13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024

Stinge şi tu lumina!

Cetatea Băniei, alături de alte mii de oraşe din lumea întreagă, se va alătura sâmbătă, 26 martie, campaniei „Ora Pământului“ – cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile.
Între orele 20.30 – 21.30, odată cu stingerea luminilor, se dă pentru a patra oară startul unei noi schimbări… poate o lume fără fenomene extreme, unde cutremurele, tornadele şi tsunamiurile nu vor mai exista.
La nivel mondial, campania are drept scop conştientizarea problemelor mediului înconjurător. În 2010, acest proiect a reuşit să strângă aproximativ 1,3 miliarde de oameni din nu mai puţin de 120 de ţări.

Tu ce faci de Ora Pământului?

În Bănie, acţiunea este organizată de: Universitatea din Craiova, Asociaţia Studenţilor de la Facultatea de Fizică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Colegiul Naţional „Carol I“, Casa de Cultură a Studenţilor, Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret şi Primăria Municipiului Craiova în parteneriat cu CEZ Oltenia, Luxten, UTI şi alţi agenţi economici din zonă. Campania propune un marş al studenţilor şi elevilor pe traseul Universitate – Primărie – Piaţa „Mihai Viteazul“.
Studenţii s-au pregătit din timp pentru această manifestare, holurile Universităţii fiind împânzite de afişele viu colorate.
„A fost un proiect destul de bine organizat, însă cred că o reală schimbare va putea să apară în lume doar atunci când oamenii vor
adopta alte modele de gândire şi comportament“, mărturiseşte Anca D., în timp ce pune un afiş la avizierul Facultăţii de Fizică.
Raportându-se la cutremurul din Japonia, Marius V. crede că doar un strigăt la unison mai poate salva planeta de un eventual sfârşit: „Respectul faţă de locul în care trăim şi, în definitiv, faţă de noi înşine ne va face să ne gândim de două ori înainte de a epuiza şi ultimele resurse ale planetei. Nu cred într-un viitor gri, ci văd lumea conturată în alb şi negru, iar mâine, cu siguranţă negrul va mai câştiga o bătălie“.
Şi liceenii sunt ceva mai neîncrezători în ceea ce priveşte lumea eco, pentru care duc, de ceva timp, o bătălie crâncenă.
„Am participat şi în anii precedenţi la acţiune: puţină agitaţie, iluminatul stradal stins, oameni cu candele şi lumânări în mână şi câte un mic spectacol care să încheie seara. Nu trebuie să fim eco doar pentru o zi, ci pentru 365 de zile!“, spune Silviu D.
Acesta nu este singurul care a sesizat gunoaiele ce împânzesc oraşul când se îndreaptă spre casă: „Sper să fim noi viitorul planetei!“, se aude un glas dinspre adolescenţii care tocmai au ieşit pe poarta liceului.
Acţiunile reunite sub acest generic urmăresc să sensibilizeze o lume întreagă asupra schimbărilor climatice dure care afectează planeta. Mai mult, organizatorii campaniei doresc ca oamenii să adopte o atitudine responsabilă şi să diminueze sursele majore de poluare care afectează stratul de ozon din atmosferă. Schimbarea suntem noi. Fiecare: eu, tu, împreună…
Susţine tinerii din Craiova într-o campanie ce are drept scop tragerea unui semnal de alarmă asupra efectelor negative generate de fenomenul încălzirii globale şi stinge şi tu lumina în această seară, alături de ei!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII