800.000 de lei au totalizat amenzile date de ASF anul trecut în sectorul asigurărilor societăţilor Astra, Omniasig şi Euroins. Service-uri auto s-au plâns în numeroase rânduri că societăţile despăgubesc cu sume derizorii asiguraţii.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aplicat în perioada 29 aprilie 2013 – 31 decembrie 2013, 43 de amenzi în sectorul asigurărilor în cuantum de 782.000 de lei, unei companii de asigurare interzicându-i-se temporar derularea activităţii pe segmentul RCA, a informat ASF.
„Chiar dacă în anul 2013, prin aplicarea politicii de sancţionare graduală şi progresivă (mergând până la interzicerea temporară a practicării RCA de către o societate), ASF a fost percepută ca un supraveghetor mai ferm în piaţa asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntară a industriei reglementate şi nu de conformare în urma aplicării de amenzi“, a comunicat Autoritatea.
Potrivit acesteia, printre ultimele companii sancţionate se numără Onix Asigurări SA, care, pe 18 decembrie 2013, a fost informată de Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară că directorului general şi preşedintelui Caal Onix Asigurări SA – Simone Lentini – i s-a retras aprobarea, după ce ASF a constatat că „nu a respectat condiţiile asumate în urma aprobării din partea CSA din 12.09.2012“.
Şefii Astra, amendaţi cu 130.000 de lei
Alt caz, deja mediatizat, se referă la Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA. Pe 20 noiembrie 2013, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a hotărât sancţionarea lui Iulius Alin Bucşa, preşedinte al Directoratului Societăţii Comerciale de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei, sancţionarea lui Liviu Stoicescu, membru al Directoratului Societăţii Comerciale de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei, sancţionarea lui Irinel Dinu, conducătorul Departamentului de daune din cadrul societăţii ASTRA SA, cu amendă de 30.000 de lei.
Amenzile au fost aplicate Astra în urma controlului ASF desfăşurat, în perioada iulie-august 2013, la sediul societăţii, verificările vizând modalitatea de instrumentare şi finalizare a dosarelor de daună şi a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012.
„Decizia de control a fost luată după ce, în prealabil, ASF a solicitat societăţii ASTRA clarificări în privinţa modului în care societatea înţelege să instrumenteze dosarele de daună. Întrucât clarificările oferite de societate nu au fost satisfăcătoare, ASF a decis controlul la Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA“, a anunţat ASF, precizând că a cerut Astra să revizuiască normele/procedurile/instrucţiunile interne privitoare la instrumentarea dosarelor de daună, astfel încât să respecte toate cerinţele şi termenele prevăzute de legislaţie în ceea ce priveşte instrumentarea dosarelor de daună (pentru asigurările RCA), precum şi ale normelor cu privire la soluţionarea petiţiilor, astfel încât să asigure înregistrarea în registrul unic de petiţii a tuturor petiţiilor primite de societate.
Omniasig, amendată cu 130.000 de lei
Anterior, ASF a sancţionat Omniasig Vienna Insurance Group SA cu 130.000 de lei (preşedintelui Directoratului Omniasig AG – Mihail Tecău, vicepreşedintelui Artur Borowinski şi membrului Directoratului Camelia Covâcescu), societăţii acordându-i-se un termen de 30-60 de zile pentru a rectifica neregulile constatate
Controlul a fost declanşat pe 26 aprilie 2013 de Consiliul CSA (actualul ASF), pe tema modului de instrumentare a dosarelor de daună, precum şi a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluţionare a petiţiilor referitoare la activitatea asigurătorilor şi intermediarilor în asigurări).
Euroins România Asigurare Reasigurare SA şi-a încetat temporar activitatea
Altă societate de asigurări sancţionată de ASF a fost Euroins, Consiliul hotărând, pe 22 mai, aplicarea unor amenzi de 50.000 de lei şefului Departamentului daune – Stamov Bozhidar Stoyanov – şi stabilirea în sarcina societăţii a mai multor obligaţii, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate, pentru care termenul de prescripţie nu a intervenit şi gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.
Pe 28 august 2013, ASF a interzis temporar Euroins practicarea asigurării RCA şi l-a sancţionat pe directorul general al societăţii – Mihnea Tobescu – cu amendă de 50.000 de lei, hotărând şi retragerea aprobării lui Stamov Bozhidar Stoyanov. Pe 18 septembrie, Consiliul ASF a permis Euroins să-şi reia activitatea.
Service-urile s-au plâns în numeroase rânduri
Mai multe service-uri auto au atras în numeroase rânduri atenţia asiguraţilor asupra pericolului de a fi despăgubiţi cu sume derizorii în cazul în care au încheiat poliţe RCA cu societăţile de asigurare mai sus-menţionate.
Potrivit Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) şi Asociaţiei Concesionarilor Dacia, Renault, Nissan – ACODAREN, Astra ar fi pus la punct un sistem prin care despăgubirile acordate însumează între 25 şi 40 la sută din valoarea reală care ar trebui acordată. Cele două asociaţii au cerut ASF şi Comisiei împotriva abuzurilor din Camera Deputaţilor să dispună controale şi să întreprindă demersurile necesare pentru corectarea situaţiei.
În primele două luni ale anului trecut, ASSAI anunţa că mai multe service-uri sunt nemulţumite de faptul că unii asigurători nu plătesc daunele către asiguraţi, unele firme de reparaţii auto cerând chiar insolvenţa societăţilor pe care le reclamau.
„Conduita fermă a Autorităţii de Supraveghere Financiară va continua şi în anul 2014 pentru a crea premisele ca societăţile de asigurări să înţelegă pe deplin că trebuie să instrumenteze şi să finalizeze dosarele de daună într-un mod adecvat, cu respectarea drepturilor asiguraţilor. Ideal ar fi să nu existe nici o reclamaţie şi implicit nici o amendă, iar piaţa să se conformeze voluntar. Din păcate, nu trăim într-o lume ideală“, a declarat Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF.