Uniunea Social Democrată (USD) s-a format ca alianţă electorală în urma deciziei comune a PNL, partid reprezentat prin vocile lui Crin Antonescu şi Klaus Iohannis, respectiv a celorlalte trei partide care formează Uniunea Social Liberala, PSD, PC si UNPR, de a participa pe liste separate la alegerile europarlamentare din mai 2014.
Prin înfiinţarea USD nu se încalcă protocolul Uniunii Social Liberale, dat fiind ca Art. 9, punctul 8 din protocolul USL, invocat de către colegii din PNL, se referă strict la participarea separată în alte alianţe electorale la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale. În protocolul USL nu se precizează nimic despre participarea la alegerile europene, iar USD este o alianţă electorală formată în perspectiva participării comune la alegerile pentru Parlamentul European.
USD şi-a asumat încă de la formare programul politic şi obiectivele USL. Uniunea Social Democrată nu este în afara şi nici împotriva USL.
De altfel, chiar de la înfiinţare, colegii liberali au salutat infiintarea USD: „Că vom merge pe liste separate se ştia demult. Uniunea sau alianţa electorală pentru alegerile europarlamentare constituită astăzi nu este nicio surpriză. Din punctul meu de vedere este un lucru normal, un lucru anticipat, este o alianţă formată din aliaţi ai noştri şi urez succes la europarlamentare. (…) Noi vom candida la alegerile europarlamentare sub sigla PNL. Nu e nici un fel de confuzie în această privinţă şi asta ne interesează pe noi”, a spus Crin Antonescu.
Considerăm că ridicarea publică a acestui subiect este un simplu pretext politic, într-un moment în care România are nevoie de stabilitate.