13.4 C
Craiova
duminică, 6 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSenat: Legea privind sprijinirea comunităţilor sărace, adoptată

Senat: Legea privind sprijinirea comunităţilor sărace, adoptată

Senatul a adoptat astăzi, 25 februarie 2014, propunerea legislativă privind adoptarea de măsuri specifice în vederea dezvoltării comunităţilor sărace, inițiată de deputatul PSD Mircea Drăghici, Chestor al Camerei Deputaţilor, cu 66 voturi pentru, 4 abţineri şi 32 voturi împotrivă.            
“Faptul că Senatul României a adoptat astăzi propunerea legislativă privind comunităţile sărace este un motiv de bucurie şi de împlinire pentru mine. Proiectul reprezintă calea eficientă pentru reducerea riscului de excluziune socială, pentru a diminua sărăcia şi pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii grupurilor vulnerabile. Acesta prevede constituirea unui grup de lucru interinstituţional coordonat de Secretariatul General al Guvernului, care să coreleze prevederile legislative care fac referire la definirea comunităţilor sărace şi a grupurilor vulnerabile. Totodată, proiectul legislativ propune ca la nivelul Guvernului să existe un fond de cofinanţare a asistenței financiare nerambursabile pentru comunităţile sărace.
România are nevoie de o hartă a sărăciei bazată pe o matrice de indicatori utilizaţi de Comisia Europeană. De asemenea, studiile au arătat că problema resursei umane corespunzător calificate pentru scrierea şi implementarea proiectelor europene în comunitățile sărace, cât şi lipsa cofinanţării sunt impedimente majore în atragerea fondurilor structurale.
Am convingerea că, implementarea acestui proiect legislativ va constitui un prim pas pentru îndreptarea neajunsurilor cu care s-au confruntat de-a lungul anilor membrii grupurilor vulnerabile şi ai comunităţilor sărace în încercarea de a atrage şi fonduri structurale nerambursabile.
Mai mult, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, parlamentari, cât mai ales reprezentanţi ai organizaţiilor non-guvernamentale au susţinut, în cadrul dezbaterii pe care am organizat-o în această lună la Camera Deputaţilor, importanţa şi oportunitatea demersului legislativ, exprimându-şi sprijinul pentru implementarea acestuia”, a afirmat deputatul social-democrat.
Senatul a fost prima cameră sesizată, proiectul legislativ urmând să intre în circuitul parlamentar la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS