8.4 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii care muncesc în străinătate îşi trimit copiii în ţară

Românii care muncesc în străinătate îşi trimit copiii în ţară

De la un an la altul tot mai mulţi copii ai doljenilor plecaţi la muncă în străinătate se întorc la şcoală în România. În condiţiile în care, potrivit reglementărilor în vigoare, elevii români care urmează studiile în străinătate se pot transfera pe tot parcursul anului şcolar într-o unitate de învățământ din România, pentru anul 2011-2012, părinţii a 59 de elevi şi-au exprimat deja dorinţa de a reînmatricula copiii la o instituţie de învăţământ din Dolj. Aceştia reprezintă 70% din numărul total de elevi care s-au înmatriculat în anul şcolar 2010-2011 în aceleaşi condiţii. „Cei mai mulţi dintre aceştia au învăţat în şcoli din Italia (29) şi Spania (15)“, a declarat Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. Restul de până la 59 de elevi care au revenit în instituţiile de învăţământ doljene începând cu acest an şcolar au urmat cursurile în ţări precum Portugalia, Turcia, Albania, SUA, Yemen.
În anul şcolar trecut, numărul elevilor care au revenit la cursuri în şcolile doljene după ce ani de-a rândul au mers la o unitate de învățământ într-o altă ţară a lumii s-a ridicat la 85. „Dintre aceştia, cei mai mulţi au provenit tot din Italia (42) şi Spania (19). Au mai fost însă şi elevi care au venit din Turcia şi Albania“, a adăugat Alexandru Gîdăr, care a explicat că majoritatea copiilor care se înscriu la şcolile doljene după ce au învăţat în alte ţări sunt elevi în clasele primare.

Actele necesare pentru echivalarea studiilor efectuate
în străinătate

Conform legislaţiei în vigoare, părinţii care doresc să-şi transfere copiii de la o şcoală din străinătate la una din România trebuie să depună la ISJ Dolj un dosar care să conţină cererea tip prin care se solicită echivalarea studiilor (documentul tipizat poate fi descărcat de pe http://cnred.edu.ro/doc/formular-cerere-echivalare-preuniversitar.doc), precum şi situaţia şcolară anterioară plecării în străinătate (foile matricole pentru toţi anii de studii, în copie legalizată, şi, după caz, certificatul examenului de capacitate sau pentru testul naţional de cunoştinţe, în copie simplă) şi situaţia şcolară din străinătate, pe ani şcolari şi clase promovate, din care să rezulte disciplinele studiate şi calificativele obţinute (copie simplă după original şi traducere legalizată în limba română, cu excepţia documentelor redactate în limbile engleză, franceză, italiană sau spaniolă). La acestea se adaugă documentele personale de identificare, în copie simplă (certificat de naştere, paşaport şi, după caz, act de identitate). Dosarul plic astfel întocmit se depune la ISJ Dolj care îl trimite spre echivalare la Direcţia pentru Echivalarea şi Recunoaşterea Diplomelor (DERD) ce funcţionează în cadrul Ministerului, Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. „Durata procedurii de recunoaştere pentru perioadele de studii preuniversitare va fi de 30 zile, de la data depunerii dosarului complet. Elevii pot merge însă la şcoală până la echivalarea studiilor. În această perioadă, până la echivalare, pot însă asista la ore fără a primi note în catalog“, a adăugat Alexandru Gîdăr.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII