Preşedintele american Barack Obama a pledat intens în discursul său despre starea naţiunii, rostit marţi, pentru colaborarea între partide în noul Congres, unde republicanii deţin majoritatea în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii în Senat, relatează BBC.
De asemenea, el a cerut măsuri pentru reducerea deficitului şi pentru ca SUA să facă faţă provocărilor din partea noilor actori economici importanţi, precum India şi China. Liderul de la Casa Albă a precizat că progresele tehnice, dezvoltarea unor puteri precum China şi India şi exportul de locuri de muncă în străinătate au însemnat, pentru mulţi americani, că „regulile s-au schimbat“, iar în prezent este esenţială încurajarea „inovaţiei americane“ şi asigurarea slujbelor.
„Acesta este momentul Sputnik al generaţiei noastre“, a spus el, referindu-se la plasarea primului satelit sovietic în orbită, înainte de Statele Unite. „În urmă cu doi ani, am spus că este nevoie să ajungem la un nivel de cercetare şi dezvoltare pe care nu l-am mai văzut de la momentul culminant al cursei spaţiale“, a adăugat el, luându-şi angajamentul să investească în educaţie şi să creeze un buget care să îndeplinească acest scop.
Obama a explicat că guvernul va reduce deficitul intern prin îngheţarea cheltuielilor interne în următorii cinci ani. Acest lucru va necesita „reduceri dureroase“, dar nu trebuie să aibă loc „pe spatele cetăţenilor celor mai vulnerabili“, a adăugat el.
„Vom investi în cercetarea biomedicală, în tehnologia informaţiei şi în special în energia nepoluantă – o investiţie care ne va consolida securitatea, ne va apăra planeta şi va crea nenumărate locuri noi de muncă pentru populaţie“, a afirmat el.
Preşedintele a precizat că guvernul va lansa şi proiecte ample de modernizare a infrastructurii, inclusiv căi ferate de mare viteză, şi se va asigura că 98% dintre americani vor avea internet de mare viteză în următorii cinci ani.
Rivali, democraţi şi republicani, au stat unii lângă alţii…
În replică, republicanii au avertizat că vor respinge apelurile pentru creşterea cheltuielilor publice, inclusiv investiţii în educaţie, cercetare şi infrastructură, pentru a evita o creştere a datoriei. „În urmă cu câţiva ani, reducerea cheltuielilor era importantă. În prezent, este imperativă. Iată de ce ne confruntăm cu o povară zdrobitoare a datoriei“, a declarat reprezentantul republican de Wisconsin, Paul Ryan.
Într-o schimbare a tradiţiei, mulţi rivali democraţi şi republicani au stat marţi unii lângă alţii în sală, pentru a asculta discursul preşedintelui. Gestul a avut ca scop să arate unitatea, pe fondul dezbaterii aprinse după atacul armat din Arizona, din urmă cu trei săptămâni, când membra Camerei Reprezentanţilor, Gabrielle Giffords, a fost împuşcată grav.
Obama şi-a început discursul aducându-i un omagiu lui Giffords şi spunând că incidentul a amintit opiniei publice americane că împărtăşeşte „speranţe şi credinţe comune“.
După alegerile din luna noiembrie, cele două partide împart în prezent responsabilitatea guvernării şi oamenii vor ca ele să colaboreze, a spus preşedintele, precizând că, pentru a câştiga viitorul, SUA trebuie să facă faţă „provocărilor care au avut nevoie de decenii ca să apară“.
Obama a făcut referire şi la imigraţia ilegală, problemă ce trebuie rezolvată, din punctul său de vedere, o dată pentru totdeauna, însă ţara trebuie să înveţe să îi preţuiască pe copiii muncitorilor ilegali, care ar putea juca un rol vital în economia americană, dar care se confruntă în permanenţă cu riscul expulzării.
El a abordat şi subiectul delicat al reformei asigurărilor medicale, spunând în glumă că a „auzit zvonuri că o parte dintre aleşi sunt îngrijoraţi în legătură cu noua lege“. El a dat asigurări că este nerăbdător să lucreze cu oricine are idei pentru îmbunătăţirea ei.
„În loc să purtăm luptele din ultimii doi ani, haideţi să reparăm ceea ce trebuie reparat şi să avansăm“, a spus el.
Obama a adus un omagiu trupelor americane
Una dintre cele mai lungi runde de aplauze a intervenit când Obama le-a adus un omagiu trupelor americane, spunând că ţara trebuie „să le servească, aşa cum şi ele au servit“ ţara, oferindu-le echipamente adecvate şi îngrijire medicală după ce se retrag.
Politica externă nu a fost una dintre temele importante ale discursului, dar Obama a spus că trupele combatante americane şi-au încheiat misiunea din Irak „cu capul sus“, în timp ce conducerea al-Qaida din Pakistan este supusă în prezent „la mai multe presiuni decât oricând după 2001“.
În Afganistan urmează lupte dificile, dar SUA sunt decise să construiască un parteneriat solid cu guvernul de la Kabul. „Scopul nostru este clar – împiedicând talibanii să controleze din nou poporul afgan, vom refuza al-Qaida refugiul pe care l-a folosit ca punte de lansare pentru atentatele din 11 septembrie“, a explicat el.
Obama a salutat şi îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia şi India şi a cerut Congresului să aprobe acordul de liber schimb negociat recent cu Coreea de Sud.
Discursul despre starea naţiunii, transmis la posturile naţionale de televiziune, este unul dintre cele mai urmărite evenimente politice din SUA. Anul acesta, discursul a intervenit la mai puţin de două săptămâni după masacrul din Tucson, Arizona. Un loc a rămas gol în onoarea lui Giffords, iar rude ale unora dintre victime au stat lângă Prima Doamnă, Michelle Obama.
Aprobarea faţă de preşedinte a crescut în ultimele săptămâni, în urma succesului său în promovarea unor noi legi prin „Congresul intermediar“, la sfârşitul anului trecut.