Elevii şi cadrele didactice de la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova au sărbătorit ieri 47 de ani de la înfiinţarea unităţii de învăţământ, care a încercat să ţină mereu pasul cu ceea ce se cere pe piaţa muncii.
Liceul „Matei Basarab“ din Craiova şi-a început activitatea în anul 1966. „Ne-am înfiinţat în anul 1966, sub patronatul trustului de construcţii de la acea vreme. După evenimentele din 1989, am devenit Liceul «Matei Basarab» şi am trecut de la profilul de construcţii la cel economic“, aşa începe istoria acestei unităţi de învăţământ, prezentată de directorul Matilda Blagu. La început au fost două clase, iar în prezent sunt 52, în care învaţă 1.278 de elevi, ceea ce arată o evoluţie continuă a acestei unităţi de învăţământ. Specializările la care sunt înscrişi elevii sunt diverse. „Avem specializările turism, administraţie, economie, comerţ. Pentru cei care vor să continue să se specializeze am înfiinţat şcoala postliceală, care pregăteşte asistenţi de gestiune, agenţi comercianţi şi funcţionari bancari. Tot pe partea de învăţământ postliceal pregătim, pe domeniul informatic, tehnicieni echipament de calcul. În plus, mai este şi şcoala de maiştri pe profilul instalaţii, ca să ne păstrăm o parte din vechea specializare a liceului, şi mai avem şi învăţământ primar şi gimnazial“, a mai spus directorul unităţii de învăţământ, în deschiderea momentului festiv.
O zi de educaţie nonformală
Marcarea celor 47 de ani de activitate şi tradiţie în învăţământul preuniversitar a însemnat şi o zi de educaţie nonformală. După momentul festiv, elevii şi cadrele didactice au avut parte de altfel de activităţi. Pentru liceeni a fost un seminar cu tema „Comunicarea eficientă pentru succesul obţinerii unui loc de muncă“. Elevii de gimnaziu au avut parte de o lecţie neconvenţională de fizică, iar cei de la clasele primare au primit o lecţie de circulaţie rutieră. Cei pasionaţi de sport au fost angrenaţi în diverse competiţii în curtea unităţii de învăţământ. Nu au lipsit nici seminariile despre patronul spiritual al liceului, nici dezbaterile care au avut în centru specializările din domeniul construcţiilor, una din temele de dezbatere fiind „Construcţiile, între tradiţie şi modernitate“. Şi pentru a face un istoric complet al unităţii de învăţământ, s-a realizat şi o întâlnire cu absolvenţii şi foştii dascăli ai liceului.