2.9 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMâncăm boală pe pâine

Mâncăm boală pe pâine

Oamenii aleg de cele mai multe ori produse alimentare ieftine, care de obicei sunt pline de E-uri cancerigene, pentru că nu îşi permit să cumpere marfă de calitate. În general, sunt atenţi la data de expirare a produselor şi mai puţin la compoziţie.

Doi din trei români nu îşi permit să cumpere hrană sănătoasă, chiar dacă sunt conştienţi că trebuie să fie atenţi la ceea ce consumă. Când vine vorba despre preferinţele alimentare, părerile sunt împărţite. Am întrebat craiovenii cât de atenţi sunt atunci când îşi aleg mâncarea, iar majoritatea spun că, deşi sunt conştienţi de consecinţe, veniturile prea mici îi determină să cumpere mâncare nesănătoasă. Termenul de valabilitate şi mirosul sunt printre cele mai importante aspecte verificate de craioveni înainte de a cumpăra un produs alimentar.
Se spune că suntem ceea ce mâncăm. E un adevăr dovedit de statistici. Aproximativ 70% dintre bolile românilor sunt provocate de alimente şi modul de hrănire. „Din păcate, cheltuim mai mult pentru tratamentul bolilor care apar din cauza alimentaţiei. Ar trebui să fim mult mai atenţi la ceea ce mâncăm, dar salariile mici nu ne permit să alegem alimente de calitate, care sunt mai scumpe. Ar trebui să cumpăr în loc de o bară de parizer câteva felii de şuncă de curcan, dar dacă am trei copii acasă care aşteaptă să le pun masa nu îmi permit să cumpăr puţin şi bun“, spune Mioara Vicu.
Faptul că ingredientele sunt scrise cu litere foarte mici pe ambalajul alimentelor este un alt motiv pentru care oamenii nu citesc etichetele. Marieta Bojincă spune că nu citeşte etichetele produselor pe care le cumpără deoarece: „Nu văd să le citesc pentru că sunt scrise cu litere mici şi îngrămădite. În plus, nici nu ştiu toate E-urile care fac rău organismului“, declară femeia, care îşi alege alimentele în funcţie de preţ.

Românii cumpără mâncare la întâmplare pentru că nu au o educaţie în acest sens

Eugenia spune că românii cumpără mâncare la întâmplare pentru că nu au o educaţiei în acest sens. „Sunt foarte greu de schimbat obiceiurile oamenilor. Eu sunt atentă la ce conţin alimentele pe care le cumpăr pentru că ştiu ce înseamnă să fii bolnav din cauza alimentaţiei nesănătoase şi am renunţat la foarte multe produse pe care le consumam înainte. Dar sunt foarte mulţi bătrâni cu pensie mică care cumpără ce e mai ieftin sau se duc în supermarketuri atunci când sunt promoţii şi cumpără produse care a doua zi expiră“.
În România sunt permişi unii aditivi alimentari (E-uri) despre care se ştie că sunt nocivi pentru sănătate şi care în alte ţări au fost interzişi. De exemplu, E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă. Asociaţia consumatorilor din Piaţa Comună Europeană, împreună cu Institutul de Oncologie din Germania, îl consideră cancerigen. Este interzis în Japonia, SUA, Suedia, Austria şi Norvegia, însă în  România este permis.
Din cauza că nu au timp sau, pur şi simplu, pentru că nu sunt obişnuiţi, cei mai mulţi oameni nu verifică compoziţia produselor pe care le cumpără.
Elena Popescu nu se uită niciodată pe etichetele alimentelor: „Nu sunt obişnuită să fac asta. Îmi aleg mâncarea în funcţie de banii pe care îi am, ştiu că unele produse ne fac rău, dar degeaba vreau să cumpăr ceva de calitate dacă nu am bani. Rămân decât cu gândul“.
Mirela Ciolacu îşi alege alimentele după aspect şi rareori se uită la ce scrie pe etichetele lor: „Aleg produsele după aspect şi în funcţie de preţ. Încerc să nu cumpăr multe mezeluri, dar toate alimentele au ceva în ele care ne face rău. Nici nu mai ştiu ce e bun şi ce nu“.
Cel mai adesea, cumpărăm alimente la grămadă fără să ne gândim la consecinţele negative pe care le au ele în timp. De regulă, produsele alimentare ieftine pe care le cumpără majoritatea oamenilor din lipsa banilor sunt şi cele mai bogate în E-uri nocive.

90% dintre români susţin
că mănâncă nesănătos

Potrivit unui sondaj realizat de Institutul Naţional pentru Evaluare şi Strategie (IRES), realizat pe 14 şi 15 mai şi citat de Agerpres, peste 90% dintre români susţin că mănâncă nesănătos. 70% dintre respondenţi nu îşi permit din raţiuni financiare să aleagă o hrană sănătoasă, iar 19% din lipsă de timp. În ceea ce priveşte alimentele pe care le cumpărăm din magazine, 76% dintre persoanele chestionate au declarat că sunt atente la termenul de valabilitate al produselor, 69% la modul în care arată acestea, 39% la ambalaj, 57% la preţ, iar 81% acordă o atenţie deosebită mirosului. Patru din cinci respondenţi consideră că în România nu se mănâncă sănătos pentru că pe piaţă nu prea se mai găsesc alimente sănătoase. Totodată, 86% dintre respondenţi sunt de acord că alimentele nesănătoase sunt mai ieftine decât cele sănătoase. Alţi 76% din respondenţi cred că în România este mai uşor să mânânci sănătos deoarece se găteşte mai mult decât în alte state.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS