7 C
Craiova
miercuri, 25 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProfesori cu vechime au picat titularizarea

Profesori cu vechime au picat titularizarea

Ieri s-au afişat rezultatele la concursul de titularizare şi suplinire pentru ocuparea posturilor didactice vacante din învăţământul preuniversitar. În judeţul Dolj, din 757 de candidaţi, 58% nu au reuşit să obţină 7, nota minimă de titularizare pe post, iar 22,59%, adică 171 de cadre didactice au luat note sub cinci, în unele cazuri având vechime şi de peste zece ani.

Cele mai multe note sub cinci s-au înregistrat la învăţători alături de care sunt şi profesori de Informatică, Psihopedagogie specială, Matematică, Fizică, Chimie, Educaţie Fizică, Discipline Tehnice şi Biologie. În acest an, examenul a vizat evaluarea modului de pregătire a lecţiilor pentru clasă, dar şi metodele aplicate pentru învăţarea şi evaluarea elevilor, şi nu cunoştinţele din disciplina de predare. Subiectele s-au dovedit a fi foarte dificile chiar şi pentru cei cu experienţă. De exemplu, Teodora C. din comuna Amărăşti, învăţător cu 16 ani vechime la catedră, cu cel mai înalt grad didactic de predare, la examenul de titularizare şi suplinire a obţinut 2.90. Cristian P., profesor de Informatică cu 17 ani vechime a obţinut la concurs 2.75. Şi exemplele de acest fel pot continua. Profesor de Istorie din judeţul Dolj, Norica P., după 18 ani de vechime, timp în care a susţinut şi a promovat şi examenul de gradul 2, chiar cu 9.30, a picat testul din didactica specializării cu 3.80. Un alt dascăl din Băileşti, cu 21 de ani vechime în predarea disciplinei „transporturi“ a obţinut nota 2.90.
 
Mai multe posturi decât candidaţi

În acest an, concursul de titularizare a început cu stângul. Din cei 1.271 de candidaţi,  400 nu s-au mai prezentat la susţinerea probei scrise, iar alte 107 cadre didactice au făcut cerere de retragere din examen, după ce au văzut subiectele. După rezultate, încă 171 de candidaţi ies din joc pentru că nu au obţinut nici măcar cinci.
În aceste condiţii, la prima vedere oferta de posturi didactice pare a fi mai mare decât numărul de candidaţi. În total, pentru anul şcolar următor  sunt 693 de posturi, din care 79 sunt titularizabile, ce vor fi împărţite între 586 de concurenţi. În aceste condiţii, mulţi suplinitori se bucură că au şanse să prindă din nou post din toamnă. „Am dat examen pentru educatoare şi am obţinut aproape opt. E o notă care cu siguranţă îmi va aduce şi un post bun. Nu ştiu dacă mă voi titulariza în acest an, pentru că nu cunosc concurenţa, dar cu siguranţă din toamnă voi fi în continuare la catedră“, a spus, veselă, Dana Licuţ, cadru didactic cu patru ani vechime la Calafat. Conform regulamentului pentru mişcarea personalului didactic, pentru titularizare este nevoie de minimum 7, iar pentru suplinire de minimum 5. Posturile se vor repartiza în două şedinţe publice, organizate la centrele de concurs, în zilele de 13 şi 16 august. Candidaţii care vor absenta de la şedinţele publice pierd dreptul de a fi repartizaţi pe posturi.

De anul viitor se va ridica nota la titularizare

 Modificarea subiectelor pentru concursul de titularizare a adus nemulţumire multor dascăli, care au reclamat că au văzut noul format cu două săptămâni înainte, ceea ce i-a determinat să renunţe. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj are însă o altă explicaţie pentru această situaţie. „Candidaţii nu au citit în acest an metodologia care anunţa modificările încă din toamnă şi au rămas surprinşi atunci când au văzut variantele“, a precizat Luminiţa Popescu, inspectorul şcolar general adjunct. Şi pentru anul viitor se anunţă schimbări. Ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat, în mai multe rânduri, că intenţionează să ridice nota de titularizare peste şapte „pentru a da învăţământului cele mai bune cadre didactice“.

Trei note de zece în Dolj

În judeţul Dolj, trei candidaţi au reuşit să promveze examenul de titularizare cu nota maximă. Aceştia au optat pentru posturi de kinetoterapie, educatoare şi educaţie tehnologică. În prezent, nu se ştie dacă în toate cele trei situaţii există posturi titularizabile sau dacă vor rămâne în continuare suplinitori.

Dezastru în Gorj

Mai mult de jumătate dintre candidaţii care au susţinut examenul de titularizare care a avut loc în judeţul Gorj nu au obţinut nota 7 şi astfel au ratat şansa de a deveni titulari pe catedra la care aspirau. La proba scrisă au participat, în cele 16 centre de examen, 481 de candidaţi. Dintre aceştia, numai 226 au obţinut peste nota 7, necesară pentru a deveni profesori titulari. Totodată, jumătate din cei care au picat titularizarea în urma probei scrise nu au fost în stare să obţină măcar nota 5. De asemenea, 11 dascăli au luat între 1 şi 1,95, majoritatea notelor minime fiind la disciplinele limba engleză, limba şi literatura română, precum şi la educaţie fizică şi sport. Nu toţi profesorii sau aspiranţii la această profesie s-au făcut de râs la examenul de titularizare în învăţământ. Din fericire, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj se poate lăuda şi cu cinci note de 10. Disciplinele la care cinci dascăli au reuşit nota maximă la proba scrisă sunt: arta actorului, limba şi literatura română, limba engleză şi educaţie muzicală, precum şi învăţător.

Jumătate au fugit de examen

Dacă se ţine cont de numărul de profesori care s-au înscris la examenul de titularizare din acest an, atunci dezastrul este şi mai mare. În judeţul Gorj, 801 dascăli şi-au depus iniţial dosarul pentru a participa la proba scrisă a examenului de titularizare. Jumătate dintre aceştia nu s-au mai prezentat la examenul propriu-zis sau au plecat la puţin timp după ce au citit subiectele pe care le primiseră spre rezolvare. Profesorii nemulţumiţi de notele primite la titularizare au început să depună ieri contestaţii. Acestea se mai primesc şi astăzi. Rezultatele finale ale examenului de titularizare vor fi afişate pe 10 august, după soluţionarea contestaţiilor. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj s-a ferit să comenteze rezultatele obţinute de profesori, punând notele mici pe seama modificării metodologiei de examen, dar şi pe lipsa de calitate a pregătirii candidaţilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS