4.2 C
Craiova
miercuri, 13 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasterplanul de apă dă peste cap viața băileștenilor

Masterplanul de apă dă peste cap viața băileștenilor

http://www.youtube.com/watch?v=2JTCSKXIsVc

Lucrările ce se efectuează pentru înlocuirea reţelei pe Masterplanul de Apă în municipiul Băileşti dau bătăi de cap atât locuitorilor, cât şi autorităţilor locale. Deşi, în numai trei luni, lucrările ar trebui să fie gata, iar străzile aduse la starea iniţială, până în prezent nici o stradă nu a fost reabilitată complet, iar lucrările de canalizare sunt finalizate în proporţie de 70%. Reprezentanţii firmei susţin însă că situaţia este sub control, aşa cum stipulează contractul.

În martie 2013, Compania de Apă Oltenia SA anunţa semnarea Contractului de lucrări „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Băileşti“. Contractul a fost atribuit unui consorţiu format din SC GRUP PRIMACONS SRL – VIALES Y OBRAS PUBLICAS SA. Durata de execuţie stipulată în contract este de 19 luni, mai precis până în decembrie 2014. Investiţiile derulate în sectorul de alimentare cu apă potabilă vizează reabilitarea reţelei existente pe o lungime de 11 kilometri şi înlocuirea a peste 200 de branşamente existente, dar şi extinderea acesteia cu aproximativ 6 km, urmând a fi executate 331 de noi branşamente pentru consumatorii individuali. Pentru sectorul de apă uzată, 57 de străzi din Băileşti trebuie sparte pentru extinderea reţelei de canalizare menajeră pe o lungime de aproximativ 40 km şi realizarea a peste 3.300 de racorduri noi, astfel încât să se asigure conectarea populaţiei la sistemul de canalizare în proporţie de 100%. Mai mulţi locuitori din municipiul Băileşti ne-au sesizat, pe adresa redacţiei Gazeta de Sud, despre faptul că, în ultimele luni, conductele de apă s-au spart în diferite zone ale oraşului şi au rămas ore în şir fără apă potabilă. Nu este singura nemulţumire a oamenilor, aceştia susţin că străzile pe care au fost efectuate deja lucrări nu au fost aduse la forma iniţială, că nu de puţine ori şi-au avariat maşinile, după ce pământul netasat corespunzător s-a lăsat. „Iar s-a spart o conductă de apă potabilă şi nici măcar nu se ştie când va fi reparată. Ca urmare, nu avem apă de băut, de spălat, nemaivorbind de adăpatul animalelor de pe lângă casa omului. Deşi această situaţie se repetă frecvent, nimeni nu ia vreo măsură de remediere. Toţi ridică din umeri şi motivează că lucrările de canalizare, înlocuirea conductelor de apă potabilă şi de asfaltare sunt făcute de o firmă a unui «şef» şi, ca urmare, nimeni nu-i poate cere calitate la lucrare“, ne-a scris Dan Nicolin. Şi Valentin M. susţine că lucrările pentru extinderea reţelelor de apă le creează deja un disconfort mult prea mare: „Toate străzile din oraş sunt distruse în acest moment. Până şi cele pe care s-au efectuat lucrări au fost lăsate de izbelişte, pământul nu a fost tasat corespunzător. Nu de puţine ori, ne-am avariat maşinile după ce pământul s-a lăsat. Pentru ca firma care efectuează lucrări să suporte consecinţele, ne-au spus să ne căutăm dreptatea în instanţă. Am cerut ajutor Poliţiei Locale… Când plouă, drumurile sunt impracticabile“.

„În ultimele luni, Poliţia Locală a amendat în nenumărate rânduri firma pentru că nu a respectat graficul de refacere
a străzilor la care
s-a angajat”

