2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOpt ani de detenţie pentru un minor care şi-a ucis bunica

Opt ani de detenţie pentru un minor care şi-a ucis bunica

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au hotărât ca un minor de 16 ani, din comuna doljeană Unirea, care şi-a ucis bunica, aplicându-i mai multe lovituri de topor, să fie internat timp de opt ani într-un centru de detenţie.

S.C., din comuna Unirea, a fost arestat preventiv pe 30 iulie 2013, pe când avea 15 ani. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au stabilit că, în noaptea de 27 spre 28 iulie, băiatul şi-a ucis bunica de 87 de ani. În urma anchetei făcute în acest caz, procurorii au stabilit că, în acea noapte, minorul a băut câteva beri, apoi s-a întors acasă. Când bunica sa i-a reproşat că bea şi că nu o ajută cu treburile din gospodărie, băiatul de 15 ani a pus mâna pe un topor şi a lovit-o de mai multe ori în cap.

Ulterior, băiatul i-a tăiat femeii o mână şi hainele cu care era îmbrăcată, după care a abandonat cadavrul în casă şi a plecat. Ea a fost găsită moartă în locuinţa sa de o vecină, care a şi anunţat poliţia. Anchetatorii au mai precizat că, la audieri, băiatul nu a putut explica de ce a tăiat mâna şi hainele bunicii pe care tocmai o ucisese. Ulterior, medicii legişti au stabilit că S.C. avea discernământ atunci când şi-a ucis bunica.

Opt ani de detenţie pentru un minor care şi-a ucis bunica

Pe 30 iulie Tribunalul Dolj a dispus arestarea preventivă a inculpatului. După ce a fost trimis în judecată, pe 7 ianuarie, anul acesta, aceeaşi instanţă l-a găsit vinovat şi l-a condamnat la opt ani de închisoare pentru fapta comisă. Hotărârea instanţei nu a fost însă definitivă şi a fost atacată cu apel de către inculpat, iar săptămâna trecută Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă definitivă în dosarul minorului din Unirea. Judecătorii au aplicat prevederile noului Cod Penal şi au dispus ca minorul inculpat să fie internat timp de opt ani într-un centru de detenţie.

Centrele de detenţie

Potrivit noului Cod Penal, minorii condamnaţi pot fi trimişi ori într-un centru de detenţie, ori în unul educativ.
În centrele de detenţie sunt instituţii specializate în recuperarea minorilor, cu regim de pază şi supraveghere, unde condamnaţii urmează programe intensive de reintegrare socială şi programe de pregătire şcolară. Centrele educative urmăresc tot reintegrarea şi şcolarizarea minorilor, însă nu au regim de pază şi supraveghere.
După intrarea în vigoare a noului Cod Penal, Penitenciarele de minori şi tineri de la Craiova, Bacău, Târgu Mureş şi Tichileşti, Brăila vor fi transformate în centre de detenţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS