Festivitatea de deschidere a noului an universitar a adus, pe lângă mesajele de încurajare adresate studenţilor, şi veşti mai greu de digerat pentru cadrele didactice.
Universitatea din Craiova face parte din instituţiile de învăţământ amendate la capitolul finanţare. Ministerul Educaţiei a tăiat aproape 1.000 de lei din alocaţia bugetară pe fiecare student. „Ne confruntăm cu o acută criză de finanţare. Am primit mai puţini bani decât anul trecut. Dacă în 2011-2012, pentru un student de la profil socio-uman primeam o finanţare de 3.150 de lei, în acest an alocaţia bugetară este de 2.100 de lei. Banii sunt pe un an de studiu şi subliniez acest lucru, pentru că sunt insuficienţi pentru a plăti cheltuielile de întreţinere şi pentru plata salariilor, în condiţiile în care, anual, de la bugetul de stat avem 2.950 de locuri pentru studenţi şi 1.000 de cadre didactice“, a precizat rectorul Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor. Finanţarea redusă a fost pusă de minister şi pe seama crizei economice, motivaţie care nu este deloc apreciată de cadrele didactice universitare. „Criza economică nu justifică subfinanţarea sistemului educaţional. O societate nu poate fi ajutată să iasă din criză decât printr-o singură metodă: stimularea inteligenţei“, a precizat rectorul.
Investiţii, doar din fonduri europene
Începutul de an universitar reprezintă şi un moment al prezentării proiectelor care urmează să fie implementate pentru creşterea calităţii învăţământului, un loc important ocupându-l şi lucrările de investiţii. De această dată rectorul a anunţat doar continuarea proiectelor derulate pe fonduri europene.
„În prezent, putem spune că am reuşit să modernizăm o bună parte din clădirea Universităţii, mai mult de jumătate din căminele studenţeşti care arată mai bine decât cele din Occident. Avem un nou sediu pentru Facultatea de Teologie şi vom avea şi un nou sediu pentru Facultatea de Drept şi Administraţie Publică, în complexul de la Mecanică, unde vom începe şi noi lucrări de reabilitare a unui cămin pe fonduri europene. Tot pe fonduri europene, continuăm şi lucrările la un laborator pentru inginerie aplicată, în valoare de 16 milioane de euro. Şi în continuare vom avea grijă ca baza materială să se dezvolte“, a adăugat rectorul.
Burse pentru studenţi din surse externe
Veşti bune au primit studenţii. Bobocii care au avut cele mai mari note de admitere vor primi burse oferite de trei bănci comerciale. De asemenea, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că va „oferi burse de excelenţă pentru studenţii care vor obţine premii la concursuri“. La aceste iniţiative de susţinere a performanţei tinerilor s-a alăturat şi Constantin Popeci, care a dat asigurări că va continua să sprijine practica studenţilor şi chiar să le ofere în continuare burse de studiu celor care fac performanţă.
„Calitatea înseamnă ceea ce producem noi ca agenţi economici cu oameni pregătiţi de Universitate şi în acest an vă oferim o pratică prin care să învăţaţi exact ceea ce vi se cere pe piaţa muncii. Va fi o practică diferită de cea din anii anteriori“, a adăugat Popeci.