Cele sesizate de locuitorii municipiului Băileşti sunt confirmate în mare parte şi de autorităţile locale. Acestea susţin că vinovaţi de disconfortul creat sunt atât constructorii care efectuează în prezent lucrări de reabilitare, cât şi racordurile vechi de zeci de ani care au ruginit şi cedează. „Populaţia are dreptate în tot ceea ce sesizează. Atâta timp cât omul plăteşte pentru utilităţi, vrea să se şi folosească de acestea. Din păcate, avarii se întâmplă destul de frecvent. Avem o reţea extrem de veche, din azbociment. Când apar avarii, este foarte dificil să intervii imediat. Apa nu poate fi oprită doar în zona în care se constată avaria, ci în tot oraşul, pentru că nu dispunem de vane. Apoi, racordul între țeava de fier care se introduce și cea din azbociment se face foarte greu. Este nevoie de utilaje speciale și durează. Se lucrează la înlocuirea rețelei pe Masterplanul de Apă și se mai întâmplă ca muncitorii, când sapă, să dea peste branșamentele făcute de oameni înainte de 1989, care nu au fost introduse în pământ la o adâncime stas, ci fiecare după cum a dorit. Așa se face că am văzut branșamente făcute la doar 20 de centimetri adâncime, de ne miram cum nu au înghețat în timpul iernii“, a explicat Costel Pistriţu, primarul din Băilești.
În ce priveşte calitatea lucrărilor executate de firma SC GRUP PRIMACONS SRL- VIALES Y OBRAS PUBLICAS SA, edilul s-a declarat nemulţumit. „Compania de Apă şi firma EPTISA sunt cele care trebuie să efectueze partea de control a lucrărilor. Până acum, deşi mai sunt doar trei luni până la termenul final al lucrărilor, nu a fost adusă nici o stradă la forma iniţială. În ultimele luni, Poliţia Locală a amendat în nenumărate rânduri firma pentru că nu a respectat graficul de refacere al străzilor la care s-a angajat. Doar jumătate dintr-un tronson a fost asfaltat, însă nu s-a făcut compactarea terenului aşa cum ar trebui. De exemplu, zona Victoriei, care trebuie refăcută. În decembrie însă, atunci când lucrările ar trebui să fie gata, voi verifica tot ceea ce a fost făcut, iar în cazul în care voi descoperi nereguli, voi ajunge chiar şi la judecată dacă va fi nevoie“, a adăugat Costel Pistriţu.   

„Am primit nenumărate amenzi, nici nu mai ştim cu exactitate câte, însă le-am contestat”

Managerul de proiect al firmei PRIMACONS susţine însă că toate nemulţumirile oamenilor sunt nefondate, că drumurile pe care au fost efectuate deja lucrări pentru reabilitarea reţelei de apă nu pot fi aduse imediat la forma iniţială. „Ca şi proces tehnologic, este nevoie de timp pentru a aduce toate străzile la forma iniţială. Trebuie lăsate o perioadă pentru compactare şi completare. Şi contractul prevede că readucerea străzilor la forma iniţială trebuie făcută la încheierea lucrărilor, în cazul de faţă, în luna decembrie. Am primit nenumărate amenzi, nici nu mai ştim cu exactitate câte, însă le-am contestat. Şi în perioada de garanţie de un an este prevăzut faptul că suntem obligaţi să verificăm dacă sunt tasări mai mari de 5 cm, pentru a vedea dacă este nevoie să mai adăugăm pământ. Oamenii trebuie să ştie că pe perioada când se efectuează lucrări pe o anumită stradă, circulaţia trebuie închisă. Nu ar trebui să intre pe străzile respective decât locuitorii acelei zone şi salvarea sau pompierii, în caz de urgenţă. Oamenii nu respectă însă acest lucru. Este foarte grav, deoarece se efectuează lucrări la patru, cinci metri adâncime“, a spus Cristian Diaconu, managerul de proiect.

„La sfârşitul lunii o să mai avem în lucru aproximativ şapte kilometri”

Mai mult decât atât, reprezentanţii firmei care efectuează lucrări susţin că toată reţeaua de ţevi din Băileşti este foarte veche şi săpată la doar 20-30 cm adâncime şi nu la minimum 80, cum ar trebui, şi că din acest motiv au avut loc foarte multe avarii. „În plus, sunt ţevi din 1960 care la cea mai mică atingere, din cauza ruginei, cedează. A fost şi un an extrem de ploios, când am fost nevoiţi să aşteptăm să se oprească ploile pentru a efectua lucrări, pentru că umplutura trebuie făcută la o temperatură optimă… Băileştiul nu are nici măcar o vană funcţională, iar atunci când apare o defecţiune suntem nevoiţi ca, pentru câteva ore, să oprim apa în tot municipiul! Vom face tot ce ţine de noi să fim gata în luna decembrie, însă există riscul să avem nevoie de prelungiri în cazul în care vremea nu va ţine cu noi. Reţeaua de apă e gata, mai sunt doar nişte cămine, iar canalizarea este gata în proporţie de 80%. La sfârşitul lunii o să mai avem în lucru aproximativ şapte kilometri“, a concluzionat Diaconu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS