Eliminarea pedepselor pentru cei care făceau infracţiuni cu file cec aruncă în nesiguranţă afacerile derulate cu astfel de instrumente de decontare. Aflaţi din GdS ce părere au reprezentanţii mediului de afaceri, avocaţii şi practicienii despre reducerea pedepselor pentru infractorii economici. Totuşi, oamenii de afaceri cinstiţi, care vor să lucreze corect şi să-şi încaseze la timp contravaloarea facturilor, ar fi protejaţi de o lege specială, în faţa celor care „se joacă“ cu filele cec.
Noul Cod Penal îi ajută şi mai mult pe cei care practică înşelăciuni cu file cec fără acoperire, adică pe acei reprezentanţi ai firmelor care nu au bani în bancă la data scadentă a instrumentelor de plată de natura cecurilor. Potrivit Codului Penal, până acum, cei care făceau înşelăciune cu cecuri fără acoperire erau pasibili de închisoare între 3 şi 15 ani. O modificare peste noapte a Codului Penal şi excluderea acestor prevederi aruncă în aer lumea afacerilor. Pedepsele pentru acest tip de înşelăciune se diminuează la şase luni şi o amendă de cel mult 100.000 de lei, fapt ce face ca înşelăciunea cu decontarea facturilor între companii să fie încurajată.
Un bancher din Craiova a declarat, pentru GdS, că deşi s-a diminuat numărul de incidente de plăţi cu file cec în banca pe care o conduce, sumele care nu pot fi decontate la introducerea cecurilor în bancă (din cauza lipsei banilor din contul emitentului) sunt mai mari decât în anii anteriori.
Reprezentanţii mediului de afaceri se dezic de încurajarea înşelăciunii
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, Gabriel Vlăduţ, a explicat că o astfel de modificare a Codului Penal ar conduce la creşterea numărului firmelor care lucrează necinstit: „Nu pot spune că se favorizează astfel de infracţiuni, dar nepedepsindu-se, există riscul ca societăţile care practică sistematic astfel de metode să prolifereze. Se riscă să se dea mână liberă unor astfel de practici pe piaţă, în detrimentul celor care lucrează cinstit. Există riscul ca firmele care lucrează cinstit să fie mai puţin numeroase“. De asemenea, Gabriel Vlăduţ a mai spus că vor apărea blocaje financiare între companii, pentru că „firmele vor fi foarte reţinute în a mai aplica modalităţile de plată şi de decontare existente pe piaţă. Totul va duce la blocarea lor financiară. Rămân siderat, pentru că în loc să se caute modalităţi de simplificare a metodelor de plată între firme, apar măsuri aberante ca aceasta, care nici prin cap nu îmi treceau! Rotirea cât mai rapidă a banului, circulaţia lui mai rapidă, cam acestea ar fi măsurile de încurajare a mediului de afaceri, de simplificare a plăţilor între firme, de transparenţă…“.
Articolul 215 din Codul Penal, aşa cum a fost el până acum, arăta că: „Emiterea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind că pentru valorificarea lui nu există provizia sau acoperirea necesară, precum şi fapta de a retrage, după emitere, provizia, în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plăti înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul arătat în alin. 1, dacă s-a pricinuit o pagubă posesorului cecului, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alin. 2“. La aliniatul 2 la care face referire acest articol se prevede că pedeapsa cu închisoarea pentru acest gen de înşelăciune este între 3-15 ani. Cel puţin aşa stau lucrurile în teorie… În realitate, nu am auzit de vreun om de afaceri condamnat la ani grei de puşcărie pentru că ar fi folosit abuziv file cec fără să aibă disponibil în conturi la scadenţă.
Noile prevederi ale Codului Penal ar urma să intre în vigoare la începutul lui 2014, dacă lucrurile rămân în acest stadiu şi nu se mai schimbă legi importante peste noapte.
Există legea specială a cecurilor, care prevede pedepse
Avocaţii spun că, practic, prin noul Cod Penal, chiar dacă s-au redus pedepsele, cele rămase în vigoare ar fi mai eficiente.
Avocata Lavinia Toma Tumbăr, partener la casa de avocatură Tumbăr, Cega & Popa, a declarat pentru GdS că există o lege specială pe baza căreia incidentele de plăţi cu file cec sunt pedepsite în continuare cu închisoare: „Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, emiterea filei cec fără acoperire continuă să rămână infracţiune. Reglementarile incidente, vor fi:
1. Art. 84 din Legea nr. 58/1934 care se va modifica, urmând a avea următorul conţinut:
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni până la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, săvârşirea uneia dintre următoarele fapte:
1. emiterea unui cec fără a fi avut autorizarea trasului;
2. emiterea unui cec fără a avea la tras disponibil suficient sau dispunerea în tot ori în parte de disponibilul avut mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare;
3. emiterea unui cec cu dată falsă sau căruia îi lipseşte unul dintre următoarele elemente esenţiale:
a) denumirea de cec;
b) suma de bani ce trebuie plătită;
c) numele trasului;
d) data emiterii cecului;
e) semnătura prevăzută la art. 11;
4. emiterea unui cec cu încălcarea prevederilor art. 6 alin. 3.
Se poate observa că legiuitorul a eliminat ipoteza nepedepsirii situaţiei în care emiterea unei file cec fără acoperire era rezultatul unui fapt scuzabil!
Înseamnă că, de la 1.02.2014, cel care va emite o filă cec fără acoperire va răspunde penal în toate situaţiile, indiferent de motivul pentru care, la scandenţă, în contul bancar, nu a existat disponibil pentru plata filei cec“, a spus avocata Lavinia Tumbăr. Ea a mai arătat că, în continuare, cel care emite o filă cec fără acoperire va răspunde penal pentru infracţiunea de înşălăciune, dacă vor fi îndeplinite elementele acestei infracţiuni. În noul Cod Penal, infracţiunea de înşelăciune va fi reglementată conform articolului 244. „Chiar dacă se elimină din cadrul acestui articol referirea specială la înşelăciunea cu file cec, nu înseamnă că nu va reprezenta infracţiune de înşelăciune emiterea unei file cec sau bilet la ordin, dacă acest fapt se realizează prin inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă“, a mai declarat Lavinia Toma Tumbăr.
„Oamenii de afaceri vor avea în continuare protecţia legii“
În concluzie, avocata a menţionat că: „De la 1.02.2014, emiterea unei file cec fără acoperire constituie infracţiune, potrivit legii speciale, indiferent de împrejurarea care a determinat emitentul să săvârşească aceasta faptă. A fost eliminată expresia «Când emiterea cecului se datoreşte unui fapt scuzabil, emitentul va fi apărat de pedeapsă».
Emiterea unei file cec fără acoperire poate reprezenta infracţiunea de înşelăciune, conform noului Cod Penal, dacă sunt întrunite elementele constitutive ale acestei infracţiuni“.
„Oamenii de afaceri vor avea în continuare protecţia legii penale în raport cu cei care emit file cec fără acoperire. Chiar dacă pedeapsa este mai blândă, noua normă penală este mai eficientă pentru că a eliminat din legea specială ipoteza nepedepsirii emiterii de file cec fără acoperire când aceasta se datorează unui fapt scuzabil. Noţiunea de fapt scuzabil este extrem de interpretabilă şi a condus, de multe ori, la nepedepsirea celor care emiteau file cec fără acoperire“, a conchis Lavinia Toma Tumbăr.
Incidentele de plăţi, cu sume tot mai mari
BNR înregistrează statistici despre incidentele de plăţi. În luna mai a acestui an, s-a înregistrat un record de sume ce nu au putut fi decontate, din cauză că emitenţii filelor cec nu aveau disponibil în bancă. În acea lună, băncile au refuzat să deconteze în total 1,2 miliarde de lei în piaţă.