5.1 C
Craiova
marți, 24 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA inventat o tehnologie unică în lume

A inventat o tehnologie unică în lume

Iulian Horneț este un inventator și cercetător român, nominalizat pentru titlul „Omul de afaceri român al anului 2012“ pentru cea mai performantă tehnologie din lume. Cea mai cunoscută și importantă invenție este tehnologie EcoHorneț, o invenție 100% românească și o premieră mondială în domeniul energiei termice. Prin această tehnologie, România produce cea mai ieftină și curată gigacalorie, însă românii o plătesc pe cea mai scumpă și poluantă.

GdS: Știu că înclinația dumneavoastră spre invenție a pornit încă din copilărie, când meștereați la o motocicletă și tot satul avea veste de asta. Care a fost prima dumneavoastă invenție?
Iulian Horneț: Episodul „motocicleta“ cred că a fost momentul care m-a captivat de la 13 ani și m-a direcționat spre tehnică. Nu a fost o inovație, dar faptul că am reușit să recondiționez și să pornesc un K nemțesc cu care am umplut ulițele satului de praf m-a fascinat. Mă pot lăuda, dacă vreți, cu primul patinoar artificial din sat și cu cele mai bune patine realizate și asta prin clasa a doua. Am făcut un jgheab din scânduri și am unit fântâna cu șanțul de la uliță. Pe la zece seara, când pământul îngheța bocnă, scoteam apa din fântână împreună cu fratele meu și un văr mai mare, până acopeream șanțul cu apă și patinoarul era gata. Meșteream singur patinele, le confecţionam din lemn şi sârmă, defineam modele cu o sârmă, două sau trei pe partea de patinare. Însă, primele brevete care atestă oficial munca mea de creație în domeniul inventicii și inovărilor le am din perioada 1974 – 1976. Am înregistrat trei brevete, toate realizate și aplicate în domeniul tehnicii militare, mai precis în industria de armament și muniție, unde sunt utilizate și astăzi. În timp, am realizat zeci de soluții tehnice în toate domeniile în care am activat, doar că acestea aveau din 1977 un caracter patriotic, printr-un ordin al „savantei de renume mondial“, acestea nu se mai remunerau, iar înregistrarea la OSIM aducea doar costuri.
GdS: Centrala termică pe bază de peleţi pe care aţi inventat-o este unică în lume, poate şi pentru că are un randament greu de atins (94-97% permanent pe toată durata de funcţionare). Spuneți-ne cum ați reușit?
I.H.: Ne-au trebuit cinci ani să punem la punct arderea completă a peleților din rumeguș, cu emisii de noxe sub normele germane în vigoare la acea dată (anul 2007). Odată obținută această performanță cu ardere aproape 100% şi emisiile de CO2 sub 1000 mg/mc pe toată durata de funcționare, am brevetat arzătorul și l-am aplicat la sisteme de producerea a energiei termice.
Acum trei ani am început bătălia și mi-am propus să trec peste bariere neatinse de peste 40 de ani, când s-au fabricat pentru prima oară peleți de rumeguș de lemn. Dezvoltarea unei tehnologii pentru arderea biomasei din „tot ce arde“: gunoaie, resturi, reziduuri şi deşeuri vegetale a preocupat multe societăți, mulți oameni de știință din domeniu, dar fără rezultate spectaculoase. Din aceste materii biodegradabile, curate, fără miros, nontoxice, nealterabile, am reușit să obțin cea mai ieftină și curată gigacalorie. Astăzi, după trei ani de cercetări, mă pot mândri cu rezultatele obținute din arderea gunoaielor, care sunt extraordinare după afirmațiile specialiștilor.

România produce cea mai ieftină și curată gigacalorie, dar o plăteşte pe cea mai scumpă

GdS: Prin dumneavoastră, România produce cea mai ieftină și curată gigacalorie. Cum se face totuși că noi o plătim pe cea mai scumpă?
I.H.: România nu este încă forțată să reducă poluarea sau să-și majoreze cota de energie produsă din resurse regenerabile, deoarece se încadrează în cotele de emisii poluante stabilite și primește certificate verzi de la Uniunea Europeană. Asta se datorează faptului că și-a distrus aproape în totalitate industria, nici un sector poluant al economiei, dar foarte profitabil, nu mai funcţionează. Prețul energiei în România nu mai este controlat de guvern, ci de forurile europene. Acestea sunt ajustate de fiecare dată când trebuie plătite dobânzi, și parte din împrumutul contractat. Performanţele obţinute de tehnologia de ardere ecoHorneţ sunt eficiente, mai ales în ceea ce priveşte emisiile poluante, cu mult mai mici decât valorile prognozate pentru anul 2050. De aceea, eu zic că România, bazându-se pe această tehnologie, este îndreptățită să ceară organismelor internaționale de mediu și europene, accelerarea ritmului de reducere a poluării, a valorilor emisiilor de noxe cu efect de seră și limitarea încălzirii globale a planetei.
GdS: Ați fost declarat românul anului. Ce ne puteți spune despre acest fapt?
I.H.: Am fost nominalizat „Omul de afaceri român al anului 2012“ de cotidianul de limba engleză NINE O`CLOCK cu ocazia  decernării premiilor „Oamenii anului 2012“, aflate la a 22-a ediţie. Aceste premii se acordă anual pentru activităţi prestigioase  desfăşurate pe teritoriul României de personalităţi din ţară, dar şi de afară. Nominalizarea mi-a fost atribuită pentru cea mai performantă tehnologie din lume, tehnologie aplicată pentru realizarea energiei din biomasă. M-a bucurat această nominalizare, iar premiul acordat l-am perceput ca o primă recunoaștere în România a performanțelor tehnologiei mele.
GdS: Vorbim de o tehnologie unică în lume. Cât de greu a fost să ajungeţi aici?
I.H.: Sunt aproape zece ani de muncă. Am pierdut probabil mulți ani din viață, pe aceştia nu-i pot contabiliza. Cu banii cheltuiți puteam trăi liniștit 100 de ani, am sute de nopţi nedormite sau în care am ațipit pe un scaun în fața arzătoarelor aflate în probe. Nu există un producător care să fabrice peleți a căror compoziție să fie mereu aceeași. Îi înţeleg deoarece colectează deşeuri. Aici am avut cele mai mari probleme şi care au persistat ani de zile, şi anume: să stabileşti viteza de ardere a fiecărui tip de pelete, dinamica curgerii în timpul arderii, aportul de aer pe fiecare tip, timpii de accelerare în raport cu viteza de ardere, să stabileşti timpul şi temperatura de coagulare a siliciului, amidonului sau a altor elemente din compoziţie, să corectezi arderea a cel puţin 50 de tipuri de peleţi, să-i aduci la acelaşi numitor, pe grătarul tău să ardă toţi cu aceleaşi performanţe.

România poate deveni în doi ani independentă energetic

GdS: Ce face din tehnologia arderii cu peleți una mai performantă față de alte tehnologii de producere a energiei termice?
I.H.: Se poate afirma că tehnologia de ardere ecoHorneţ înnobilează gunoiul, îl ridică la rang de rege în domeniul producerii energiei termice și are avantajul procesului de ecologizare ireversibilă a solului, apei, aerului, dar și reducerea drastică a poluării, a emisiilor cu efect de seră, încetinirea ritmului alarmant al încălzirii globale. Costul unei gigacalorii obținute cu tehnologia ecoHorneţ este cuprins între 60 şi 120 de lei, de unu-două ori mai mic decât cel obținut cu gaz natural (preţuri 2013), de trei-patru ori mai mic decât cel obținut de sistemele centralizate, CET-uri, de două-trei ori mai mic decât cel obținut cu propan, GPL şi CLU, de patru-cinci ori mai mic decât cel obținut cu curent electric și motorină.
GdS: Cum vedeți dezvoltarea României pe acest segment al producerii de energie, în comparație cu alte țări?
I.H.: Avem șansă, energie, bani. Ne lipsește viziunea de perspectivă, elementul decizional și o nouă strategie energetică și ecologică a României. Avem energie ieftină, tehnologie performantă și nepoluantă. Putem crea locuri de muncă. România poate deveni în doi ani independentă energetic. Fiecare 100 de tone de peleţi utilizaţi creează minimum patru locuri de muncă, în contextul tehnologiei aplicate. Cu trei miliarde de euro investite de Guvernul României o singură dată, se creează 1.000.000 de locuri de muncă permanente, nerestructurabile. Suma este aproximativ egală cu aceea plătită anual de România pe importul de gaze naturale pentru încălzire, iar utilizarea energiei regenerabile din biomasă se poate extinde în toate sectoarele economiei.
GdS: Este piața externă mai deschisă pentru produsele dumneavoastră?
I.H.: Produsele ecoHorneţ funcționează astăzi în mai multe țări europene: Anglia, Germania, Austria, Grecia, chiar şi în Japonia. Am şcolarizat în acest an o nouă serie de dealeri din Austria, Grecia, Ucraina, Moldova, Canada și urmează, până la sfârșitul acestui an, Italia, Olanda şi Franţa.
GdS: V-ați gândit să vă mutați afacerea în altă țară?
I.H.: Cu un an în urmă v-aș fi răspuns cu siguranță „exclus“, dar în acest moment pot să vă spun „încă nu știu“. Sunt relații care decurg în această direcție, cum ar fi cea cu Canada, care mi-a înlesnit participarea la târgul de la Havana sub pavilionul și pe cheltuiala sa. Ucraina, ca și Rusia, sunt posesoarele a mai multor depozite de resturi vegetale rămase după obținerea combustibilului pentru lansarea navetelor spațiale.

Din gunoaie producem energie ieftină

GdS: Cum vă susține statul român, având în vedere că, datorită dumneavoastră, România se face cunoscută printr-un produs cu avantaje în toată lumea?
I.H.: În prezent, nu există sau nu cunosc eu o strategie guvernamentală pentru producerea energiei termice din biomasă. În prezent, se cheltuiesc sume enorme pentru achiziții de combustibili fosili, ignorându-se gravele efecte asupra mediului înconjurător. Încă se subvenționează un sistem de termoficare energofag, vechi, deteriorat. CET-urile sunt depășite fizic și moral, au randamente scăzute, sunt extrem de poluante, iar rețeaua de termoficare e veche și uzată. O gaură foarte mare în buget a fost creată de programul „casa verde“, unde cu subvenția de 6.000 de lei acordată de guvern prin Ministerul Mediului de-a valma, fără criterii de performanță sau norme de poluare, s-a susținut dezvoltarea industriilor străine producătoare de cazane pe lemne și centrale termice vechi, neperformante și poluante, care s-au distribuit în România sub formă de sisteme de încălzire hibride. Nici vorbă de îmbunătățirea calității solului, apei și aerului prin evitarea arderii lemnului conform ordonanței.
GdS: Ce avantaje au cei care aleg să folosească energia pe bază de pleți?
I.H.: Energie termică produsă din biomasă cu tehnologia ecoHorneţ este eficientă, economică, ecologică, regenerabilă, inepuizabilă, deoarece utilizează gunoaiele care sunt peste tot și ne sufocă. Beneficiarii acesteia putem fi cu  toții, fiecare dintre noi  producem cel puţin 1,5 tone de deșeuri pe an, iar pentru încălzire și apă caldă, consumăm aproximativ  800 kg (2.8 Gcal.) /an. Cel ce produce mai multe deșeuri este un om mai bogat, are resurse de energie pentru: o seră, o crescătorie de păsări, de porci, un spațiu de lucru, atelier, garaj sau poate vinde energia produsă prin tehnologia ecoHorneţ.
GdS: Ce beneficii are centrala pe pleți față de cea pe lemne şi cea pe gaz?
I.H.: În comparație cu lemnele, consumul se reduce cu circa 40%, dar prin faptul că scapi de contractul de slugă a sistemului de încălzire poți considera investiţia deja amortizată. Aşa cum vă spuneam, preţul energiei şi al gazului nu mai este controlat în România de români, el poate galopa după interesul Forurilor Europene şi al furnizorilor, iar odată liberalizat ne aşteaptă surprize mari.
GdS: Aţi dezvoltat soluţii şi pentru consumatorii industriali?
I.H.: Eforturile din ultimii doi ani au fost canalizate cu prioritate către sectorul industrial, iar rezultatele sunt peste aşteptări. Am creat în premieră mondială„Arzătoare pe bază de peleţi cu tuburi radiante“: 20-60 kW. Acestea încălzesc simultan; prin radiaţie, cu aer cald şi apă, (3 in 1) ideale pentru spaţiile înalte, cum ar fi depozite, ateliere, săli de sport, biserici, spaţii comerciale, garaje, hangare.
Un alt produs de mare viitor care va cuceri în curând piaţa este „Arzătorul tip injector“ cu colectare de cenuşi pe bază de peleţi, cu puteri 20-500 kW (cu perspectiva de 1 MW), înlocuieşte cu succes toate injectoarele cu gaz, motorină, ulei, păcură, CLU, GPL etc.

Tehnologia EcoHorneţ este unică în lume

GdS: Practic, prin invenția dumneavoastră câştigăm de două ori: curățăm țara de gunoaie și cu ele producem energie. Cât de receptivi sunt românii la aşa ceva?
I.H: În general, românii sunt mai puţin receptivi la nou, fiind tributari presiunilor exercitate de către guvernanții și responsabilii care dețin vechile sisteme de încălzire perimate. Statul nu numai că este indiferent, dar și rău voitor în a iniția implementarea noilor tehnologii, deoarece cei care conduc vor să-și conserve privilegiile, puțin păsându-le de o dezvoltare armonioasă, coerentă, eficientă și, mai ales, ecologică.
GdS: Aveți concurență la nivel mondial?
I.H.: În ultimii cinci ani am participat la multe târguri, conferințe, am văzut tot ce se produce în domeniu și pot să vă afirm în acest moment că tehnologia EcoHorneţ este unică, ardere curată, ecologică, economică, inteligentă, folosind un combustibil regenerabil, inepuizabil oferit zilnic de om, fără a perturba ecosistemul planetar.
GdS: Ce pregătiți pentru viitor?
I.H.: Într-un viitor nu foarte îndepărtat, dacă sunt sănătos, echipamentele ecoHorneţ vor produce și curent electric, cogenerare. Injectoarele ecoHorneţ pot fi aplicate și astăzi la cazanele de abur cu turbină, la motoarele Stirling care produc și energie electrică. Eu doresc un randament superior în obținerea energiei electrice, individualizarea producerii acesteia, ieşirea de sub tutela furnizorilor de electricitate la costuri exorbitante și limitarea pierderilor pentru cea termică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS