19.8 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIoan Mircea Pașcu apăra dreptul la educație în limba română în regiunea Transnistria

Ioan Mircea Pașcu apăra dreptul la educație în limba română în regiunea Transnistria

Eurodeputatul PSD Ioan Mircea Pascu, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) a fost unul dintre inițiatorii Rezoluției Parlamentului European pentru dreptul la educație în regiunea Transnistria și reprezentantul grupului S&D la negocierile pentru redactarea rezoluției.
Rezoluția, aprobată joi în plenul Parlamentului European de la Strasbourg,  arată violarea gravă a drepturilor omului în regiunea Transnistria, referindu-se în mod special la presiunile și abuzurile la care sunt supuse școlile cu predare în limba romană ca urmare a campaniei agresive a autorităților autoproclamate de la Tiraspol.
Referitor la aceasta rezoluție, eurodeputatul PSD a dat următoarea declarație de presă:
„Am militat azi în Parlamentul European pentru dreptul la educație în limba română din regiunea Transnistria. Autoproclamatele autorități de la Tiraspol încalcă agresiv acest drept și acest lucru este total inacceptabil!
Am lucrat cu colegii de la celelalte mari grupuri parlamentare iar Parlamentul European a aprobat azi o rezoluție pe acest subiect. Am reafirmat, totodată, cu claritate integritatea teritorială și suveranitatea Moldovei, am cerut Rusiei sa retragă sprijinul pentru autoproclamatele autorități din regiune și să-și retragă trupele din Transnistria!
Autoritățile autoproclamate din Transnistria au relansat în decembrie 2013 o campanie agresivă împotriva celor 8 scoli de limbă romană și au declarat că vor închide școlile care refuză să le recunoască autoritatea.
Hărțuirea recentă a profesorilor de la liceul Lucian Blaga, care este inacceptabilă, se adăugă unei lungi liste de presiuni administrative, amenințări și abuzuri. Toate aceste probleme afectează nu doar profesorii ci mai ales elevii care vor să învețe în limba lor natală!
Grupul socialiștilor și democraților a condamnat politizarea în domeniul educației și a cerut tuturor părților implicate în soluționarea situației din Transnistria să asigure accesul liber și nediscriminatoriu la educație în regiune și să acorde prioritate securității copiilor și profesorilor.
Am cerut Înaltului Reprezentant pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene să abordeze problema dreptului la educație în Transnistria la următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 din luna februarie”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS