13.7 C
Craiova
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIsraelul ar putea ataca Iranul în toamna acestui an

Israelul ar putea ataca Iranul în toamna acestui an

Israelul ar putea ataca instalaţiile nucleare iraniene în toamnă, înaintea alegerilor din Statele Unite, informează Newsin, citând ziarul Yedioth Ahronoth. Potrivit sursei citate, premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Ehud Barak, pledează pentru un atac împotriva Iranului în această toamnă, în pofida obiecţiilor Statelor Unite şi comandanţilor militari israelieni.

Doi analişti de la Yedioth Ahronoth, Nahum Barnea şi Shimon Shiffer, notează însă că un atac împotriva Iranului în această toamnă nu este susţinut de niciun alt stat, nici măcar de preşedintele Israelului.
Conform surselor citate, Netanyahu şi Barak cred că blocarea programului nuclear iranian merită orice risc, deşi experţii militari israelieni au avertizat că o astfel de operaţiune comportă riscuri majore. Temerea liderilor politici israelieni este că Administraţia Barack Obama nu va reuşi să blocheze la timp acţiunile Iranului în sensul fabricării de arme nucleare.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a primit ieri un nou raport al serviciilor de informaţii care confirmă că Iranul a înregistrat progrese rapide şi semnificative în scopul fabricării de arme nucleare. Conform postului CBS, raportul american ar fi o confirmare a estimărilor serviciilor de informaţii israeliene, care susţin că Iranul se apropie de capacităţile pentru a fabrica arme atomice. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a confirmat, într-un articol publicat în ziarul Haaretz, că Barack Obama a primit o nouă „evaluare” a Serviciilor naţionale de informaţii americane care „împărtăşeşte ipoteza Israelului că Iranul a înregistrat progrese surprinzătoare şi semnificative în demersurile de a fabrica arme nucleare”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS