Românii care muncesc legal în ţările din UE pot primi pentru copii alocaţiile care se dau în acea ţară, în locul celor din România. Alocaţiile primite în aceste state sunt şi de 15 ori mai mari decât cele acordate de statul român.
Românii beneficiază de acest drept începând cu 1 ianuarie 2007 şi el este valabil pe tot teritoriul UE, dar şi în Norvegia, Liechtenstein, Islanda şi Elveţia. Puţini dintre românii care lucrează legal în străinătate ştiu că, potrivit Regulamentului European nr. 1408, „salariaţii, lucrătorii independenţi şi membrii familiilor acestora care se deplasează în interiorul Uniunii Europene beneficiază de securitate socială“.
În Craiova, în trimestrul patru al anului 2013 au fost solicitate 99 de alocaţii europene pentru copii ai căror părinţi lucrează legal în ţările UE. Alocaţia europeană poate fi o alternativă pentru alocaţia de nouă euro pe lună, cât un bilet de metrou într-o ţară civilizată din UE, pe care o primesc copiii români.
Copiii au dreptul la această alocaţie indiferent dacă locuiesc în România sau în ţara în care muncesc părinţii lor. Autorităţile din ţara în care lucrează părintele analizează care dintre alocaţii este mai consistentă, iar copilul va primi alocaţia cu cel mai mare cuantum. Dacă nu a fost solicitată până acum o astfel de prestaţie şi părintele copilului lucrează în unul din statele membre încă din ianuarie 2007, atunci se va primi alocaţia retroactiv.
Cum obţineţi alocaţia de stat din ţara în care lucraţi
Pentru obţinerea alocaţiei europene trebuie să va adresaţi instituţiei competente cu plata prestaţiilor familiale din România (AJPS) şi din statul în care lucraţi. Aceste instituţii sunt organizate diferit de la un stat la altul. Părintele trebuie să completeze formularele E 411şi E 401 şi să le depună fie la (AJPS), fie la instituţia omoloagă din ţara în care lucrează. Dosarul va primi răspuns de la autorităţi, în maximum trei luni.
Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a primi alocaţiile care se dau în acea ţară, în locul celor din România, sunt: părinţii să fie salariaţi sau să desfăşoare activităţi independente, să fie în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăşurate
într-un stat membru, să fie titulari de pensie şi să aibă copii în întreţinere. Dacă ambii părinţi muncesc legal într-un stat UE, se primeşte numai cuantumul alocaţiei din ţara respectivă şi automat este suspendată alocaţia din România. În cazul în care un părinte munceşte în România şi altul într-un stat din UE, se acordă alocaţia din România (200 de lei pentru copiii până în doi ani şi 42 de lei pentru cei peste doi ani), iar statul european respectiv acordă, la rândul său, alocaţia prevăzută de legea locală din care se scade suma primită în România. În situaţia în care ambii părinţi lucrează în state diferite, iar domiciliul copilului este în România, în întreţinerea bunicilor, prestaţiile familiale vor fi acordate de statul care are cel mai mare cuantum. Conform regulamentului european, românii care muncesc în străinătate pot solicita pentru copiii lor şi indemnizaţiile speciale pentru creşterea copilului cu handicap.
Cuantumul alocaţiilor europene
Valoarea acestor alocaţii diferă de la un stat la altul şi se acordă conform legislaţiei existente în ţara în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea. De exemplu, în Italia se primeşte o alocaţie de 137 de euro pe lună, în cazul unui singur copil, 258 de euro pe lună, în cazul în care există doi copii în familie, şi 375 de euro pe lună atunci când sunt trei copii. În Spania, pentru copiii sub trei ani se dă o alocaţie de 41 de euro, iar pentru cei cu vârste între 4 şi 18 ani – 24 de euro. Sumele diferă şi în funcţie de venitul familiei. În Germania, alocaţia pentru unu sau doi copii este de 164 de euro, pentru trei copii – 170 de euro, iar pentru patru copii – 195 de euro. Vecinii noştri bulgari acordă o alocaţie de 9,20 euro lunar pentru primul copil şi 10 euro pentru următorii copii. Pentru copilul care nu a împlinit un an se dau 51 de euro lunar.
Asiguraţi-vă că puteţi beneficia de alocaţia europeană
Înainte de demararea procedurii de obţinere a alocaţiei europene, persoana care lucrează în mod legal într-un stat pentru care Regulamentul CE 1408/71 este aplicabil trebuie să se intereseze dacă are dreptul să beneficieze de ea. Aceste informaţii pot fi obţinute de la angajator şi de la instituţia competentă din statul respectiv. Tocmai de aceea este indicată, dar nu obligatorie, începerea procedurii din statul în care lucrătorul migrant îşi desfăşoară activitatea.
Copiii români primesc cele mai mici alocaţii
Conform ultimelor statistici realizate la nivel european, alocaţia pe care o primesc copiii din România este şi de 15 ori mai mică decât cea pe care o primesc cei din statele spaţiului comunitar. Un studiu realizat de UNICEF România în anul 2010 susţine că 350.000 de copii români aveau părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, aproximativ 157.000 aveau doar tatăl plecat, 67.000 – doar mama, iar 126.000 de copii aveau ambii părinţi plecaţi în străinătate. În Oltenia, sunt aproape 50.000 de copii ai căror părinţi muncesc peste hotare.