20.6 C
Craiova
vineri, 11 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDelegaţia FMI, CE şi BM, conferinţă de presă la finalul celei de-a şasea misiuni în România

Delegaţia FMI, CE şi BM, conferinţă de presă la finalul celei de-a şasea misiuni în România

Misiunea comună a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Comisiei Europene (CE) şi Băncii Mondiale (BM) organizează astăzi o conferinţă de presă, la finalul celei de-a şasea misiuni de evaluare a economiei româneşti, informează Agerpres.ro. Ministerul Finanţelor Publice şi FMI au finalizat sâmbătă Scrisoarea de intenţie şi Memorandumul de înţelegere, documentele care concretizează negocierile care au avut loc în cadrul celei de-a şasea evaluări a acordului dintre FMI şi România.

În cadrul negocierilor cu FMI, în plan fiscal instituţia financiară internaţională a agreat plata TVA la încasare şi pachetul de măsuri privind stimularea creării de locuri de muncă, care vizează reducerea CAS pentru firmele care angajează şomeri cu vârste sub 25 de ani sau peste 55 de ani şi creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare – dezvoltare ale agenţilor economici. Totodată, rectificarea bugetară a fost agreată cu FMI şi prevede a doua treaptă de majorare a salariilor bugetarilor, cu 7,4% începând cu luna decembrie. În plus, în cadrul actualei misiuni s-a convenit şi amânarea introducerii coplăţii în sistemul de sănătate.

Potrivit ministrului Finanţelor, Florin Georgescu, în sectorul public nu vor fi reduceri de personal. Creşterea economică pentru 2012 va fi în jurul a 1,2%, inflaţia decembrie-decembrie va fi de 3,5%, iar deficitul bugetar se deplasează de la 1,85% la 2,2% din PIB, aşa cum s-a convenit deja la runda precedentă de negocieri. Pe de altă parte, termenele pentru privatizări şi listări au fost decalate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS