4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAtenţie, cad ţurţuri!

Atenţie, cad ţurţuri!

După zăpadă, ger şi gheaţă, craiovenii se confruntă acum cu un alt pericol, ţurţurii. Nu există imobil în Craiova de a cărui streaşină să nu atârne ameninţător ţurţuri de gheaţă, unii atingând o lungime de câţiva metri.

Dacă în cazul caselor particulare sau al instituţiilor este clar că proprietarul are obligaţia să înlăture ţurţurii, în cazul blocurilor, pasarea responsabilităţii de la unul la altul şi delăsarea locatarilor pot avea consecinţe grave. Persoanele care trec pe lângă aceste imobile se pot trezi în orice moment cu un sloi de gheaţă în cap. Au fost cazuri în care oamenii şi-au pierdut viaţa din cauza ţurţurilor. În decembrie 2009, în Iași, un bărbat a murit după ce un ţurţur s-a prăbuşit peste el. În ianuarie 2011, o femeie din Suceava a ajuns în stare gravă la spital pentru că un ţurţur i-a căzut în cap, iar în februarie 2011 un tânăr de 19 ani din Focşani a suferit multiple traumatisme, într-o întâmplare similară.

Proprietarul curăţă acoperişul

I-am rugat pe cei în drept să ne explice cine are obligaţia să doboare gheaţa şi ţurţurii care stau parcă legaţi cu un fir de aţă de acoperişurile, balcoanele sau copertinele blocurilor, dar şi ce servicii ale autorităţii administrative pot veni în sprijinul oamenilor. „În Hotărârea de Consiliu nr. 319/2009, la articolul 4., lit. b se spune clar: constituie contravenţie şi se sancţionează (…) nemontarea şi neînlocuirea jgheaburilor, burlanelor uzate, ţiglelor, (…) precum şi neînlăturarea sloiurilor de gheaţă (ţurţuri) de către proprietar“, au spus reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova. Mai mult, aceştia i-au atenţionat pe reprezentanţii asociaţiilor că au obligaţia să le aducă la cunoștință proprietarilor acest lucru. Asociaţia de proprietari poate fi amendată, însă ulterior banii se recuperează tot din buzunarul proprietarului.
Atunci când proprietarii sunt depăşiţi de situaţie, pot apela la sprijinul RAADPFL. „Noi am trimis oameni să acţioneze acolo unde am fost solicitaţi. Maşinile pe care le avem ne permit accesul doar până la etajul patru. La clădirile mai înalte, angajaţii noştri încearcă să doboare aceşti ţurţuri de gheaţă cu ajutorul unor căngi metalice, dar trebuie să ne permită proprietarii de la ultimul etaj să intrăm prin locuinţele dumnealor. Totul se face gratuit. Recomandarea noastră este ca proprietarii să nu aştepte să se formeze sloiuri foarte mari“, a declarat Ion Petre, directorul RAADPFL Craiova.

Ciorchini de ţurţuri

Am luat-o la pas prin cartiere să vedem care este realitatea, fiindcă unii dintre craioveni se plâng, alţii sunt indiferenţi, în timp ce doar puţini consideră că este de datoria lor să-şi cureţe acoperişul. În cartierul Nicolae Titulescu, la Asociaţia nr. 5, administratorul Ion Beznă susţine că i-a avertizat pe locatari să doboare ţurţurii. „Noi am vorbit cu oamenii. Am fost sunaţi de la primărie. Probleme sunt la blocurile cu acoperiş din tablă şi care nu au apărătoare de zăpadă. Aici se formează ţurţuri şi riscă să cadă şi zăpada. Oamenii au înţeles și şi-au dat jos gheaţa cum au putut, să nu fim amendaţi“, a spus Ion Beznă.
Însă, nu toţi proprietarii s-au conformat. În cartierul Calea Bucureşti, chiar blocurile care sunt cu faţa la bulevard sunt încărcate cu ciorchini de ţurţuri. Pe strada Spaniei, la blocurile O 13, O 14 şi nu numai tronează chiar deasupra intrărilor ţurţuri de un metru, doi. Ca o ironie, pe uşă sunt afişe pe care scrie „Atenţie! Pericol cădere ţurţuri de gheaţă“. Aşa au înţeles proprietarii să rezolve problema.

„Vă rugăm să degajaţi sloiurile“

În cartierul Sărari, la blocurile 43, 44, 45, M 32, acoperişurile sunt încărcate cu ţurţuri, deşi proprietarii au fost somaţi să le doboare, după cum o dovedesc anunţurile: „În atenţia locatarilor de la etajul IV. Vă rugăm să degajaţi sloiurile de gheaţă de pe acoperişul blocului dumneavoastră pentru a evita accidentele. În caz de accident, sunteţi direct răspunzător“.
Preşedintele asociaţiei din care fac parte aceste blocuri susţine, la rândul său, că a bătut la uşa fiecărui proprietar. „Am mers din uşă în uşă. Unii chiar au doborât gheaţa, însă alţii nu prea înţeleg. Sunt probleme şi probleme. Dacă proprietarul de la etajul patru doboară ţurţurii şi cel de la etajul inferior are copertină sau aer condiţionat şi i le distruge, ajung să se certe“, este de părere Victor Ciocoiu, preşedintele Asociaţiei 3 Sărari-Siloz.

ISU nu intervine

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) nu are competenţă să acţioneze în astfel de situaţii. Angajaţii ISU pot interveni doar în cazuri excepţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS