http://www.youtube.com/watch?v=gRKaNazAuBI
\nAragazul de 9.000 de euro cumpărat de Grădinița cu Program Prelungit „Phoenix“ din Craiova din banii primăriei costă, în realitate, de trei ori mai puțin. GdS dezvăluia vineri faptul că la grădinița în cauză conducerea a decis să plătească pe o mașină de gătit profesională Maxi Gel un preț la care poți cumpăra un Logan nou, un Ford B-Max prin programul „Rabla“ sau un autoturism de lux la mâna a doua. Tot atunci spuneam că pe piață există aragazuri similare la prețuri mult mai mici. Surpriză, însă! Același model de aragaz cumpărat prin intermediul unei firme din Craiova cu cifră de afaceri zero pe 2013 costă de trei ori mai puțin pe site-ul firmei care îl comercializează.
Conducerea Grădiniței „Phoenix“ din Craiova a cumpărat, la sfârșitul anului trecut, un aragaz cu opt ochiuri, denumit mașină de gătit profesională, pe care a plătit 39.880 de lei (circa 9.000 de euro). Tehnic vorbind, mașina de gătit este din inox, conține 2×4 arzătoare, are o putere de 60 kW, este marca Maxi Gel și are dimensiunile 160x90x85cm. Conform anunțului publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, grădinița a lansat anunțul de participare pe 11 noiembrie 2013, iar două zile mai târziu desemna și câștigătorul: SC Interdiv SRL din Craiova. Potrivit datelor financiare de la Ministerul Finanțelor, societatea câștigătoare figurează cu un singur angajat în 2013 și cu o cifră de afaceri de zero lei. Societatea o are ca acționar unic pe Maria Velici, este înființată în 2008 și are sediul într-un apartament la etajul trei al unui bloc de pe bulevardul Dacia.
Fuga de jurnaliști
Achiziția ridică mari semne de întrebare în privința corectitudinii cheltuirii fondurilor publice din cauza prețului mare și a discrepanțelor din documente. Săptămâna trecută, directoarea grădiniței, Maria Zoia Ciciu, a interzis jurnaliștilor GdS accesul în bucătăria grădiniței pentru a vedea cum arată mașina de gătit la preț de autoturism, motivând că se zugrăvește, este mizerie și este nevoie de acceptul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, deși inspectoratul se ocupă de activitatea școlară, nu de achiziții.
„Deocamdată, eu sunt în concediu. S-au făcut verificări, a venit auditul de la primărie, de la Curtea de Conturi, de la inspectoratul școlar. Nu am ce să vă arăt“, și-a început directoarea discursul la vederea jurnaliștilor GdS. „Este totul în construcție și în reparație. O să vă primim când e totul ok. Nu știu dacă ar trebui să vă explic atâta timp cât eu sunt în concediu. Am venit acum să văd ce fac constructorii. S-a făcut achiziție pe SEAP, a fost totul corect. De ce să vă arăt mașina de gătit? Ca să afișați pe un banner? De ce să filmați într-o instituție unde nu este nimic dat… Deci, sunteți în instituția pe care eu o conduc, dacă vreau să vă bag acolo, vă bag, dacă nu, nu“, a răspuns directoarea jurnaliștilor care încercau să-i explice că nu doresc decât să vadă cum arată mașina de gătit de 9.000 de euro.
„Da, nu este instituția mea, este a primăriei. Duceți-vă acolo! Avem un purtător de cuvânt la inspectoratul școlar. De la primărie am primit acești bănuți. Nu s-a făcut nici o afacere. Nu am înțeles, de ce să v-o arăt? I-auzi, 10.000 de euro… Stați să întreb și eu șefii mei. Am sunat și eu pe reprezentanții mei de la inspectoratul județean ca să văd și eu. Este un reprezentant al ISJ, purtător de cuvânt. Eu pe această sesizare vă pot răspunde și în scris“, a continuat directoarea Ciciu. Jurnaliștii au încercat să-i explice că, fiind vorba de o achiziție din bani publici, craiovenii ar fi interesați să vadă pe ce se cheltuiesc banii din taxe și impozite.
„Ce să vedeți când este totul strâns? Sunt foarte transparentă. Această achiziție nu am făcut-o de capul meu. Au fost și alți colegi în Consiliul de Administrație. E o mașină de gătit profesională, simplă… nu e cine știe ce. De ce să v-o arăt atâta timp cât se lucrează? Mașina nu o să dispară. Nici eu nu o să dispar. Când grădinița va fi igienizată, veniți și vedeți totul. Ori acum, ori atunci, tot aia e. Acum nu mă împiedică nimic, decât zugrăveala. Este mizerie. Nu se poate intra în sala unde este mașina de gătit“, a mai spus directoarea grădiniței. Sala unde este depozitată mașina de gătit a fost închisă cu cheia la vederea jurnaliștilor. Întrebată dacă nu i se pare un preț prea mare față de cele de pe piață, directoarea s-a contrazis, spunând că nu se pricepe la prețuri, pentru ca apoi să dea de înțeles că nu este scumpă.
„De ce să o filmați și de ce să mă filmați dacă eu nu vreau? Dacă dumneavoastră găsiți cu 3.000 de euro, mai aduceți-ne dumneavoastră. După ce se igienizează, vă primim cu mare drag. Eu nu mă pricep la prețuri. Nici la mașina de gătit, nici la altele. Nu mi s-a părut foarte scumpă atâta timp cât ni s-au dat și hota, și grătarul“, spunea directoarea săptămâna trecută.
Una în factură, alta în bucătărie
Redactorii GdS au contactat conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dolj, care s-a arătat surprinsă de atitudinea directoarei. Drept urmare, ieri, Maria Zoia Ciciu le-a permis jurnaliştilor accesul la aragazul de 9.000 de euro. Numai că, în loc de o mașină de gătit cu opt ochiuri, în bucătărie erau două mai mici cu câte patru ochiuri, una lângă alta, fiecare cu racordul ei la gaze. Adunate, dimensiunile din cerințe coincideau cu cele din anunțul de pe SEAP, dar în factura fiscală emisă de firma câștigătoare, SC Interdiv SRL, este trecută o singură bucată. De asemenea, puterea celor două echivalează cu cea a unei singure mașini: 60 de kilowați.
De departe, ceea ce atrage atenția este prețul uriaș la care s-a făcut achiziția. Săptămâna trecută, jurnaliștii GdS au descoperit pe internet aragazuri similare cu opt ochiuri la prețuri de trei ori mai mici. Mai grav este că cele două aragazuri din bucătăria grădiniței costă de trei ori mai puțin chiar pe site-ul firmei Maxi Gel. O mașină de gătit cu patru focuri, cuptor gaz, seria 900, putere gaz 30 kW, putere arzătoare foc deschis 2 x 4,5 kW, 2 x 7,5 kW costă 1.470 de euro. Cum grădinița a cumpărat două, costul total ar fi trebuit să fie 2.940 de euro, nu 9.000 de euro.
Cum a ajuns grădinița să cumpere de la firma Interdiv din Craiova, la al cărei sediu redactorii GdS au fost întâmpinați de un bărbat în pantaloni scurți? Legal, prin SEAP, a spus directoarea, care a recunoscut ieri că prețul este mare. „În bucătăria grădiniței noastre s-au achiziționat două mașini de gătit profesionale, atenție, profesionale, și atenție, că sunt două, nu este una singură, cu funcții suplimentare, cu un tiraj foarte puternic, pentru că, atunci când gătești la 300 de copii, îți trebuie o mașină profesională bună și puternică până la urmă. Sunt două pentru că nu exista una cu opt ochiuri la aceste funcții, deci foarte puternică. În momentul în care am instalat-o a trebuit proiect, pentru că cei de la Gaze nu ne dădeau voie să instalăm această mașină de gătit în locul celei vechi. Înainte era o plită foarte slabă, care tot timpul întârzia masa, și de aceea am cerut, avem o adresă la primărie, să ne dea o sumă de bani pentru a achiziționa o mașină profesională.
Aceste mașini au fost achiziționate pe SEAP, s-au respectat normele legale. Sunt două încorporate, deci nu sunt lipite. S-a refăcut toată instalația. Copiii trebuie să beneficieze de ceva de calitate. Am zis să nu luăm neapărat ce este cel mai scump, ci ce este cel mai bun pentru copii“, a spus directoarea Ciciu. Întrebată cum de a ajuns grădinița să plătească un preț atât de mare, directoarea nu a putut explica. „Prețul nu mi se pare foarte mare. Prima dată, da, mi s-a părut și mie foarte mare, dar acum, având în vedere calitatea ei, și atâta timp cât bucătărăsele sunt foarte mulțumite… M-am dus cu fetele de la bucătărie şi am văzut la Selgros, la Metro, erau mașini de gătit, dar pentru uz casnic sau cel mult 30 de persoane. La această firmă am ajuns de pe SEAP. Avem și hota tot profesională, și un grătar.
Pe SEAP nu era o singură firmă, erau probabil mai multe, dar s-a decis să se ia pur și simplu de la această firmă. Ele (bucătăresele – n.r.) și-au ales modelul, s-au gândit că e italiană, că e mai bun inoxul, merge și mai repede. Nu știu să fi avut prețuri mai mici. Sunt multe colege de-ale mele care au achiziționat mașini ca a noastră și au dat prețuri mai mari. Deci, ele sunt profesionale, au tiraj mare, de aceea sunt foarte scumpe“, a spus directoarea Ciciu.
Dosarul – în analiză la procurori
Alt aspect care atrage atenția asupra acestei achiziții este factura fiscală emisă de SC Interdiv SRL către grădiniță pe 15 noiembrie 2013. În document este trecută o singură bucată, iar la caracteristici sunt trecute 2×4 arzătoare și 60 kW. În realitate, sunt două mașini mai mici. Suma din factură, de 39.880 de lei, ar fi trebuit să figureze în bilanțul contabil al firmei pe anul 2013, dar datele de la Ministerul Finanțelor arată că firma a avut cifră de afaceri zero. Asta înseamnă că nu a plătit impozit pe banii respectivi, lucru care ar putea intra în atenția Fiscului. Dosarul achiziției face deja obiectul unei anchete a Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, acolo unde a fost declinat de către DNA Craiova, sesizat în această privință în luna mai 2014.