Băncile din Cipru, închise începând de pe 16 martie, lucrează cu publicul astăzi, timp de şase ore (12:00-18:00 – ora locală), pentru prima dată în aproape două săptămâni, informează Mediafax.ro. Instituţiile financiare vor opri din nou activitatea luni, pe 1 aprilie, de ziua naţională a ţării, în timp ce mâine activitatea sistemului va fi restricţionată din cauza pauzei bancare din Statele Unite şi Europa, unde este sărbătoare. Bloomberg a informat anterior că instituţiile de credit cipriote vor fi închise mâine, întrucât în Statele Unite şi în majoritatea statelor din Europa se sărbătoreşte Vinerea Mare.
Bursa din Cipru a decis să menţină oprită activitatea şi nu va opera mâine şi luni, întrucât nu funcţionează sistemul de plăţi interbancare Target2 la nivelul Uniunii Europene.
Precizări ale MAE
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Republicii Cipru asupra faptului că se poate ridica numerar de la ATM-uri în limita sumei de 300 Euro/zi. De asemenea, persoanele care vor să călătorească în străinătate vor putea avea asupra lor până la 1.000 de euro sau echivalentul în altă valută / persoană. În plus, încasarea de cecuri este interzisă, exceptând situaţia în care sumele de bani sunt depuse în conturile curente şi dacă banii nu provin de la Bank of Cyprus.
Transferarea sumelor de bani sau a fondurilor în străinătate este interzisă, cu următoarele excepţii:
– Tranzacţiile între firme şi clienţi pe baza unei documentaţii justificative (până la 5.000 de euro fără nici un fel de restricţii, între 5001 euro şi 200.000 euro cu aprobarea unei comisii special instituite şi peste 200.001 de euro cu aprobarea comisiei speciale şi ţinând seama de lichidităţile băncii);
– Plăţile salariale, cu prezentarea documentelor justificative;
– Cheltuielile şi taxele şcolare până la 5.000 de euro/trimestru pentru persoanele care studiază în străinătate, cu prezentarea documentelor justificative;
– Plăţile/transferurile în afara Ciprului, prin diverse mijloace bancare, care nu depăşesc 5.000 de euro/persoană la fiecare bancă;
Este interzisă anularea depozitelor la termen înainte de data scadentă, cu excepţia situaţiilor când aceste sume de bani sunt folosite pentru plata unui împrumut la aceeaşi instituţie bancară. La împlinirea termenului scadent al depozitului, suma reprezentând 10% sau maximum 5000 euro din depozit, poate fi transferată într-un cont curent/la vedere sau folosită pentru instituirea un nou depozit la termen la aceiaşi bancă. Diferenţa de bani va rămâne în acelaşi depozit, care poate fi prelungit cu o lună. Sumele transferate dintr-un depozit la termen într-un cont curent sunt supuse restricţiilor aplicabile tuturor conturilor curente/la vedere. Orice tranzacţie aflată în curs de soluţionare la momentul intrării în vigoare a decretului Ministerului de Finanţe va fi supusă restricţiilor stabilite prin prevederile acestuia.
Aceste măsuri şi restricţii sunt aplicabile tuturor băncilor din Cipru, pentru o săptămână, existând posibilitatea de a fi revizuite după patru zile de la aplicare.
Cetăţenii români trebuie să ştie că, având în vedere situaţia creată de criza bancară din Republica Cipru, ambasada a deschis o linie telefonică gratuită, cu numărul 8000 9091, la care cei interesaţi pot obţine informaţii şi clarificări privind măsurile ce urmează a fi adoptate de autorităţile cipriote.