0.6 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStudenţii nu știu că au policlinică

Studenţii nu știu că au policlinică

Studenții din Craiova sunt printre puținii norocoși care pot beneficia de consultaţii medicale gratuite. Mulţi dintre ei nu știu de existența unui dispensar al lor sau, dacă au știut, nu au venit vreodată aici când au avut probleme de sănătate. Aparatura veche și clădirea care nu a mai fost renovată de zeci de ani nu par să fie cea mai mare problemă, ci lipsa de informare.

Policlinica studen­țeas­că din Craiova se află nu în centrul universitar, așa cum ar fi de așteptat, ci pe strada Câmpia Islaz. Este găzduită de o clădire veche, văruită în galben, cu uși care aduc aminte de pivnița bunicilor de la țară. Lângă intrare stă scris „Dispensarul pentru studenți“. Înăuntru, pereții nevăruiți de zeci de ani sunt mascați de tot felul de afișe puse de medici, care încearcă să anime și să schimbe puțin atmosfera. Dispensarul aparține Primăriei Craiova, unde există un serviciu public care coordonează întreaga activitate a cabinetelor din învățământul preuniversitar și universitar. Clădirea a fost donată în 1950 de către Patriarhie, special ca să fie folosită pentru studenți, și de atunci nu i s-au mai adus multe îmbunătăţiri. Paturile vechi și aparatura medicală, care nu se compară nici pe departe cu cea dintr-un cabinet studențesc din Occident, sunt folosite de cei șapte medici care lucrează aici și care încearcă să mențină dispensarul cât mai curat și funcţional.

„Nu zici că e dispensar, arată mai mult ca o casă părăsită“

Accesul studenţilor la servicii de sănătate de calitate este o nevoie socială primară. Mulți dintre ei nu știu însă de existența policlinii studenţeşti. Faptul că aici toate serviciile sunt gratuite este un avantaj mai ales pentru studenții veniți din afara orașului, care nu pot apela oricând la medicul de familie. Aici pot găsi doctori specialiști în medicină de familie și medicină generală, dar și stomatologi, fiind „singurul loc din oraș unde se poate face asistență medicală stomatologică gratuită pentru studenți“, după cum ne spune o doctoriță. Pe lângă cele trei cabinete de medicină generală şi două de stomatologie, mai există şi un cabinet de planning familial, unde studenţii pot primi orice informație legată de contracepție. La toate cabinetele, medicii lucrează în două ture.
Radu, student la Facultatea de Automatică, nu știa însă că poate beneficia de aceste gratuități: „Mi se pare un lucru foare bun să putem beneficia de aceste servicii gratuite. Din păcate, nu știam că avem așa ceva. Cred ca ar trebui să fim mai bine informați ca să ne putem cunoaște drepturile și să ni le cerem. În plus, este foarte departe de facultatea noastră“. Nici Andrei Cojocaru, student la Facultatea de Litere, nu știe prea multe despre dispensarul studenților: „Știam că există un dispensar, dar nu prea ne ducem pentru că nu este echipat foarte bine. În plus, dacă te uiți în curte, nici nu zici că e dispensar, arată mai mult ca o casă părăsită“.
Trei studenți de la Facultatea de Informatică au intrat pe ușa policlinicii pentru prima dată. Puțin derutați, au fost imediat luați în grijă de unul dintre medici. Aici nu se stă la coadă și nici nu îți trebuie programare. Mihaela Matei, unul dintre cei trei studenți, îmi spune că este prima dată când vine aici: „Nu am mai venit niciodată aici până acum. Astăzi am venit să îmi vizez carnetul de student“. Lângă ea, Alexandru, student și el la Informatică, este amuzat de faptul că pe tăblița de afară stă scris „Dispensar”: „E amuzant că încă se numește dispensar, sunt multe de schimbat la noi. Sistemul e învechit“.

Dispensarul oferă servicii medicale gratuite, dar studenții nu știu

Faptul că dispensarul studenților nu a mai fost renovat de ani buni este pus pe seama lipsei banilor. „De zeci de ani nu a fost renovat nimic aici și nici igienizat, iar scuza veșnică este că nu sunt bani. Am încercat de mai multe ori să vorbim cu conducerea Universității, dar au spus că nu au nevoie de medici, deși sunt peste 20.000 de studenți în oraș“, spune unul dintre doctorii care lucrează aici.
Principala problemă nu pare să fie însă aparatura uzată, ci faptul că mulți studenți nici măcar nu știu că acest cabinet există. Misiunea de a informa studenţi revine secretariatelor facultăţilor. Doctorii de la cabinetul studențesc anunță secretariatele atunci când au informații, iar acestea trebuie să pună la loc vizibil datele necesare studenților. Maria, studentă în anul III, este de părere că: „Ar trebui să existe afișe care să ne anunțe unde este locația cabinetului, de ce servicii putem beneficia acolo și chiar să se desfăşoare activități de educație în ceea ce privește sănătatea noastră. În universitățile din Occident există peste tot afișe care te îndrumă și te ajută să îți cunoști drepturile. Noi mai avem de lucrat la acest capitol“. Nu există nici pe site-ul universității un link care să te conducă către informații legate de policlinica studențească. Așa cum spun și medicii de aici, ideal ar fi ca fiecare facultate să aibă un cabinet medical. Andreea, studentă în anul III la Facultatea de Horticultură, specializarea Peisagistică, este una dintre studenții care a auzit și chiar a fost o dată la policlinica studențească: „Ne-au spus în anul doi de el, ne-au anunțat de la secretariat. Am fost acolo cu colegii să ne vizăm carnetele și ne-au făcut și un control, ne-au măsurat, ne-au cântărit și ne-au pus diferite întrebări”.
Dispensarul studențesc controlează, totodată, zilnic respectarea condiţiilor de igienă din spaţiile de învăţământ, cazare şi alimentaţie din unitatea de învăţământ arondată. Printre serviciile pe care le desfăşoară mediciii de la policlinică se numără  întocmirea meniurilor din cantinele studenţeşti şi efectuarea anchetelor alimentare periodice pentru verificarea respectării unei alimentaţii raţionale.
Cristian Stanciu, directorul Departamentului de Relaţii Publice şi Imagine Academică a Universității din Craiova, a declarat în legătură cu acest subiect: „Dispensarul studenților ține de Primăria Craiova și de Ministerul Sănătății. Informarea în ceea ce privește studenții are loc prin intermediul secretariatelor. Tot secretariatele sunt cele care ajută studenții atunci când au nevoie de ceva în acest sens. O să încercăm să suplinim informarea de care studenții au nevoie. O să ne gândim și la modalitatea de a avea un cabinet medical în interiorul Universității. Fiind acel spațiu acolo, nu ne-am pus încă problema aceasta, dar o sa ne gândim la o soluție”.
Până să ajungem să avem cabinete studențești dotate după modelul occidental despre care ne povestesc studenții care au trecut granițele, mai trebuie să treacă, probabil, câteva generații. În Craiova avem o policlinică cu servicii gratuite și cu medici capabili, dar care sunt limitați în efortul lor de materialele vechi ca și clădirea, dar și de lipsa de informare de care se lovesc cei mai mulți studenți.

Studenții români, nemulțumiți de serviciile medicale

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România a realizat un studiu în ceea ce privește procentul studenților mulțumiți de calitatea cabinetelor medicale. În cinci din cele 23 de universități în care s-a realizat studiul, procentul celor mulțumiți de calitatea cabinetelor medicale este mai mic de 20%. Este vorba de universităţile din Craiova – Dr.Tr Severin, Suceava, Petroșani, București și Baia Mare. În nici o universitate din cele implicate în studiu, procentul studenților mulțumiți de cabinetele medicale nu depășește 60%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS