1.8 C
Craiova
luni, 6 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateȘanse pe piața muncii pentru romi și nevăzători

Șanse pe piața muncii pentru romi și nevăzători

\n

Proiectul „Șanse sporite pe piața muncii pentru grupuri vulnerabile din regiunile Sud-Vest și Nord-Vest“, lansat vineri la Craiova, vine în ajutorul cetățenilor de etnie romă și al oamenilor cu dizabilități de vedere, care vor beneficia de cursuri gratuite de calificare și formare pentru deprinderea unor meserii. Din grupul-țintă de 670 de persoane, proiectul își propune să angajeze 60 pe durata cursurilor și încă zece după finalizarea acestora.

Lansarea proiectului „Șanse sporite pe piața muncii pentru grupuri vulnerabile din regiunile Sud-Vest și Nord-Vest“ a avut un real succes printre craiovenii care își doresc să se califice într-un anumit domeniu și să se angajeze în meseria pe care o deprind. Beneficiarii proiectului vor fi 670 de persoane vulnerabile: 362 de persoane de etnie romă din regiunea Sud-Vest și 308 persoane cu dizabilități de vedere din regiunea Nord-Vest.
Prin acest proiect se urmărește creșterea gradului de integrare sau reintegrare pe piața muncii a celor 670 de persoane vulnerabile în scopul evitării excluziunii sociale, a discriminării și a sărăciei. Proiectul este organizat de SC Trust Invest SRL – în calitate de beneficiar, Asociația Global Help și Asociația Pontes – în calitate de parteneri, iar valoarea totală a proiectului este de 3,5 milioane de lei cu o cofinanțare de 5%. Cursanții vor beneficia de subvenții pe durata cursurilor pe care vor alege să le urmeze.

Oamenii își aleg singuri ce cursuri să urmeze

În cadrul acestui proiect, fiecare persoană vulnerabilă, fie că este vorba de cetățenii romi din regiunea Sud-Vest sau de cei cu dizabilități de vedere din regiunea Nord-Vest, va putea să învețe gratuit o anumită meserie. „Persoanele de etnie romă, cât și cele cu dizabilități de vedere vor beneficia de cursuri de calificare și formare pentru deprinderea unei meserii, de campanii de promovare a unui stil de viață sănătos și pentru reinserție pe piața muncii, precum și de sprijin, consiliere și orientare profesională privind cariera“, a declarat managerul proiectului, Andreea Ciobanu.
În urma cursurilor, aceștia vor dobândi calificări pentru o anumită meserie adaptată vulnerabilității lor și se speră că, ulterior, unii dintre ei vor reuși să își găsească un loc de muncă în domeniul în care capătă experiență pe parcursul proiectului. „Din grupul-țintă de 670 de persoane, proiectul își propune să aibă 60 de persoane angajate în timpul cursurilor, și încă zece după finalizarea proiectului. Pentru regiunea Sud-Vest avem calificările de frizer, manichiuristă, pedichiuristă și îngrijitor bătrâni la domiciliu, iar pentru regiunea Nord-Vest cursurile sunt de operator introducere, validare și prelucrare date, lucrător social, florar decorator și tehnician masor“, a mai explicat managerul proiectului.
Persoanele de etnie romă vor beneficia de cursuri de calificare sau recalificare chiar dacă au terminat numai școala gimnazială. „La sfârșitul cursului, după participarea integrală, oferim certificate de calificare recunoscute de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației, ceea ce le permite accesarea pieței muncii internă și internațională. Cei care participă integral la cursuri vor primi o subvenție de 300 de lei“, a spus președintele Asociației Global Help, Andra Maria Brezniceanu.
Durata cursurilor la care vor participa oamenii cu vulnerabilități depinde de nivelul de calificare. Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni, iar cursurile pot varia între 720 și 1.060 de ore. Cei care vor să participe în cadrul acestui proiect își vor alege singuri ce cursuri să urmeze, în funcție de necesitățile și de preferințele lor.

„Suntem defavorizați pentru că suntem romi”

La Malmo Office Tower, locul unde a avut loc conferința de lansare a proiectului „Șanse sporite pe piața muncii pentru grupurile vulnerabile din regiunile Sud-Vest și Nord-Vest“, încă înainte de ora 15.00 sala a devenit neîncăpătoare pentru cei interesați. În România, în general, persoanele de etnie romă și cele cu dizabilități de vedere sunt predispuse excluziunii sociale, discriminării și riscului de sărăcie. Prin implementarea proiectului, acești oameni vor să obțină o calificare într-un anumit domeniu ca să își poată găsi un serviciu. „Am ales să particip la aceste cursuri deoarece cred că îmi vor oferi posibilitatea să îmi găsesc jobul de care am mare nevoie și pe care mi-l doresc. De exemplu, eu voi urma cursurile de frizerie, pentru că îmi place meseria. Cu ajutorul altui proiect pentru integrarea în societate a copiilor de etnie romă am reușit să lucrez trei ani ca asistent social, după care proiectul s-a terminat, iar eu nu am mai reușit să îmi găsesc alt job. Acum vreau să lucrez ca frizer și sunt sigură că acest loc de muncă va rezista în timp“, a spus Gabriela Cicea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS