Preocupaţi mai mult de orgolii personale şi de dispute de natură politică, aleşii locali din comuna Turcineşti nu reuşesc să se pună de acord în ceea ce priveşte furnizarea apei potabile la gospodăriile din localitate. Cu toate că la Turcineşti există cea mai nouă reţea de apă din judeţ şi există şi surse de alimentare cu lichidul vital, de aproape două luni consilierii locali şi primarul localităţii nu reuşesc să se pună de acord şi să dea drumul la apă. Fiecare consideră că dreptatea este de partea sa, însă cei care au de suferit sunt locuitorii comunei, peste 2.500, cărora între timp, din cauza secetei, au început să le sece fântânile. Oamenii au cheltuit o grămadă de bani pentru a-şi racorda gospodăriile la conducta care le trece pe la porţi, însă investiţia se dovedeşte până acum inutilă. Locuitorii comunei primesc apă cu ţârâita şi sunt nevoiţi să o colecteze în butoaie pentru a-şi adăpa animalele.
Fac săptămânal şedinţe
Până în prezent, consiliul local s-a întrunit de două ori, însă primarul Vasile Gogâlniceanu nu a reuşit să îi convingă pe toţi aleşii locali să participe la şedinţă. Ultima încercare de întrunire a Consiliului Local Turcineşti pentru a decide în privinţa reţelei de alimentare cu apă a avut loc luni seară. Mai mulţi consilieri ai PDL nu s-au prezentat, iar întâlnirea s-a încheiat cu un scandal, în care au fost implicaţi consilieri locali, primarul, o parte dintre localnici, precum şi preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ, locuitor al comunei aflate lângă municipiul Târgu Jiu. Primarul din Turcineşti, Vasile Gogâlniceanu, a declarat că luni seară, după şedinţa de consiliu, a mers împreună cu câteva zeci de localnici la poarta casei senatorului Ion Rușeț pentru a-i cere o explicaţie, politicianul apărând în faţa locuitorilor comunei îmbrăcat destul de sumar, doar în pantaloni scurţi şi cu bustul gol. Primarul PSD susţine că Ruşeţ manifestă indiferenţă la această problemă pentru că nu este afectat de lipsa apei, fiind branşat ilegal. Mai mult, edilul afirmă că Ion Ruşeţ, preşedintele PDL Gorj, i-ar fi ameninţat pe consilierii PDL din comună că vor fi daţi afară din partid în cazul în care se vor prezenta la şedinţa de consiliu local. „Nu au venit toţi consilierii PDL. Au venit oameni din toate satele la şedinţă. După, am plecat la domnul senator Ruşeţ, la poartă, să vedem ce părere are despre gestul subalternilor săi politici. A ieşit în pantaloni scurţi şi fără cămaşă, în faţa a peste 40 de oameni, şi a început să ameninţe. Consilierii PDL au spus dinainte că nu vin la şedinţă pentru că vor fi daţi afară din partid. Cei de la Aparegio vor să ia reţeaua şi mi-au promis că o întreţin. E un consum exagerat la apă, nu am încasat nimic. Proiectul de hotărâre e legal, Prefectura a spus că e legal, dar nu vor să voteze“, a spus primarul din Turcineşti, care a programat o nouă şedinţă a consiliului local pentru sâmbătă.
Ruşeţ susţine că are apă în fântână
Acuzat de primar că este branşat ilegal la o conductă de apă, senatorul Ion Ruşeţ neagă acest lucru. Parlamentarul a declarat că are apă în permanenţă la casa din Turcineşti pentru că are propria fântână de la care se aprovizionează. Acesta s-a arătat deranjat şi de vizita pe care primarul şi localnicii i-au făcut-o la domiciliu. Ruşeţ susţine că a trebuit să le explice oamenilor că rezolvarea problemei apei nu este de competenţa sa. Singura soluţie ar fi ca reţeaua să fie preluată în administrare de operatorul regional Aparegio. Primarul din Turcineşti a precizat că societatea respectivă a şi inventariat 80% din locuinţele cetăţenilor, în prezent aşteptându-se ca membrii consiliului local să emită o hotărâre în acest sens. Consilierii PDL se opun preluării reţelei de apă din comună de către operatorul regional Aparegio, din cauză că nu a fost semnată recepţia finală a lucrărilor la reţeaua de alimentare cu apă. Senatorul Ion Ruşeţ e de părere că ceea ce se întâmplă în acest moment la Turcineşti este de natură penală. „Nu este problema mea ce se întâmplă la Turcineşti. Eu nu am subordonaţi politic. Poziţia pe care o adoptă consilierii locali din Turcineşti e una corectă. Nu poţi să înstrăinezi ceea ce nu ai. Înainte de a face transferul obiectivului către Aparegio trebuie să se facă recepţia finală. Dacă nu se face, cred că e corectă decizia consilierilor PDL. Pe mine m-a deranjat vizita acasă, de pe poziţie de forţă, de parcă eu aş fi fost şeful consiliului judeţean sau şeful consilierilor. Nu a fost un limbaj adecvat, nervii erau încordați, dar am evitat o confruntare. În ceea ce priveşte sursele de apă, eu am o fântână în curte din care mă alimentez, nu sunt branşat în altă parte“, a declarat liderul PDL Gorj.