Numărul contractelor de asigurări obligatorii pentru locuinţe era de 1.162.716 la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, în creştere faţă de numărul de 1.085.078 de poliţe încheiate la finele lunii precedente. Astfel, gradul de acoperire al acestui tip de asigurare a crescut în aprilie de la 12,76% la 13,68%. Aceste date, citate de capital.ro, au fost publicate pe site-ul propriu de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID).
Cea mai mare pondere din totalul poliţelor încheiate este deţinută Bucureşti (20,1%), capitala fiind urmată de regiunile Muntenia (19,8%), Transilvania (15,9%), Moldova (14,6%). Pe locurile următoare în acest clasament figurează Oltenia (6,7%), Banat (6,6%), Dobrogea (5,9%), Crişana (4,2%), Bucovina (3,5%) şi Maramureş (2,8%).
Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale acoperă daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale – inundaţii, cutremur, alunecări de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora. Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor costă 20 de euro pentru locuinţele de tip A (la care suma maximă asigurată este de 20.000 euro) şi 10 euro pentru locuinţele de tip B (cu o sumă maximă asigurată de 10.000 euro). Locuinţele de tip A sunt cele din cărămidă, beton armat sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament şi/sau chimic. Locuinţele de tip B sunt din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament chimic şi/sau termic.