1.7 C
Craiova
vineri, 13 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateChinurile debranșării

Chinurile debranșării

Asociațiile de proprietari trebuie să verifice dacă proprietarii care s-au debranșat de la sistemul centralizat de încălzire au făcut reechilibrarea hidraulică a instalațiilor blocului.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari sunt responsabili de reechilibrarea hidraulică a instalațiilor dintr-un bloc în care s-au făcut debranșări, susțin reprezentanții furnizorului de căldură din Craiova. Reprezentanții SC Termo Craiova SRL spun că: „asociația își asumă întreaga responsabilitate față de consecințele negative generate de această debranșare, privind confortul termic al vecinilor și securitatea instalațiilor comune ce traversează apartamentul respectiv“.
Este cunoscut faptul că, din acest an, craiovenii care au optat pentru altă sursă de încălzire a locuinței decât energia termică sunt obligați să modifice și instalația de căldură a blocului. Adică, după ce și-a montat centrală în apartament, următorul pas pe care îl face proprietarul este redimensionarea instalației, pentru că debitul de agent termic se modifică. Furnizorul de căldură, după ce și-a însușit documentația și încasat taxele de debranșare, nu mai urmărește dacă a avut loc echilibrarea hidraulică a sistemului. Prin urmare, proprietarul debranșat poate sau nu să mai facă reechilibrarea instalației de căldură.
„Asociația va încheia în mod obligatoriu un proces-verbal de recepție a instalației după efectuarea redimensionării și reechilibrării hidraulice care va finaliza debranșarea, având în vedere că punerea în funcțiune a instalației de echilibrare hidraulică nu se poate face decât după începerea sezonului de încălzire. Reprezentanții asociației de proprietari urmăresc dacă s-a făcut redimensionarea sursei de umplere și de golire. Ei sunt cei care îi protejează pe proprietarii care rămân legați la sistemul centralizat de încălzire. Termo nu are această competență“, a declarat Mihail Neațu, administratorul SC Termo Craiova SRL.
De fapt, reechilibrarea și redimensionarea hidraulică a instalației unui bloc au fost piatra de moară care i-au determinat pe proprietari și reprezentanții lor să nu părăsească sistemul centralizat de încălzire. De aici și solicitările în scădere din acest an, în proporție de 40% față de anul trecut, după cum susțin reprezentanții Termo.
Echilibrarea hidraulică înseamnă montarea atât pe tur, cât şi pe retur a unui sistem din două echipamente care are nişte prize de presiune şi o vană reglabilă, care este regulatorul automat de presiune diferenţială.

Reechilibrarea, o abureală

În rândul asociațiilor de proprietari din Craiova problema redimensionării și reechilibrării sistemului de încălzire a fost înțeleasă și interpretată în fel și chip, cum că ar fi costuri colosale, că este sarcina exclusivă a furnizorului de căldură, că nu este corect să o facă doar ultimul debranșat, deși în bloc mai sunt și alte apartamente debranșate.
În Asociația de Proprietari nr. 23 Craiovița Nouă s-au făcut în această vară zece debranșări. Președintele asociației, Gheorghe Berceanu, este supărat că furnizorul de căldură al orașului aruncă toată povara responsabilității debranșării și reechilibrării pe umerii asociației.
„Cum să răspund eu de lucrările de reechilibrare? În plus, este un acord pe care asociația îl semnează și în care se spune că ne obligăm conform aprobării, pe care o dăm celui care se debranșează să plătesc eu valoarea acestor lucrări. Am contactat o firmă specializată și mi-au spus că sunt costuri foarte mari. Eu nu am personal specializat să recepționez lucrarea de reechilibrare“, a declarat președintele Asociației nr. 23 Craiovița Nouă, Gheorghe Berceanu
În schimb, în Asociația nr.13 Lăpuș-Argeș, unii proprietari care s-au debranșat au scăpat cu cheltuieli minime legate de controversatul proces de reechilibrare. „Am avut multe solicitări de debranșare în acest sezon. De exemplu, în blocul 60 Termo le-a dat aprobare pentru debranșare și nu știu dacă le-a mai impus să facă reechilibrare. În blocul 43, unde au fost 12 solicitări, s-a făcut deja reechilibrarea. O firmă le-a făcut modificarea instalației pe o sumă infimă, doar 500 de lei pe condominiu“, a explicat președintele Asociației de Proprietari 13 Lăpuș-Argeș, Ion Ungureanu.
„Reechilibrarea asta este o abureală. Într-adevăr, cum se debranșează unu-doi dintr-un bloc cresc facturile celor rămași la Termo. Noi am avut șase debranșări în această vară, în blocuri diferite. Nu știu dacă au făcut reechilibrarea hidraulică. Unii fac asta cu firme specializate, alții chiar cu Termo, dar după ce începe să se furnizeze căldură“, a precizat Marin Bobu, președintele Asociației nr. 37 Craiovița Nouă.
În Craiova debranșările de la sistemul centralizat de încălzire se mai pot face până la începutul lunii octombrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS