Studenţii din Craiova sunt nemulţumiţi de faptul că medicii de la Policlinica Studenţească nu mai acordă asistenţă medicală, deoarece trebuie să elibereze clădirea pe care Arhiepiscopia Craiovei a câştigat-o în instanţă.
La început, doar cadrele medicale au fost îngrijorate de mutarea Policlinicii Studenţeşti în Căminul nr. 9 din Complexul Mecanică. De câteva zile însă, tensiunea s-a instalat şi în rândul studenţilor. Deşi cadrele medicale sunt ocupate cu eliberarea cabinetelor în care îşi desfăşoară activitatea, studenţii apelează la serviciile policlinicii fie pentru vizita medicală, fie pentru diferite probleme de sănătate. În acest ultim caz, cei mai afectaţi sunt studenţii care nu au domiciliul în Cetatea Banilor şi nu pot merge la medicul de familie. Ieri, la Policlinica Studenţească, Anca Văduva aştepta să intre în cabinet pentru vizita medicală, pentru a putea susţine examenele din sesiunea de iarnă.
„Pe noi, studenţii, ne bulversează această situaţie. Nu suntem vinovaţi şi totuşi suntem cei care avem cel mai mult de suferit. Ne-au spus de la facultate să ne facem vizita medicală pentru că altfel nu putem intra în sesiune. Am venit patru colegi să rezolvăm această problemă cât mai repede, să nu ne trezim că nu ne putem da examenele. Sper să se mute cât mai repede şi să nu aibă studenţii nevoie de ajutor medical până atunci“, a spus tânăra.
Constantin Bălăban, student la Facultatea de Agronomie, este şi el nemulţumit de această situaţie. „Dacă o să dureze mult mutarea acestui cabinet, cei care nu suntem din oraş vom merge la Urgenţă şi pentru lucruri minore. Mie îmi era uşor să merg aici, la cabinet, pentru că era aproape de facultate. Dacă o să-şi mute sediul, o să ajung mai rar“.
În condiţiile în care noua locaţie nu este încă amenajată, curentul electric lipseşte, caloriferele sunt dezafectate, iar geamurile sunt sparte, Loredana Popa, studentă la Facultatea de Litere, Specializarea Română-Spaniolă, crede că mutarea trebuia făcută atunci când spaţiul era amenajat. „Pot să apară situaţii de urgenţă şi studentul să aibă nevoie de îngrijire medicală, ce facem atunci? Nu îi rămâne decât să se prezinte la Urgenţe, pentru că nu are adeverinţă de la medicul de familie şi nimeni altcineva nu se poate ocupa de el. Nu ar fi trebuit să se procedeze în modul acesta. Nu e corect faţă studenţi“, a spus tânăra supărată.
Deşi unii studenţi spun că apelează la medicii acestui cabinet, sunt şi tineri care nici nu ştiu unde este amplasată Policlinica Studenţească. Claudiu Voicilă, student la Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism, speră ca mutarea cabinetului medical să aducă schimbări benefice pentru studenţii Universităţii din Craiova.
„Dat fiind faptul că majoritatea studenţilor nu ştiu nici acum unde este cabinetul medical, nu mi se pare cea mai bună idee ca acesta să fie mutat. Pe Câmpia Islaz era aproape şi de Universitate şi era amplasat şi lângă un campus universitar, ceea ce atrăgea totuşi mai muţi tineri care aveau nevoie. Am fost la acest dispensar de două ori; o dată am însoţit pe cineva şi a doua oară pentru vizita medicală. Însă nu am fost încântat de ce am văzut. Mi se pare lipsă de interes din partea Universităţii din Craiova faţă de studenţi şi de medicii care lucrează acolo. Mi-aş dori ca această schimbare să fie benefică“, susţine studentul din Filiaşi.
„Când am ajuns la Cabinetul stomatologic, m-au trimis înapoi acasă“
O studentă de la Facultatea de Agronomie spune că a apelat cu câteva zile în urmă la serviciile policlinicii, însă nici un cadru medical nu s-a ocupat de problema ei de sănătate. „Nu sunt din Craiova şi, dacă am nevoie de ajutor medical, trebuie să plătesc, iar sumele sunt mari. Aşa că am mers de câteva ori la Dispensarul pentru studenţi, însă ce mi s-a întâmplat acum câteva zile e de necrezut. Mă durea foarte rău măseaua. Când am ajuns la Cabinetul stomatologic, m-au trimis înapoi acasă. Mi-au spus să mai aştept până se mută, pentru că nu au unde să mă consulte şi, între timp, dacă mă mai doare, să iau antibiotic. Nu sunt singura în situaţia aceasta. Sunt mulţi care merg la cabinet şi nu li se acordă îngrijirea necesară, fără să mai vorbim acum de condiţiile pe care le oferă studenţilor. Să sperăm că atunci când se va muta în Căminul 9 şi condiţiile o să fie mai umane“, a spus tânăra, dezamăgită de serviciile oferite de Policlinica Studenţească din Craiova.
Cadrele medicale speră să înceapă cât mai repede activitatea în noul sediu.
„Deja am început să eliberăm spaţiul şi nu avem decât să ne adaptăm. Suntem ocupaţi cu mutările şi am început să le spunem studenţilor să vină mai rar la cabinet ca să ne putem desfăşura şi noi activitatea. Se apropie vacanţa şi o să meargă acasă, iar noi sperăm să se liniştească apele cât mai repede“, a declarat un medic de la Dispensarul pentru studenţi.