4.2 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTrotuarele din Craiova, parcări pentru mașini

Trotuarele din Craiova, parcări pentru mașini

\n

În cartierele craiovene, pietonii ajung să meargă pe mijlocul străzi pentru că trotuarele lipsesc. Siguranța cetățenilor este pusă în pericol în fiecare clipă, iar oamenii nu înțeleg de ce nimeni nu ia nici o măsură.
Un caz concret este strada Mareșal Alexandru Averescu din cartierul Brazda lui Novac, unde există trotuar numai pe o singură parte, dar și acesta se întinde pe o suprafață foarte mică, de numai câțiva metri. Așa că oamenii care trec prin această zonă nu au altă soluție decât să meargă pe carosabil și să suporte claxoanele insistente ale șoferilor. „Trec pe aici pentru că este în drumul meu spre casă. Pot să merg și pe altă parte, pe unde există trotuar sau pe unde nu este ocupat de mașini, dar ocolesc foarte mult. Așa că, de multe ori, prefer să câștig timp și să merg pe aici, pe unde pot“, spune un tânăr care locuiește în zonă.

„Când vine unu cu viteză poate să dea peste noi“

Imediat cum intri pe strada Mareșal Alexandru Averescu, pe partea dreaptă a carosabilului, pe unde ar trebui să existe trotuar, locul este asaltat de mașinile parcate ale locatarilor. Pe partea stângă există un trotuar, dar numai pe o distanță de câțiva metri. Locuitorilor din Brazda lui Novac, și nu numai, nu le rămâne altceva de făcut decât să se deplaseze pe carosabil. „Nu mai știm pe unde să mai mergem… Pe unde putem, circulăm pe trotuar, dar pe unde acesta nu mai există, nu avem decât să mergem pe stradă și să fim foarte atenți să nu ne lovească vreo mașină“, spune o tânără care tocmai trecea pe aici. „Este extrem de periculos pentru că nu putem să mergem în siguranță pe trotuar. Mai ales aici, în zonă, când ieșim din bloc mașinile sunt parcate chiar pe trotuar și când vine unu cu viteză poate să dea peste noi. Nici nu ne gândim să ne lăsăm copiii să iasă singuri. Dacă suntem puțin neatenți, se poate întâmpla orice pentru că noi nu avem trotuar pe care să mergem, iar singura parte pe unde se putea circula mai în siguranță este ocupată de mașinile din zonă“, mărturisește Nicolița Ciprian.
„Această problemă este în tot orașul, nu numai în Brazdă. Circulăm destul de greu, mai ales că nu există trotuare pe aici. Mai sunt câteva în anumite locuri, dar în general suferim din această cauză. Nu ne putem lăsa copiii să meargă singuri la joacă de frică să nu pățească ceva. În zona asta nu ai cum să mergi normal pentru că, de fapt, mergi pe stradă, iar atunci când vine o mașină nu ai decât să stai, să aștepți să treacă sau să intri pe locul unde sunt parcate mașinile“, susține Claudia Drăghici, care locuiește de curând în cartierul Brazda lui Novac.

Pietonii circulă pe carosabil

Numărul mașinilor din Cra­­iova crește pe zi ce trece și, fie că există sau nu parcări, șoferii trebuie să își pună într-un loc mașinile. Acolo unde sunt trotuare și nu există suficiente locuri de parcare, șoferii craioveni aleg să își lase autoturismele chiar pe trotuar. Locatarii de pe strada Sergent Constantin Popescu spun că nu au văzut niciodată trotuar. „Trebuie să merg pe drum, unde poate să mă lovească oricând o mașină“, spune plin de amărăciune un bătrân.
 „Merg copii cu bicicleta pe aici, vin și se joacă, aleargă dintr-o parte în alta, iar mașinile vin cu o viteză de zici că sunt la raliu. Este ceva inadmisibil ce se întâmplă. Plus că acești șoferi le mai și parchează pe stradă, fără să lase loc de trecere. Mai sunt și mașinile mari, care încarcă gunoiul, și atunci se blochează automat toată strada pentru că este foarte îngustă. Niciodată nu îmi las nepoții singuri. Școala este aproape, iar copiii tot timpul trebuie să fie însoțiți pentru că ne este frică“, vorbește Luminița Ion despre condițiile de pe strada unde locuiește.

