19 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRaportul MCV va fi adoptat și prezentat azi de Comisia Europeană

Raportul MCV va fi adoptat și prezentat azi de Comisia Europeană

Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) va fi adoptat azi de Comisia Europeană (CE) și prezentat în aceeași zi de Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, potrivit Agerpres.
„Rapoartele vor prezenta într-un mod foarte obiectiv ce s-a realizat și ce trebuie încă făcut, vor include o serie de recomandări concrete pentru viitor. Multe dintre punctele care sunt de așteptat vor fi acoperite, evident, cele patru condiționalități, dar și chestiuni precum statul de drept sau alte probleme mai ample”, a declarat luni Mark Gray.

România a făcut progrese în multe domenii, dar rămân îngrijorări cu privire la independența justiției, se arată în proiectul raportului MCV

În proiectul de raport se remarcă faptul că România a beneficiat de „o atmosferă politică mai calmă” începând din primăvara anului 2013, dar că rămân îngrijorări cu privire la independența justiției, fiind multe exemple de rezistență la măsuri de integritate și anticorupție, la nivel politic și administrativ.

„Grăbitul și netransparentul amendament la Codul penal din decembrie 2013 a stârnit o îngrijorare larg răspândită ca o provocare fundamentală a regimului juridic în ceea ce privește combaterea corupției și promovarea integrității”, se arată în proiect, făcându-se totodată referire și la faptul că CCR a declarat neconstituționale schimbările ce s-au dorit a fi aduse Codului penal.

Documentul apreciază că noul statut al parlamentarilor și Codul de conduită au adus numai „schimbări limitate în modul în care parlamentul reacționează la decizii privind integritatea”.

Agenția Națională de Integritate (ANI) și Direcția Națională Anticorupție (DNA) sunt instituțiile judiciare ce beneficiază de aprecieri în raportul MCV, în timp ce la adresa Parlamentului sunt aduse critici, iar Curtea Constituțională a României (CCR) este văzută ca „un important arbitru”.

În ceea ce privește respectarea deciziilor instanțelor, în document se face referire la faptul că începând din iulie 2012 sistemul judiciar a fost nevoit să facă apel de mai multe ori la CCR, ca urmare a refuzului Parlamentului de încetare a mandatelor acelor parlamentari în cazul cărora există decizii judecătorești definitive de incompatibilitate.

În cazul DNA, sunt semnalate progrese de la precedentul raport MCV, punctându-se faptul că se înregistrează îmbunătățiri substanțiale în practica judiciară, în special în ceea ce privește durata anchetelor DNA.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că știe cum va arăta Raportul MCV, întrucât CE a transmis deja o primă formă către Ministerul Justiției și a spus că este convins că activitatea acestui minister va fi apreciată în raport.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS