Pe străzile oraşului Drobeta Turnu Severin din judeţul Mehedinţi, paradoxal, au circulat autoturisme care au avut acelaşi număr, unul înmatriculat (şi radiat) în 2006, celălalt în 2009, fără ca Poliţia Rutieră sau Serviciul Înmatriculări să sesizeze acest fapt.
Maşinile ar mai fi circulat şi acum având acelaşi număr dacă autoturismul ce deţine numerele false nu ar fi fost surprins de camere pe drumurile naţionale fără rovinietă. Proprietarul de drept a primit numeroase amenzi, cu toate că nu a circulat niciodată prin oraşele respective. Surpriza cea mai mare a fost atunci când pe adresa severineanului au sosit şi pozele de pe camerele de luat vederi: nu era maşina lui, un BMW 530, ci un Opel Corsa.
„Am primit în două rânduri amenzi cum că aş fi circulat pe drumurile naţionale fără rovinietă. Procesul-verbal fusese întocmit pentru maşina mea, însă eu nu am fost niciodată pe drumurile respective. Atunci mi-am dat seama că este ceva în neregulă, iar într-o dimineaţă, acum câteva zile, am înţeles totul. Eram la ieşire din oraş, spre Timişoara, când am văzut un autoturism, un Opel Corsa, care avea aceleaşi numere de înmatriculare ca şi mine: MH-10-LRY. Am tras pe dreapta lângă maşina respectivă, am sunat la 112 şi am solicitat un echipaj de poliţie. Au venit poliţiştii şi au constatat, nici lor nu le venea să creadă. Au dat mai multe târcoale maşinii respective, apoi au întocmit un proces-verbal şi am fost chemaţi la declaraţii. Ulterior am aflat că este vorba despre un autoturism radiat, scos din circulaţie din 2006, dar cu toate astea şoferul circulă pe drumurile naţionale fără nici un fel de problemă“, a spus proprietarul de drept al numerelor de înmatriculare, Alexandru Hanga.
Acesta a început o muncă titanică, practic o anchetă ce ar fi trebuit să fie făcută de poliţie, şi pe surse a aflat unde locuieşte proprietarul Opelului respectiv şi a cerut mai multe explicaţii de la cei de la Înmatriculări.
„Am fost nevoit să încep o investigaţie proprie, pentru că nici cei de la Poliţie, nici cei de la Înmatriculări nu m-au lămurit. Dimineaţa, la ora 5.00, după ce am aflat unde locuieşte şoferul respectiv, m-am postat în faţa casei sale şi am aşteptat să văd ce traseu urmează ca să pot sta de vorbă cu el şi să adun informaţii. Am aflat că acest număr a fost atribuit maşinii mele în anul 2009, după ce, înainte, acelaşi număr fusese radiat, deci era cunoscut acest lucru şi de cei de la Înmatriculări, însă nu au făcut nimic. Am încercat să stau de vorbă cu proprietarul Opelului, i-am spus despre amenzi, însă mi-a spus că pe el nu îl interesează“, a mai spus bărbatul.
Acesta susţine că este victima unui abuz din partea organelor de la Serviciul Înmatriculări din Mehedinţi, pentru că, deşi el este proprietarul plăcuţelor, tot lui i s-a cerut să îşi schimbe numerele dacă vrea să nu fie probleme.
„Când am fost la Înmatriculări, pentru că domnul respectiv a devenit foarte recalcitrant şi a început să ameninţe, cei de acolo mi-au spus că poate ar fi mai bine să îmi schimb eu numerele de înmatriculare. Dar eu nu am de gând să fac aşa ceva, maşina mea este înmatriculată din 2009, am plătit tot ce trebuie, am trecut prin RAR, nu s-a constatat nici o neregulă. Eu sunt un om care respectă legea, nu eu am încălcat-o în acest caz“, a mai spus proprietarul plăcuţelor.
Chiar şi noi am fotografiat cele două maşini, una ascunsă într-un garaj din Turnu Severin, iar cealaltă pe stradă. Proprietatul Opelului a refuzat să comenteze, dar s-a ales cu mai multe plângeri penale şi va trebui să răspundă în faţa legii pentru faptele sale.
„Clientul meu a venit cu două plângeri contravenţionale împotriva a două procese-verbale întocmite de CNADR, iar apoi a sesizat Poliţia Rutieră, după ce a descoperit că mai există un autoturism care circulă cu aceleaşi numere. Este total ilegal şi probabil că Parchetul de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin împreună cu Serviciul Rutier îi vor întocmi dosar penal celui care circula pe drumurile publice cu numere false“, a declarat Sorin Crudiu, avocat în Baroul Mehedinţi.
Poliţia ne-a confirmat cele sesizate şi ne-a spus că „s-a deschis o anchetă pentru a afla cu exactitate cine este posesorul real al numerelor de înmatriculare, iar în cursul zilei de azi (miercuri – n.r.) se va face o adresă scrisă şi la Serviciul de Înmatriculări din Drobeta Turnu Severin“.
Cine plăteşte amenzile?
Cu toate că poliţia a deschis o anchetă şi a întocmit un dosar penal de cercetare, şoferul care circula din 2006 cu numere false, dar şi cu o maşină neînmatriculată, este pe punctul de a fi iertat, pe motiv că greşeala aparţine Serviciului Înmatriculări, iar în momentul în care poliţiştii au fost solicitaţi să constate că maşinile au acelaşi număr de înmatriculare, autoturismul radiat din circulaţie era în stare de staţionare, parcat, deci şoferul vinovat nu era la volan, fapt pentru care nu se va alege cu dosar penal pentru conducere pe drumurile publice a unui autoturism neînmatriculat.
„În cursul zilei de ieri (marţi – n.r.), Serviciul Rutier a fost sesizat de un cetăţean din municipiu despre faptul că se află într-o staţie peco cu autoturismul personal şi că în aceeaşi parcare se mai află un autoturism cu un număr de înmatriculare ca al său. La faţa locului s-a deplasat echipa operativă, care a constatat că cele sesizate se confirmă. În continuare se fac cercetări pentru a se stabili cum s-a ajuns la o asemenea situaţie. Noi am făcut o sesizare către Serviciul de Înmatriculări pentru a vedea în ce condiţii s-au atribuit aceste numere de înmatriculări“, a spus Roxana Vişan, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Mehedinţi.
Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la Serviciul Înmatriculări din Drobeta Turnu Severin, dar aici ni s-a comunicat, verbal, de către şeful serviciului, că este inutil să prezentăm o ştire negativă, care ar pune într-o lumină proastă instituţia. Totodată, tot verbal, ni s-a comunicat că autoturismul Opel care a circulat timp de şapte ani cu numere false a fost reînmatriculat în cursul zilei de miercuri (surse spun că pe cheltuiala Serviciului Înmatriculări) şi că în loc de numărul MH-10-LRY acum are MH-20-LRY. Totuşi, rămâne întrebarea: cine va răspunde penal în faţa procurorului şi cine va suporta contravaloarea amenzilor primite în ultimii şapte ani? Tot Serviciul Înmatriculări?!