De la șomaj până la finanțe, mașinile sunt parcate pe trotuar

Nu numai cartierele din Craiova se confruntă cu lipsa locurilor de parcare și implicit cu ocuparea trotuarelor de autoturisme, ci și arterele principale de circulație din oraș. Chiar în zona centrală, de la Șomaj și până la Finanțe, mașinile sunt parcate pe trotuar. Cei care nu vor să meargă pe stradă ca să nu se expună unor astfel de pericole aleg să se strecoare printre mașinile parcate. O bătrână de 89 de ani abia mai poate să se miște și își așteaptă băiatul să o conducă, de frică să nu o lovească vreo mașină. „E groaznic pentru mine la vârsta asta să merg pe aici. Nu pot să ies singură din casă, mi-e frică“, spune Nicolița Tudor, care aproape începe să plângă atunci când vede că trebuie să meargă însoțită.
 „Merg pe stradă pentru că și pe o parte și pe alta a străzii sunt parcate mașini. Probabil că și șoferii au dreptatea lor din moment ce nu sunt suficiente locuri de parcare în oraș. Este periculos să mergem așa, pe stradă, dar sper totuși să se schimbe ceva și să se facă mai multe locuri de parcare“, declară Ovidiu Tidoveanu.

„Sunt necesare mai multe locuri de parcare în oraș“

Pe cele mai importante artere de circulație din Craiova s-a ajuns să se circule bară la bară, iar ca să găsești un loc de parcare trebuie să faci turul orașului de câteva ori. Șoferii nu se mai simt vinovați atunci când sunt întrebați de ce parchează pe trotuare. „Parchez mașina pe trotuar pentru că nu există locuri de parcare amenajate. Atunci când sunt pieton merg pe unde am loc și nu mă supăr pentru că știu că și eu parchez pe trotuar atunci când sunt cu mașina“, zice un bărbat.
O doamnă își lasă mașina chiar pe trotuarul din fața Direcției Generale a Finanțelor Publice Dolj, lângă alt șir de mașini care încurcă circulația pietonilor. „Este foarte dificil să găsesc un loc de parcare în oraș. Noroc că am mașina foarte mică. Sunt necesare mai multe locuri de parcare în oraș ca să nu mai fim nevoiți să îi încurcăm pe pietoni“, ne spune Andra Stângă.

117.000 de vehicule înmatriculate în Craiova

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție Dolj, șoferii care nu parchează regulamentar sunt sancționați contravențional. „În primele șase luni ale anului 2014, polițiștii rutieri din județul Dolj au aplicat 499 de sancțiuni contravenționale pentru opriri și staționări neregulamentare în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 R. Dintre acestea, 140 de amenzi au fost aplicate de polițiști pentru staționări sau opriri neregulamentare pe drumurile naționale sau europene din județ“, declară purtătorul de cuvânt IPJ Dolj, Alin Apostol.
Cele mai multe amenzi pentru staționări și opriri neregulamentare le aplică agenții Poliției Locale, de unde nu am putut obține nici un punct de vedere.
În Craiova sunt înmatriculate, în prezent, aproximativ 117.000 de vehicule. „La nivelul județului Dolj avem înmatriculate 178.219 mașini, iar un procent 66% din totalul mașinilor din județ este reprezentat de autovehiculele din Craiova. Anual, în județ intră aproximativ 10.000 de vehicule. În prezent, avem înmatriculate în Craiova 117.000 de vehicule“, declară ofițer specialist înmatriculări vehicule în cadrul SPCRPCIV Dolj, Maria Vasile.
Am solicitat și Primăriei Craiova un punct de vedere legat de numărul parcărilor existente în prezent în oraș, însă purtătorul de cuvânt al instituției, Ionuț Pîrvulescu, ne-a spus că este plecat din localitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS