-2.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateTitlurile de proprietate, rectificate fără instanță

Titlurile de proprietate, rectificate fără instanță

De la 1 septembrie 2014, pentru îndreptarea erorilor din titlurile de proprietate nu mai este nevoie de acțiune în instanță. Operațiunea se va realiza de OCPI, în baza unor documente enumerate mai jos. Noul regulament al cadastrului aduce noutăți și în ceea ce privește succesiunea și prima înscriere în cartea funciară.

La 1 septembrie 2014 intră în vigoare Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară, aprobat prin Ordinul directorului Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) nr. 700/2014. Una dintre cele mai importante prevederi se referă la îndreptarea erorilor materiale din titlurile de proprietate. Aceasta se poate face la cererea persoanei interesate sau din oficiu (art. 221 alin 1). Prin eroare materială se înțelege „orice inexactitate cuprinsă într-o înscriere în cartea funciară, care nu produce vreun efect substanțial, anume nu afectează existența, întinderea sau opozabilitatea dreptului înscris sau a faptului ori a raportului juridic“. Nu constituie eroare materială neconcordanța dintre înscriere și situația juridică reală dacă, potrivit legii, o asemenea neconcordanță reprezintă caz de rectificare sau modificare a cărții funciare. Întreptarea erorilor materiale este imprescriptibilă și scutită de taxe (art. 221 alin. 3).

Procedura de rectificare

Oficiile teritoriale de cadastru pot soluționa cereri de îndreptare a erorilor din titlurile de proprietate dacă în urma verificărilor se constată că acestea sunt cauzate de transcrierea eronată pe titlurile de proprietate a unora dintre informațiile de pe procesul-verbal de punere în posesie sau din documentele care au stat la baza punerii în posesie (art. 235 alin. 1). Iată ce erori pot fi îndreptate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI): erori de scriere a numelui și prenumelui față de procesul-verbal și anexe; erori cu privire la numărul de tarla/parcelă, număr unitate amenajistică (UA)/unitate de producție (UP); erori cu privire la vecinătăți; erori ale suprafețelor parcelelor, fără modificarea suprafeței total atribuite; alte erori cu privire la identificare cadastrală a parcelei, fără afectarea amplasamentului și a suprafeței. Erorile se pot îndrepta prin depunerea următoarelor acte: cererea solicitantului, care trebuie să identifice obligatoriu numărul și data emiterii titlului de proprietate supus corectării; referatul de îndreptare a erorii materiale, întocmit de inginerul-șef și aprobat de director, care trebuie să conțină numărul și data hotărârii comisiei județene în baza căreia a fost emis titlul de proprietate supus corectării, eroarea materială și conținutul corectării; titlul de proprietate în original (alin. 2). Modificarea titlurilor de proprietate rezultate din hotărârile judecătorești definitive se efectuează de oficiul teritorial, în baza unei hotărâri de punere în executare a hotărârii judecătorești, emise de comisia județeană (alin. 5). Prin noul regulament, cetățenii scapă de rectificarea prin instanță, care dura foarte mult. „Aceste modificări se vor face în baza unei proceduri interne, cu semnătura directorului, cu acordul comisiei județene și cu tuș roșu. Va exista un registru de evidență a acestor modificări. Important este că se scutesc luni întregi cu mersul în instanță. Până acum, pentru asemenea rectificări, cetățeanul era îndrumat către instanță: după pronunțarea instanței se mergea la comisia județeană, se emitea titlul. Se mergea la prefectură pentru a-l semna, revenea din nou la cadastru, care îl trimitea la primărie“, a spus directorul OCPI Dolj, Mihai Cilibiu.

Operațiuni fără taxe

O altă modificare importantă se referă la titlurile emise în baza legilor fondului funciar. Potrivit art. 233, „titlurile care se emit în conformitate cu prevederile legilor fondului funciar, ulterior recepționării planului parcelar, se înscriu din oficiu în cartea funciară, înaintea transmiterii acestora către proprietari“. Practic, această înscriere se face fără taxe. Până acum, o înscriere simplă a unui corp de proprietate pornea de la 120 de lei.
De asemenea, în cazul succesiunilor, dacă unul dintre coproprietari „declară că nu deține originalul și solicită eliberarea unei copii a titlului de proprietate pentru înscrierea în cartea funciară, oficiul va permite accesul notarului public în vederea legalizării copiei de pe cotorul titlului“ (art. 13 alin. 4). Un lucru bun este și că OCPI și-a extins orarul și a scurtat timpul de eliberare a actelor. Potrivit noului regulament, toate oficiile din țară pot elibera acte zilnic, între orele 11.00 – 16.00.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS