţiunea Baziaş“, mai precizează comunicatul ANAR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU