O companie germană cu o tradiţie de 100 de ani şi 30.000 de angajaţi, în peste 35 de ţări de pe întreg globul, recunoscută la nivel mondial în lumea auto. Acestea sunt principalele coordonate ale companiei HELLA. Cei 170 de membri ai echipei HELLA de aici se alătură unor echipe din oraşe precum Berlin, Mexic, Lippstadt, Detroit, Guadalajara. De câțiva ani, mărci importante în industria automobilelor folosesc cu succes inteligenţa „made in Craiova“.
Echipa HELLA dezvoltă partea de programare software pentru autoturisme, însă depăşeşte sfera de activitate a unei simple firme de IT. Activitatea principală, care presupune crearea de software, este completată şi de partea de hardware, design mecanic, de partea de testare şi asigurare a calităţii.
Ce diferenţiază, însă, HELLA Craiova de o „clasică“ firmă de IT este beneficiul oferit de produsul final. „Munca noastră implică un grad mult mai ridicat de responsabilitate, pentru că de software-ul pe care îl producem depinde funcționalitatea corectă a mașinii. La programarea unui joc pentru computer, de exemplu, existenţa unor erori nu este atât de gravă. Dar dacă un specialist are o eroare la software-ul de care depinde funcţionarea frânei, poate pune în pericol siguranţa şoferului şi a pasagerilor. Softul nostru are o finalitate practică importantă, este proiectat în lumea reală“, spune Nicolae Neagu, manager locaţie HELLA Craiova.
Divizia din Craiova este specializată pe cercetare-inovare, dezvoltă produsele încorporate în „maşinile de mâine“, producţia având loc în alte locaţii HELLA. „Putem spune că suntem o firmă de creaţie. Un dezvoltator de software este un artist, un creator. El pleacă de la nimic şi creează ceva. Aici, la Craiova, noi facem lucrurile să se întâmple: aprinderea automată a farurilor, declanșarea mecanismului ştergătorului și alte funcționalități ale autoturismelor, având în vizor atât siguranța, cât și confortul șoferului și pasagerilor. Lucrurile se mişcă, se întâmplă pentru că specialiştii noştri le fac să se mişte“.
Tradiţie, inovaţie şi spirit de echipă
La Craiova lucrează pentru HELLA în jur de 170 de persoane. Numărul angajaţilor a crescut continuu din 2007, când Centrul de Inovare şi Dezvoltare deschis aici avea 25 de angajaţi. „Tendința de creștere va continua și în următorii ani. Dar dincolo de creşterea numerică, obiectivele noastre se referă la îmbunătățirea permanentă a calității produselor, a complexității și gradului de inovare ale produselor pe care le realizăm“, spune Nicolae Neagu.
În urmă cu 100 de ani, HELLA a început și se menține ca o afacere de familie, funcţionând ca o reţea globală de dezvoltare, iar echipele se completează şi lucrează împreună pentru un scop comun. Un proiect complex este conceput şi realizat în mai multe locuri. De exemplu, echipa din Craiova lucrează la un proiect cu o echipă din Germania şi cu alta din India. Fiecăreia dintre acestea îi revine o parte dintr-un puzzle, iar la final părţile trebuie să se potrivească şi să creeze imaginea perfectă a produsului final.
În cadrul unui proiect se lucrează chiar și câțiva ani, spre exemplu, dotările dezvoltate de HELLA pentru viitoarele modele ale unui brand exclusivist (lumini interioare/exterioare, încălzire în scaune, managementul energiei etc.) au fost gândite în urmă cu aproximativ cinci ani. Putem spune că HELLA este mereu cu un pas în viitor.
Foarte importante pentru HELLA sunt şi climatul, şi cultura organizaţională. „Suntem cu toţii impregnaţi de această cultură, nu doar aici, dar şi în celelalte ţări“. Tradiţia şi spiritul de echipă conferă un sentiment de siguranţă, iar diferitele activităţi menţin legăturile între angajaţi şi după orele de lucru: campionate de fotbal, tenis de câmp, teambuildings, evenimente organizate pentru ocazii speciale. „Este important ca oamenii să simtă că fac parte din această companie“.
Investiţia în oameni este esenţială
Cei mai importanţi sunt colegii, spun cei de la HELLA, care subliniază că firma se concentrează, în primul rând, pe oameni, şi apoi pe procese. Investiţia în oameni este, astfel, inerentă. Compania completează tradiţia prin evoluţie, prin urmare fiecare dintre cei care lucrează la HELLA trece printr-un proces continuu de perfecţionare. Gradul de adaptabilitate, capacitatea de învăţare şi asimilarea de cunoştinţe noi trebuie să fie foarte mari, deoarece domeniul implică multe schimbări şi dezvoltarea neîntreruptă de noi tehnologii. Pentru a face parte din echipa HELLA, însă, principalul criteriu este potenţialul. „Pentru noi, cel mai important este ca acea persoană care doreşte să lucreze la noi să ne demonstreze că poate“, precizează Nicolae Neagu. La angajare, noului membru al echipei i se concepe un plan de dezvoltare şi are un mentor. După o perioadă de integrare, este deja pregătit pentru a lucra în cadrul echipelor de proiect.
În cadrul organizaţiei, cei de la HELLA au creat şi o poziţie personalizată, originală: knowledge team leader. Este vorba despre un coordonator de echipă care este responsabil doar de partea de învăţare şi dezvoltare a cunoştinţelor, al cărui rol este de a-i ajuta pe oameni să achiziţioneze informaţiile necesare pentru a duce la îndeplinire proiectele.
Implicare activă în formarea studenţilor
Pentru că oamenii sunt motorul principal al evoluţiei, HELLA Craiova s-a implicat activ şi în educaţia şi formarea studenţilor, viitorii candidaţi pentru un post al companiei. Firma dezvoltă cu succes colaborări cu Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică şi Facultatea de Ştiinţe Exacte.
Prin diferitele proiecte concepute în acest timp, HELLA îi ajută pe studenţii acestor facultăţi să înveţe lucruri care le vor fi de real folos ulterior şi, totodată, îi descoperă pe cei care au potenţial. Unul dintre cele mai importante lucruri este, însă, că specialiştii HELLA din Craiova le oferă studenţilor îndrumarea necesară pentru descoperirea vocaţiei. „Este esenţial să îţi placă tot ceea ce faci. Noi mergem la studenţi, le arătăm ce facem noi şi îi lăsăm să hotărască dacă le place sau nu. Le oferim o viziune, deschidem o fereastră spre lumea reală, ca să mai împrospătăm puţin aerul“, afirmă Nicolae Neagu.
Un exemplu în acest sens este HELLA Embedded Club, care a luat naştere în 2008 şi presupune realizarea unui proiect similar cu cele realizate în cadrul companiei. Proiectul s-a bucurat de un succes răsunător în rândul studenţilor, numărul de participanţi fiind în fiecare an tot mai mare. Relaţia cu sistemul de învăţământ se menţine şi prin concursul anual organizat de companie, care a ajuns la cea de-a treia ediţie şi presupune realizarea, de către studenţi, a unor proiecte pe diferite teme. În plus, HELLA primeşte periodic studenţi în internship şi, mai nou, specialiştii HELLA susţin şi seminarii de tip workshop pentru studenţi, completând activitatea didactică a profesorilor cu o latură practică. Pe lângă aceste iniţiative, HELLA Craiova a participat şi la acţiunile de promovare a Facultăţii de Automatică, Calculatoare şi Electronică în licee şi s-a numărat printre sponsorii unui concurs de informatică pentru liceeni.
„Prin toate aceste acţiuni ale noastre încercăm să conturăm o traiectorie posibilă pentru tineri, să le arătăm că există posibilitatea să rămână acasă, în oraşul lor, şi să se dezvolte într-o companie de prestigiu, care inovează componentele unor branduri renumite în industria auto.
Colegii mei, când văd reclamele la TV, sunt mândri că inteligenţa lor e parte din aceste maşini. Şi mai frumos e faptul că ne aflăm mereu pe o pantă ascendentă, în plină evoluţie“, spune Nicolae Neagu.
Prin profesionalism şi excelenţă, echipa din Craiova se ridică la standardele înalte ale unui brand din domeniul auto recunoscut pe plan mondial. Astfel, prezenţa companiei HELLA în Craiova reprezintă o reală carte de vizită pentru industria din regiune.