http://www.youtube.com/watch?v=j8CVJ9O_9Q4
\nCentrul Cultural „Eugen Ionescu“ din Slatina a fost joi seară gazda celei de-a treia ediţii a Galei „Merit, deci exist“, organizată de televiziunea locală Olt Tv. În cadrul galei, cei mai talentaţi olteni, medici, artişti, savanţi, elevi olimpici internaţionali, dar şi oameni de cultură, vedete precum Felicia Filip sau Daniela Nane, au fost premiaţi pentru rezultatele obţinute de-a lungul timpului.
Sunt sute de olteni împrăştiaţi prin toate colţurile planetei, savanţi sau cercetători, actori sau sportivi care au cucerit o părticică din lume, şi toţi spun cu mândrie „Sunt oltean, deci exist!“.
Gala premiilor „Merit, deci exist“ din acest an a început cu o retrospectivă a celor mai cunoscuţi olteni care au primit distincţii în anii trecuţi şi cu un miniconcert de muzică simfonică. Prezentatorii evenimentului, slătineanca Larisa Popa şi actorul Silviu Biriş, au fost gazdele serii, iar numele celor care au obţinut diplome de excelenţă şi trofee au fost rostite rând pe rând. În total, au fost premiaţi peste 20 de olteni de succes care se mândresc cu proiecte şi idei îndrăzneţe.
Primul premiat a fost Cornel Matei, singurul român campion mondial la şah prin corespondenţă. În decembrie anul trecut, după un an în care s-a confruntat cu 14 adversari din toată lumea în grupa finală a turneului de şah prin corespondenţă, Cornel Matei, de 45 de ani, din Corabia, a reuşit să obţină titlul de campion mondial IEGC (International E-mail Chess Group – Grupul Internaţional de Şah prin Corespondenţă). Olteanul va merge la Köln, în Germania, pentru a i se înmâna premiul.
Trei medici din Slatina au impresionat lumea medicală cu un studiu
Cristina Ducu, din Slatina, are 23 de ani şi este actriţă de succes în Coreea de Sud. A jucat într-un serial produs pentru postul de televiziune NBC. „Acest premiu este un motiv în plus pentru care trebuie să muncesc şi să îmi fac meseria din ce în ce mai bine. Este ca un părinte care mă împinge de la spate“, a declarat Cristina Ducu.
Ca în fiecare an, la Gala „Merit, deci exist“ au fost premiaţi şi oltenii care au cariere de succes în universităţi mari din întreaga lume. Ion Nechita are 32 de an, fost olimpic al Colegiului Naţional „Radu Greceanu“, este acum profesor şi cercetător în cadrul Laboratorului de Fizică Teoretică al Universităţii din Toulouse, Franţa.
Trei neurologi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au fost şi ei premiaţi. Medicii Renică Diaconescu, Carmen Stancu şi Mugurel Coteanu au impresionat lumea medicală la Congresul Internaţional de Neurologie de la Viena prin rezultatele unui studiu de cercetare privind terapia hemoragiei intracerebrale, pe care l-au realizat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.
Tânăr oltean, premiat de NASA
Un tânăr pasionat de cercetare, Adrian Vulpe, elev la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“, se bucură de recunoaştere internaţională în cercetare şi inovare. Tânărul a fost premiat de NASA pentru modelul unei staţii spaţiale. Elevul a obţinut, recent, medalia de aur la concursul internaţional de proiecte informatice „InfoMatrix“, pentru că a realizat o mână robotică, controlată prin unde cerebrale. Băiatul spune că se inspiră din filme şi din viaţa de zi cu zi. „Următorul meu proiect este să iau bacul cu notă maximă. Premiul este o recunoaştere a muncii mele de până acum“, a spus Adrian Vulpe.
Gala premiilor a continuat cu tenismana Adina Diaconu, care a obţinut anul trecut trei medalii de aur la Campionatul European şi una de bronz la Campionatul Mondial. Ea va reprezenta România la Jocurile Olimpice de Tineret din China. „Practic acest sport de la cinci ani şi în această seară am simţit că am primit recompensa pentru munca depusă până acum“, a mărturisit Adina Diaconu.
Pentru că elevii olteni de astăzi reprezintă viitorul regiunii, şi ei s-au bucurat de distincţii joi seară. Ramona Deaconu, Ionuţ Voinicu, Alexandru Petre, Andreea Florina Săndiţa, toţi sunt copii de excepţie care ne reprezintă la cele mai importante concursuri din ţară şi din lume. Matematica, fizica sau ştiinţele umaniste sunt domenii unde tinerii olteni au cucerit locurile fruntaşe.
O actriţă a teatrului din Craiova a fost premiată
Le-aţi admirat în filme româneşti de succes, pe scena marilor teatre din ţară, dar nu aţi bănuit nici o clipă că sunt oltence. Cerasela Iosifescu, actriţa Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, este născută în comuna Coteana. Moartea domnului Lăzărescu“, „Asfalt Tango“, „Patru luni, trei săptămâni şi două zile“ sau „Poziţia copilului“ sunt numai câteva dintre filmele de succes în care a jucat.
Actriţa Daniela Nane are origini olteneşti. Bunicii ei locuiesc la Vişina, unde actriţa şi-a petrecut copilăria. Actriţa Teatrului „Bulandra“ îşi aminteşte cu drag de verile, sărbătorile şi casa bunicilor olteni. Aşa că distincţia „Merit, deci exist“ a bucurat-o şi a emoţionat-o. Pictorul Andrei Tudoran, născut în Slatina, a fost discipolul lui Nicolae Truţă şi este unul dintre cei mai apreciaţi tineri artişti premiaţi la această gală.
Gala va continua şi în anii următori
Altă slătineancă de succes este Dorina Cioflan. Violonistă la Opera Română, face parte din Orchestra de Cameră a Filarmonicii Centrului Cultural Român şi a fost premiată la Gala „Merit, deci exist“, organizată de televiziunea Olt Tv Slatina.
Soprana Felicia Filip a fost prezentă şi ea a treia ediţii a Galei „Merit, deci exist“, fiind cetăţean de onoare al oraşului Slatina. „Este un eveniment care ne face să fim mai încrezători în calitatea noastră de olteni. De fiecare dată când vin aici mă încarc cu putere de muncă şi cu multă mândrie şi mă bucur să îi reprezint pe slătinenii mei“, a mărturisit soprana Felicia Filip.
În încheierea evenimentului a cântat trupa de muzică uşoară Voltaj, care a ridicat toată sala în picioare. Adrian Cristescu, clăparul trupei Voltaj, este născut la Slatina şi a venit la Gala „Merit, deci exist“ însoţi de colegii săi pentru a bucura oltenii săi dragi.
Olteni de valoare sunt peste tot, în orice colţ de lume, în orice domeniu. De aceea, Gala „Merit, deci exist“ continuă să meargă mai departe, cu noi surprize, noi laureaţi, noi poveşti şi în anii următori.