13.4 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIoan Enciu: PE, cel mai insistent susţinător al aderării României la Spaţiul Schengen

Ioan Enciu: PE, cel mai insistent susţinător al aderării României la Spaţiul Schengen

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu, membru al Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din cadrul Parlamentului European, a declarat că, prin votul de ieri al acestei comisii, forul europarlamentar şi-a reconfirmat suportul categoric faţă de aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.

„Parlamentul European solicită intrarea cât mai rapidă a celor două state în Spaţiul Schengen, întrucât au îndeplinit criteriile necesare. Noul program-cadru al UE în domeniul libertăţii, justiţiei şi securităţii va trebui, conform raportului pe care l-am votat la Strasbourg, să asigure respectarea drepturilor cetăţenilor români în materie de liberă circulaţie. În acest sens, raportul solicită ferm Comisiei Europene să acţioneze, în calitate de gardian al Tratatelor europene şi de coordonator al evaluărilor Schengen, pentru depăşirea blocajului care menţine România, din motive strict politice, în afara zonei de liberă circulaţie”, a declarat europarlamentarul social-democrat.

Ioan Enciu a precizat că Parlamentul European va vota, în plen, în sesiunea din martie, raportul care face bilanţul „Programului de la Stockholm” – cadrul politic stabilit de şefii de state şi guverne din UE in 2009, prin care au fost fixate priorităţile UE în justiţie, libertate şi securitate în perioada 2010-2014.

Prin Programul Stockholm au fost puse în practică măsuri menite să faciliteze libera circulaţie a persoanelor şi să promoveze lupta contra discriminării. Au fost luate măsuri pentru întărirea drepturilor victimelor şi acuzaţilor în cursul procedurilor penale şi pentru ameliorarea cooperării între autorităţile judiciare europene, precum şi a instituţiilor răspunzătoare de gestiunea frontierelor, reacţia în caz de catastrofe naturale şi lupta împotriva criminalităţii transfrontaliere.
Solicitarea privind integrarea urgentă a României în Spaţiul Schengen face parte din priorităţile definite de Parlamentul European pentru viitorul cadru în această sferă, în perioada 2014-2019. Este un semnal ferm cî Parlamentul European îşi menţine hotărârea de a se implica, în calitate de colegislator, în protejarea dreptului tuturor cetăţenilor europeni la libera circulaţie”, a subliniat europarlamentarul român.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS