8.9 C
Craiova
luni, 20 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateConacul lui Popeci de la Padea - un ţinut de basm creat cu fonduri europene

Conacul lui Popeci de la Padea – un ţinut de basm creat cu fonduri europene

http://www.youtube.com/watch?v=F0kh8V8pKa4

\n

De ieri a început o excursie de popularizare a investiţiilor realizate cu fonduri europene, prin PNDR. Primul astfel de obiectiv vizitat a fost conacul Padea, refăcut cu bani europeni, dar şi cu fonduri proprii ale noului proprietar, Constantin Popeci. Conacul a fost refăcut cu 2,1 milioane de lei.

Agenția de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) organizează, în  perioada 6-9 mai 2014, în județul Dolj, o vizită de exemplificare privind accesarea fondurilor europene pe proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). În prima zi, au participat la eveniment 28 de persoane, reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală (GAL), ai unor ONG-uri şi foarte puţini fermieri. APDRP organizează astfel de vizite în teritoriu pentru ca potenţialii fermieri sau întreprinzători care doresc să acceseze bani europeni să fie în dialog direct cu beneficiarii fondurilor europene și cu oficialitățile pentru a înțelege mecanismul de accesare.

Conacul din Padea pare desprins dintr-un basm

În prima zi, cei interesaţi de atragerea fondurilor europene prin intermediul PNDR s-au deplasat în comuna Drănic, unde au vizitat conacul Padea, modernizat cu fonduri de la PNDR de către antreprenorul craiovean Constantin Popeci.
Înconjurat de o pădure de castani, conacul renovat se arată vizitatorului ca într-un ţinut de poveste. Construit în anul 1907, conacul a aparţinut lui Nene Pop, care l-ar fi construit în cinstea soţiei sale, Relly, al cărei nume este gravat pe partea din faţă a conacului.
Tot ce se ştie cu certitudine este că, în 1945, clădirea a fost transformată în preventoriu. Acolo au fost găzduiţi copii care proveneau din familii sărace şi destrămate, și care erau îngrijiţi cu multă dragoste de o familie de medici.
În urmă cu câţiva ani, Constantin Popeci a achiziţionat conacul, iar acum încearcă să recupereze mobilierul original, care se află prin casele sătenilor. Reprezentanţii proprietarilor spun că au găsit încăperi care arătau că acolo s-au desfăşurat activităţi şcolare.
La ora actuală, după ce a fost renovat cu fonduri europene printr-un proiect pe PNDR, conacul a fost transformat în pensiune de patru margarete, introdusă deja în circuitul turistic. „Conacul se întinde pe o suprafaţă de patru hectare, incluzând şi parcul din jur. Conacul a fost transformat în pensiune de patru margarete. Au fost deja organizate aici câteva evenimente. Sunt interesaţi cei pasionaţi de vânătoare, pentru că în zonă se practică vânătoarea, dar conacul este destinat tuturor celor care doresc să organizeze evenimente familiale, conferinţe şi alte evenimente“, a declarat Mihaela Gogoaşă, manager de proiect în cadrul Popeci Tour SRL.
În faţa conacului se află o pădure de castani, care în această perioadă a anului sunt înfloriţi şi unde albinele roiesc încontinuu.
Legenda spune că, pe vremuri, conacul l-ar fi găzduit pe rege, care participa la vânătoare în ţinutul din zonă. Pentru a afla adevărul, Constantin Popeci a angajat persoane specializate care să facă o documentare amănunţită a trecutului conacului, pentru a putea fi prezentată o poveste a locurilor, care să corespundă realităţii.

Cum s-a transformat o ruină într-o bijuterie turistică, accesând fonduri europene

Clădirea a fost renovată complet cu fonduri europene, păstrându-se stilul arhitectural adoptat de cel care a construit conacul.
„Este un proiect ce a vizat renovarea unei clădiri foarte frumoase. A fost aprobat în 2010, iar durata de implementare a fost de 24 de luni. Rezultatul îl vedeţi: o clădire deosebită, o proprietate deosebită şi o locaţie deosebită. Fondurile europene au fost folosite la restaurarea acestui conac – este o clădire construită la începutul secolului XX – care a fost refăcută. Valoarea proiectului a fost de 2,1 milioane de lei, din care fonduri nerambursabile au fost de 840.000 de lei“, a spus Cătălin Voiculescu, asociat la firma de consultanţă Coridor Financial, firmă care a realizat proiectul de finanţare pentru firma lui Popeci, cea care administrează conacul.
La finalul vizitei de ieri a celor interesaţi de fonduri prin PNDR, proprietarii conacului Padea au primit o propunere care nu putea fi refuzată: aceea de a fi introdus obiectivul respectiv de la marginea satului Padea, din comuna Drănic, în circuitul internaţional de turism, astfel încât să fie atraşi în zonă mai mulţi turişti străini.
Popeci se gândeşte să extindă domeniul de la Padea, pentru a oferi şi mai mult confort celor care merg să-şi petreacă timpul în oaza de verdeaţă şi de linişte. El vrea să achiziţioneze şi terenul din faţa conacului, unde să fie amenajată o baltă pentru cei care vor să meargă la pescuit. La ora actuală, turiştii care ajung la conac au posibilitatea să joace tenis, să meargă la piscină, la vânătoare sau pur şi simplu să se odihnească în mijlocul naturii.

Finanţări noi pe PNDR: se lansează o nouă sesiune pe 20 mai

Directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) Dolj, Daniel Popescu, a explicat că luna aceasta se lansează o nouă sesiune de proiecte: „Anul acesta, există finanţări pentru modernizarea exploataţiilor agricole, atât pentru micii fermeri, cât şi pentru marii producători agricoli. Pe 20 mai se deschide o nouă sesiune, care se va încheia la mijlocul lunii iulie. Cei interesaţi pot opta atât pentru activităţi în agricultură, ceea ce înseamnă achiziţii de utilaje agricole, înfiinţări de plantaţii viticole, legumicole, pomicole, dar şi în domeniul zootehniei, adăposturilor pentru animale şi altele“.
Noutatea faţă de anii anteriori este aceea că cererile de finanţare pe PNDR se pot depune şi online, fără ca beneficiarul să se mai deplaseze la Bucureşti, ca în anii anteriori.
Deocamdată, pe noul PNDR nu s-a publicat ghidul solicitantului, iar reprezentanţii APDRP de la Bucureşti, prezenţi, ieri, la Padea, au precizat că se vor completa proiectele pe vechiul ghid, valabil la programul anterior (PNDR).

Alte investiţii realizate cu fonduri PNDR

În zilele următoare sunt programate vizite în alte localităţi: Dăbuleni, Giurgiţa, Segarcea, Ţuglui, unde vizitatorii pot vedea alte investiţii create cu fonduri europene.
Acest eveniment are loc în cadrul Campaniei EuroAgricultura lansată la nivel național de APDRP, pentru prezentarea și multiplicarea informațiilor privind accesarea și derularea finanțărilor europene acordate României pentru agricultură și dezvoltarea rurală, au precizat organizatorii.

Despre reţeaua de multiplicatori de informaţii

La nivelul judeţului Dolj se va crea o reţea judeţeană a multiplicatorilor de informaţii, care va avea în componenţă aproximativ 50 de reprezentanţi ai societăţii civile.
Unii dintre cei prezenţi ieri la Padea au fost sceptici că se va putea realiza o reţea „funcţională“ a multiplicatorilor de informaţii despre accesarea fondurilor europene, mai ales că mai există, la nivel naţional, încă o reţea similară cu cea pe care vrea să o înfiinţeze EuroAgricultura, numită Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS