Sărbătoare astăzi în învăţământul superior. Universităţile îşi deschid larg porţile pentru a-şi primi studenţii şi profesorii în noul an de studiu şi cercetare 2012-2013.
În Bănie, peste 22.000 de studenţi urcă astăzi pe treptele Universităţii din Craiova şi alţi aproximativ 9.000 pe cele ale Universităţii de Medicină şi Farmacie. Cursanţii vor fi primiţi în mod festiv. Gaudeamus Igitur se va auzi prima dată la ora 9.00, la Medicină, iar o oră mai târziu şi la Universitate. Deschiderea oficială va fi urmată de un spectacol-concert oferit de Teatrul Liric „Elena Teodorini“ în parteneriat cu Universitatea din Craiova. Spectacolul „Bărbierul din Sevilla“ de Gioachino Rossini va loc în holul Universităţii din Craiova, orele 11.30 – 13.00.
Noul an se anunţă dificil cel puţin pentru profesori, întrucât salariile nu vor mai fi plătite din bugetul de stat din 2013, ci din sursele de autofinanţare, fiind o consecinţă a autonomiei pe care o acordă legea acestor instituţii de învăţământ. Vestea a fost dată zilele trecute de Ministerul Educaţiei.
Începe un an de criză la finanţare
Sprijin financiar nu poate fi acordat deocamdată nici pentru investiţiile începute de aceste instituţii de învăţământ. Prezent sâmbătă, la Craiova, ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu, a precizat că sunt probleme, în primul rând, cu finanţarea de bază a Universităţii din cauza clasificării. „Am discutat probleme legate de finanţarea de bază, având în vedere clasificarea anului anterior, dar şi amendarea finanţării de care se bucură, cu ghilimelele de rigoare, Universitatea din Craiova şi ce am putea să facem să ameliorăm această situaţie. Am discutat despre proiectele din progamul POSDRU, despre ce ar trebui să facem cu revistele româneşti şi în general cu calitatea învăţământului superior“, a spus Ecaterina Andronescu.
Întrebată de jurnalişti despre susţinerea financiară pe care Ministerul Educaţiei ar putea să o dea Universităţii din Craiova pentru finalizarea unui corp de clădire, Andronescu a precizat că în bugetul pe acest an nu există resurse pentru investiţii. Speranţe sunt abia pentru anul viitor. În prezent, s-au pus în discuţie două proiecte, în colaborare cu Banca Mondială şi cu Ministerul de Finanţe, pentru a se termina investiţiile începute.