Noua locaţie va fi inaugurată în cel mult trei luni, urmând să includă nu doar hainele second-hand, ci şi piaţa de gros pentru legume şi fructe, dar şi un târg de maşini
Încă de anul trecut se preconiza amenajarea în Craiova a unui nou târg de săptămână. Iniţial, se dorea ca acesta să fie făcut în Valea Şarpelui, între Cimitirul Nord şi Tancodrom. Terenul, aparţinând municipalităţii, fusese transferat de SC Salubritate Craiova SRL către SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL special în acest scop. Cu câteva luni în urmă, noua conducere a Primăriei Craiova a luat însă acest teren de la Pieţe, cu gândul să facă acolo Spital Municipal. Între timp, s-a răzgândit. Nu mai face Spitalul Municipal acolo, ci în Faţa Luncii. Terenul, însă, n-a mai fost restituit în administrarea Pieţelor.
Mai nou, primăriţa a găsit altă utilizare şi pentru terenul unde se află actualul târg – e vorba despre fosta autobază a Regiei Autonome de Transport Craiova din cartierul Romaneşti, unde, în vecinătatea palatelor cu turnuleţe de pe bulevardul Râului, ar urma să se ridice un cartier de locuinţe pentru tineri. Drept urmare, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL a fost nevoită să caute o altă suprafaţă pe care să amenajeze Târgul de Săptămână. Şi a găsit.
„Deja ne-am apucat de lucru“
„Târgul se va muta pe strada Caracal, lângă RAR, pe un teren de circa 30.000 mp. Va avea, deci, o suprafaţă cam de trei ori mai mare ca actualul târg din Romaneşti. Vom muta acolo hainele second-hand din actualul târg. Comercianţii vor avea la dispoziţie o hală închisă, deci condiţii, să nu mai fie ca până acum în bătaia vântului şi a ploii. Tot acolo vom muta piaţa angro de fructe şi legume din Piaţa Chiriac. Acolo vom face şi un târg de maşini second hand“, a declarat Cătălin Resceanu, directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL.
Conducerea societăţii care administrează pieţele din oraş promite că noul târg nu va mai fi o încropeală de coşmelii, ci comercianţii vor avea la dispoziţie hale cu boxe.
„Vom avea o hală pentru spaţii comerciale, încă trei hale (însumând aproape 4.000 mp) pentru haine şi încălţăminte second-hand. O să mai fie o hală dedicată special pieţei de gros pentru legume şi fructe. Mai avem şi o hală pentru păsări şi animale. Totodată, vor exista spaţii special destinate pentru comercializarea de piese auto şi cauciucuri. Practic, tot ce era în vechiul târg se va regăsi şi în noul târg din Caracal“, a spus Cătălin Resceanu.
Şi, totuşi, în viitorul târg nu vor fi de găsit comercianţii de cherestea, pentru că, după cum spune directorul Resceanu, „vânzătorii de material lemnos au deja un târg al lor aproape de Făcăi şi nu vor veni de acolo în târgul nostru“.
Noua locaţie va avea două căi de acces – una principală, dinspre strada Caracal, şi alta secundară, care iese lângă benzinăria de la intersecţia bulevardelor Decebal şi Caracal. Asta le va permite administratorilor să impună maşinilor să intre pe poarta dinspre strada Caracal şi să iasă pe cealaltă parte, către benzinărie.
„Deja ne-am apucat de lucru acolo şi preconizez că în maximum trei luni totul va fi gata. Depinde, însă, foarte mult şi de cum va fi vremea. Dacă vremea e bună, vom putea termina chiar mai repede“, a promis directorul de la Pieţe şi Târguri.
„Numa’ să nu ne desfiinţeze!“
Comercianţilor pare să le surâdă ideea mutării într-un alt târg, cu condiţia să aibă condiţii mai bune decât în prezent.
„Ne mutăm, nu-i problemă, numai să avem şi noi nişte condiţii mai bune decât avem acum în Piaţa Chiriac“, a spus Florentina Pipercă.
„Nu vrem neapărat termopane, că suntem obişnuiţi cu frigul sau căldura, dar măcar un acoperiş deasupra capului să avem, ca să ne ferească de soare, de ploaie ori zăpadă. Că plătim bani grămadă şi n-avem deloc condiţii pentru un comerţ civilizat“, a susţinut Georgeta Şerban.
„Ne ducem şi acolo, numa’ să nu ne desfiinţeze! Că oamenii sunt săraci şi de asta cumpără haine de la noi. Dacă n-am fi noi, n-ar avea lumea de unde să se îmbrace“, a afirmat, la rândul ei, Luminiţa Dumitru, comerciantă de haine second-hand în Târgul din Romaneşti.