-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRăzboi total între medicii de familie şi autorităţi

Război total între medicii de familie şi autorităţi

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, dr. Rodica Tănăsescu, reacţionează dur în faţa noilor acuzaţii de corupţie la adresa medicilor, venite de această dată de la ministrul Cseke Attila. 1 iunie 2011 este ultimul termen pentru stingerea acestui conflict. Ce vor face medicii de familie şi cât de departe sunt dispuşi să meargă?

Vlad Mixich: Medicii sunt suspectaţi de corupţie, cel puţin aşa susţine Ministerul Sănătăţii, care miercuri a afirmat că „există mai multe suspiciuni privind decontarea unor servicii medicale de către unele spitale sau cabinete medicale, fără ca acestea să fie efectuate“. Ministrul Cseke Attila solicită Casei Naţionale de Sănătate să verifice aceste suspiciuni de corupţie.
Rodica Tănăsescu: Şi dacă ar fi aşa, cine îi împiedică să facă tot ce au de făcut? Acum două luni, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a spus că la Bucureşti medicii au avut înscrişi pe listele lor trei milioane de cetăţeni. Am făcut atunci o adresă către Casa de Asigurări Bucureşti, solicitându-le să ne spună pentru câţi pacienţi s-au plătit servicii de capitaţie medicilor de familie, în ultimii cinci ani.

V.M.: Şi aţi primit răspuns?
Rodica Tănăsescu: Nu. Am trimis solicitarea acum o lună şi jumătate. Nu am primit nici un răspuns. În Bucureşti, media de pacienţi înscrişi pe listele de capitaţie a medicilor de familie este în jur de 1.600. În Bucureşti, sunt 953 de medici în contract cu Casa. Faceţi o socoteală şi veţi vedea că sub nici o formă nu pot fi trei milioane de cetăţeni.

V.M.: Şi atunci de ce a spus Lucian Duţă ce a spus?
Rodica Tănăsescu: Probabil că este o tehnică de a arunca vina în curtea medicilor. Casa a minţit. Şi încă ceva: înainte de acest SIUI au existat şi alte softuri, alese nu de noi, ci de Casele de Asigurări. Acele softuri au avut ca primă sarcină identificarea dublărilor de coduri numerice personale. Doar salariaţii Casei au acces, nu medicii.

V.M.: Solicitaţi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să prezinte cazuri nominale de medici corupţi? Dacă are…
Rodica Tănăsescu: Am cerut. Dar cu ani înainte de acest SIUI, dacă un medic greşea şi înscria incorect codul unui pacient al meu, acesta imediat dispărea de la mine. Deşi acel coleg nu proceda corect, banii tot nu erau plătiţi de două ori, cum se susţine. E o chestiune tehnică.

V.M.: Se acuză şi prescripţia reţetelor pe numele unor pacienţi morţi.
Rodica Tănăsescu: În general, nu la medicina de familie se întâmplă acest lucru. Dar dacă un pacient se prezintă pe data de 3 şi medicul îi dă o reţetă şi pacientul moare pe data de 25 a aceleiaşi luni, în softuri apare că s-a dat reţeta unui mort. Deşi el, până pe 25, era viu.

Cum sunt furaţi medicii de familie de Casa Naţională de Sănătate?

V.M.: SIUI-ul se blochează?
Rodica Tănăsescu: Se blochează permanent. Şi, în plus, cardurile electronice vor prelua erorile din SIUI. În prezent, calitatea de asigurat a pacientului îmi este de foarte multe ori negată de SIUI, deşi eu am dovada lui de asigurat în mână. Deşi directorul Casei, Lucian Duţă, a spus că nu e adevărat, până ce nou-născuţii sunt validaţi în SIUI trec trei – patru luni. În acest timp, copiii au nevoie de vaccinări, de îngrijire. Am avut copii de un an înregistraţi ca neasiguraţi. Apoi, toţi cei care au împlinit 18 ani, dar sunt încă elevi, apar ca neasiguraţi pentru că inspectoratele şcolare nu transmit datele electronice ale celor care au împlinit 18 ani, dar sunt încă elevi. Toţi copiii sunt asiguraţi automat în România, dar cei care au împlinit 18 nu se mai încadrează în categoria copiilor, deşi ca elevi sunt asiguraţi în continuare prin lege. Aceste probleme sunt vechi şi le sesizăm de ani de zile. Nu sunt cazuri izolate, ci e o situaţie de masă. Toate femeile de pe listă, căsătorite în ultimii zece ani, apar domnişoare. Eu le mărit, peste o lună apar în sistem tot domnişoare. Iar le mărit, iar apar domnişoare. Şi aşa mai departe. E o varză. Sunt nenumărate astfel de probleme.      

V.M.: Dincolo de aceste erori, cât de bine funcţionează SIUI-ul?
Rodica Tănăsescu: Funcţionează din când în când. Nenumăraţi pacienţi apar neasiguraţi, deşi eu am în mână dovada lor de asigurat.

V.M.: Ce înseamnă „din când în când“?
Rodica Tănăsescu: Se întâmplă să nu funcţioneze, să se blocheze sau să meargă extrem de greu. Sunt momente în care trec trei consultaţii până ce reuşesc să vizualizez ceva. Şi acelaşi lucru va fi şi în cazul cardurilor. Gândiţi-vă că a picat când a fost folosit doar de Casele Judeţene. Când vor fi on line zeci de mii de medici în acelaşi timp, ce se va întâmpla?

V.M.: Autorităţile susţin că, refuzând acest sistem electronic, respingeţi un control strict al banilor, protejând corupţia.

Rodica Tănăsescu: Întrebarea mea este: de ce nu au făcut acest soft să funcţioneze bine? Eu pot să demonstrez în orice clipă aceste disfuncţionalităţi, nu eu Rodica Tănăsescu, ci orice medic de familie din România poate să demonstreze cum i se fură în fiecare lună zeci de pacienţi şi zeci de servicii medicale din cauza acestui SIUI.

V.M.: Se fură pacienţi?
Rodica Tănăsescu: Dispar. Nu mai apar ca asiguraţi sau nu mai apar figurând la tine.

V.M.: Cine îi fură?
Rodica Tănăsescu: Casa.

V.M.: Care e procedeul?
Rodica Tănăsescu: Dacă am 1.000 de pacienţi asiguraţi, atunci când deschid calculatorul văd că, în loc de 1.000 de asiguraţi, am doar 800. Dau doar nişte cifre întâmplătoare. Dacă fac servicii acelor 200 de pacienţi (lipsă – n.r.) eu nu sunt plătită pentru ele, căci acei pacienţi apar neasiguraţi.
 
V.M.: Atunci când apare un defect atât de mare nu e normal să-l sesizaţi?
Rodica Tănăsescu: Dar l-am sesizat. Eu duc la Casă (dovezile, n.r.) a o mie de pacienţi asiguraţi, dar ei îmi apar ca asiguraţi doar 800. Şi eu duc dovada de asigurat şi pentru ceilalţi 200, deşi asta e datoria Casei sau a ANAF-ului care încasează banii.

V.M.: Practic dumneavoastră îi introduceţi în sistemul electronic.
Rodica Tănăsescu: Dar ei erau de mult acolo. Mi i-au furat.
V.M.: De ce?
Rodica Tănăsescu: Deoarece Casa are interes să nu plătească servicii, să nu plătească reţete. Şi atunci mi-i zboară… Poate că greşeala nu este intenţionată, dar rezultatul este acelaşi. Şi noi, medicii, ducem dosarele cu dovezile de asigurat la Casă, şi luna viitoare tot neasiguraţi apar. Deşi am depus dovada de asigurat a acestor pacienţi. Asta nu mi se pare chiar în ordine.
 
V.M.: Şi cei de la Casă ce spun?
Rodica Tănăsescu: Ei spun că acele protocoale între Casa Naţională de Sănătate şi Casa de Pensii, Evidenţa Populaţiei, Camera de Muncă, Oficiul de Handicap nu funcţionează optim şi din aceste motive apar disfuncţionalităţi. Doar că ei stau în birouri şi noi stăm faţă în faţă cu pacienţii. Asta e marea diferenţă.
 
V.M.: De unde au apărut suspiciunile ministrului Cseke Attila cu privire la corupţia medicilor?
Rodica Tănăsescu: Din punctul meu de vedere, aceste suspiciuni nu au nici o acoperire. Ministerul nu are cum să demonstreze sau să aibă asemenea date.

V.M.: Şi de unde are Cseke Attila aceste suspiciuni? Din auzite?
Rodica Tănăsescu: Ministerul nu are asemenea date, dar încearcă, probabil, să deturneze atenţia opiniei publice. Doar Casele Judeţene şi Casa Naţională au astfel de date.

V.M.: De unde vin totuşi aceste suspiciuni?
Rodica Tănăsescu: Eu ştiu dacă le au de-adevăratelea? Sau, de fapt, se aşteaptă ca noi să nu semnăm contractele-cadru şi atunci pregătesc terenul? Să culpabilizeze medicii, să arate cât sunt ei de ticăloşi că nu vor să semneze contractul, deşi sunt vinovaţi şi au raportat servicii pe care nu le-au efectuat. Este foarte simplu să învinovăţeşti pe cineva. Şi dacă suspiciunile acestea se confirmă, să sancţioneze unu-doi-cinci-zece medici, indiferent de ce specialitate, şi să-şi ceară scuze faţă de ceilalţi 40.000 de medici care îşi văd de treabă fără probleme. A arunca această umbră este incorect. În România, o vorbă rea prinde mult mai uşor decât o vorbă bună. Nu am auzit de la ministrul Cseke Attila să spună că, în condiţiile de finanţare care există în România, medicii sunt de multe ori nişte eroi. Încep să cred că avem o meserie frumoasă, dar extrem de păguboasă. Faptul că îşi permit să jignească medicii în bloc este atât de ieftin şi de urât încât nu putem decât să-i dispreţuim. Norocul este că pacienţii ne cunosc şi ne sunt aproape şi deja au înţeles unde este problema. Vom explica oamenilor ce se întâmplă ori câte ori este nevoie. Pentru că prea des trebuie să spun pacienţilor: nu pot, n-am voie, n-am voie, nu pot. Eu vreau să pot să le ofer ce le trebuie şi să am voie să le ofer ce au nevoie.
 
V.M.: Câte cazuri de malpraxis au fost identificate de Colegiul Medicilor…
Rodica Tănăsescu: În medicina de familie nu au fost.
 
V.M.: Şi corespunde asta realităţii?
Rodica Tănăsescu: Medicina de familie nu este neurochirurgie. Fiecare medic poate, ca oricine, să facă erori. Dar riscul de malpraxis este mai mic în medicina de familie, iar cei care sunt mai puţin puşi la punct au înţelepciunea să trimită pacientul într-un centru în care acesta poate fi diagnosticat corect.
Cum dezinformează autorităţile populaţia în privinţa medicinei
de familie?

V.M.: Sunteţi de acord că introducerea cardurilor electronice va creşte controlul asupra circuitului banilor în sistem?
Rodica Tănăsescu: Aşa pare a fi, dar cu câteva condiţii. Sub nici o formă nu vom accepta să cumpărăm noi toate cele necesare. Nu mă refer doar la cititorul electronic de carduri, ci şi la reţelistică, la sistemul de bandă largă 3G, la sistemul de backup, care mai cere încă un abonament de bandă largă. Sunt sate în care nu merge nici lumina. Când va pica internetul ce vom face? Nu vom putea edita nici o reţetă. Ce vom face atunci cu pacientul? Nu-i interesează. Noi nu ne permitem să plătim toate astea şi nu e normal să finanţăm noi un program al Ministerului Sănătăţii. Dacă medicii vor fi obligaţi să achiziţioneze acele abonamente 3G, în momentul în care va cădea SIUI-ul, autorităţile vor spune că medicii de familie nu au achiziţionat nişte abonamente compatibile şi de asta a căzut şandramaua. Noi le-am cerut ceva firesc: să le achiziţioneze ei, prin licitaţie publică, pentru că vor obţine astfel un preţ mai bun, şi, dacă nu merge sistemul, răspunderea este a lor. În plus, noi suntem plătiţi pentru prestare de servicii medicale, nu pentru editarea acestor carduri care consuma timp.

V.M.: Dar chiar în această perioadă, în Marea Britanie, medicilor li se cere, tot în cadrul unei reforme, acelaşi lucru care vi se solicită şi dumneavoastră.
Rodica Tănăsescu: Noi nu am spus că refuzăm. Am spus că asta s-ar putea face doar dacă ar exista alt program, finanţat de minister, prin care să putem plăti pe cineva să facă asta.
Dar să inscripţionăm carduri în locul consultaţiilor nu vom accepta sub nici o formă. Nu este corect nici faţă de pacient şi nici faţă de noi. Noi nu avem nimic împotriva acestor măsuri atâta timp cât sistemul funcţionează bine. Dar nu sunt sigură că va funcţiona bine.

V.M.: Contractul-cadru pe 2011 între medicii de familie şi Casa Naţională încă nu a fost semnat şi mai e puţin şi ajungem la jumătatea anului.
Rodica Tănăsescu: Ministerul a amânat semnarea contractului-cadru, iar la tribunal acţiunea noastră a fost respinsă, dar am depus pentru recurs şi aşteptăm să primim un termen. Nu ştiu dacă vom primi termen în timp util, dar noi oricum mergem înainte. Mergem înainte până când rezolvăm lucrurile şi, dacă un singur coleg din ţară va avea necazuri sau incidente neplăcute cu pacienţii care nu mai au medicamente, atunci vom arăta tuturor că a fost decizia Casei Naţionale susţinută de justiţia română.

V.M.: La ce vă referiţi mai exact când vorbiţi despre incidente neplăcute?
Rodica Tănăsescu: Care este situaţia unui medic căruia îi intră pacientul pe uşă şi trebuie să-i spună: „Nu îţi mai pot da reţeta compensată pentru că am plafon“? Nu am avut niciodată plafon la cabinet, a fost plafon la farmacie. Nu spun că e bine să fie plafon la farmacii, din contră. Înţelegem problema costurilor, dar este normal ca Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări să-şi asume o listă medicamente compensate sau gratuite pe care şi-o permit. Asta nu este treaba noastră.

V.M.: Nu-şi permit lista valabilă în prezent?
Rodica Tănăsescu: Nu şi-o permit. Din motive de faţadă, au semnat o listă pe care nu şi-o permit. Ar fi bine să existe un fond mai mare pentru medicamente, să existe o sursă de finanţare mai bună. Am tot auzit povestea „creşterii de patru ori a costurilor cu medicamentele“, dar nu se ţine cont că, în acest timp, medicamentele s-au scumpit cu mult.

V.M.: Medicii de familie va trebui să decidă cine primeşte medicamente compensate şi cine nu?
Rodica Tănăsescu: E un fel de a spune. Nu vom accepta niciodată acest lucru. Într-o astfel de situaţie ar însemna că în primele zece zile din lună vor fi la uşa medicului câteva sute de pacienţi, care se vor certa între ei ca să-şi ia medicamentele, iar în ultimele zile vom fi înjuraţi de cel care a avut ghinion şi s-a îmbolnăvit la sfârşitul lunii.

V.M.: Fostele cozi de la farmacii se vor muta la medicii de familie?
Rodica Tănăsescu: Este mult mai rău. Un plafon la farmacii, pe care nu-l dorim, înseamnă că pacientul deşi nu găseşte reţeta la o farmacie, are şansa să o găsească la alta. Dar dacă eu, medicul de familie, am plafon, atunci pacientul nu mai are nici o şansă. Apoi va întreb: ce se va întâmpla cu pacienţii care nu vor mai avea acces la tratamentul pentru bolile lor cronice. Se vor decompensa, se vor agrava şi vor umple spitalele. E mai ieftin aşa?

V.M.: O acuzaţie frecventă la adresa medicilor spune că aceştia prescriu medicamente scumpe şi de aceea cresc costurile cu medicamentele.

Rodica Tănăsescu: Este o mare minciună. Casa Naţională de Asigurări decontează preţul de referinţă al celui mai ieftin medicament din clasa de medicamente. Ei îl decontează pe cel mai ieftin, chiar dacă acela e produs acum 30 de ani şi nu prea se mai foloseşte. Diferenţa de preţ o suportă pacientul.

V.M.: Cine spune această minciună?
Rodica Tănăsescu: Cine? Casa Naţională. În cazul medicinei de familie asta este o minciună. În cazul altor specialităţi, există nişte urme de adevăr. Acolo unde s-au introdus medicamente scumpe, noi, în oncologie, diabet, psihiatrie, acolo unde medicamentele sunt decontate la preţ de raft, deci sunt chiar gratuite, acolo într-adevăr costurile au crescut. Dar medicii de familie nu eliberează astfel de medicamente scumpe. La noi, costurile au crescut în măsura în care au crescut preţurile medicamentelor.

Ce vor face medicii de familie începând cu 1 iunie?

V.M.: Pe 1 iunie expiră prelungirea contractului-cadru. Ce veţi face?
Rodica Tănăsescu: Dacă se rezolvă nişte probleme legislative până atunci, vom semna contractul, pentru că vrem să ne ajutăm pacienţii şi pentru că trăim din meseria noastră.

V.M.: Şi dacă nu se va modifica nimic?
Rodica Tănăsescu: Atunci nu vom semna contractele. Aproape 9.000 din cei 11.000 de medici de familie sunt de acord să nu semneze contractele.

V.M.: Se va bloca sistemul dacă 9.000 de medici de familie nu vor mai avea de pe 1 iunie contract cu Casa?
Rodica Tănăsescu: Evident că se blochează sistemul. Nici nu e nevoie de 9.000. N-aş putea spune că doresc asta.

V.M.: Au mai rămas doar trei săptămâni.
Rodica Tănăsescu: Dacă vom fi chemaţi şi vom avea o bază de discuţii care nu doar să cosmetizeze normele, atunci da, vom semna. Înţelegem că suntem o ţară în criză. Dar asta nu înseamnă că suntem o ţară care îşi poate bate joc de medicii ei la nesfârşit. Şi pacienţii sunt de partea noastră. Pacienţii au înţeles despre ce e vorba. 
• Vlad Mixich
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII