24.8 C
Craiova
duminică, 29 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMunicipiul Piteşti, candidat la premiul "Capitala europeană verde" 2016

Municipiul Piteşti, candidat la premiul „Capitala europeană verde” 2016

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la titlul de Capitală europeană verde în 2016 a expirat, în competiţie intrând 12 oraşe din 11 ţări, inclusiv din România, a anunţat Reprezentanţa Comisiei Europene (CE) în ţara noastră. Oraşele înscrise în competiţie sunt Dabrowa Gornicza (Polonia), Essen (Germania), Larissa (Grecia), Ljubljana (Slovenia), Nijmegen (Olanda), Oslo (Norvegia), Reggio Emilia (Italia), Santander (Spania), Tours (Franţa), Umeå (Suedia), Zaragoza (Spania) şi Piteşti (România). Câştigătorul va fi anunţat în luna iunie 2014, la Copenhaga, Danemarca, Capitala europeană verde a anului.

Evaluarea oraşelor candidate

Premiul „Capitala europeană verde” este acordat unui oraş care ocupă o poziţie de lider în materie de management urban ecologic. Oraşele candidate urmăresc să instituie standarde mai înalte în domeniul dezvoltării urbane durabile, ascultând dorinţele cetăţenilor şi promovând soluţii inovatoare la provocările din domeniul mediului. Anul acesta, pentru prima dată, au fost eligibile să candideze la titlul pentru 2016 oraşe din întreaga Europă având cel puţin 100.000 de locuitori.

Un grup de experţi internaţionali va efectua o evaluare tehnică a fiecărei candidaturi, pe baza a 12 indicatori care includ atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice; transporturile locale; zonele verzi urbane, inclusiv utilizarea durabilă a terenurilor; natura şi biodiversitatea; calitatea aerului înconjurător; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deşeuri produse şi gestionarea acestora; gestionarea apei; tratarea apelor uzate; ecoinovarea şi crearea durabilă de locuri de muncă; performanţa energetică, precum şi gestionarea integrată a mediului.

În 2014, oraşele preselecţionate vor fi invitate să îşi prezinte propunerile în faţa unui juriu internaţional, care va evalua cât sunt de dedicate să aducă îmbunătăţiri constante în materie de mediu, precum şi obiectivele lor viitoare. Juriul va evalua, de asemenea, capacitatea oraşelor respective de a comunica cu cetăţenii şi va examina totodată posibilitatea ca acestea să constituie un exemplu şi să promoveze cele mai bune practici în alte oraşe europene. Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de inspiraţie pentru alte oraşe, experienţa arată că oraşul câştigător beneficiază de pe urma unei vizibilităţi publice mai accentuate, care îi poate îmbunătăţi reputaţia şi atractivitatea ca destinaţie turistică sau ca loc în care oamenii vor să muncească şi să trăiască.

„Mă bucură numărul mare de candidaturi pentru premiul ‘Capitala europeană verde’. Acest lucru arată angajamentul oraşelor europene de a îmbunătăţi calitatea vieţii cetăţenilor lor şi calitatea mediului înconjurător. Iniţiativa oferă o platformă pentru a împărtăşi cele mai bune practici, a face schimb idei şi a da exemple altor oraşe. Le urez mult succes tuturor candidaţilor din cadrul competiţiei pentru 2016!”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS