8.4 C
Craiova
joi, 21 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateÎn ce condiţii va rula „Prima Maşină“

În ce condiţii va rula „Prima Maşină“

Prima masină

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Economiei până la sfârşitul săptămânii viitoare, persoanele care nu au deţinut niciodată o maşină nouă pot accesa credite garantate de stat, prin Fondul de Garantare, în limita a 50.000 de lei plus TVA (echivalentul a 14.056 de euro la cursul actual). Cu aceşti bani, beneficiarul – persoană fizică – poate achiziţiona orice maşină care îndeplineşte condiţiile Euro 5.
În art. 125.1, alin. 3), litera b) din Codul Fiscal, autoturismul nou este definit drept mijlocul de transport care nu a fost livrat cu mai mult de șase luni de la data intrării în funcţiune sau nu a efectuat depla­sări care depăşesc 6.000 km.

Programul „Prima Maşină“, gândit să fie mai bun decât „Rabla“?

Prin intermediul acestui proiect, statul speră să stimuleze vânzările de autoturisme noi, puse la dispoziţia doritorilor numai de dealerii reprezentanţelor autori­zate în acest scop, cu aproximativ 20.000 de bucăţi în fiecare an. Un simplu calcul arată că, la o valoare maximă garantată unui autoturism de 50.000 de lei, din „creş­terea anuală a vânzărilor“ de până la un miliard de lei s-ar putea achiziţiona 20.000 de maşini într-un singur an.
Numărul este similar celui cuprins anul trecut în programul „Rabla“, prin care, potrivit datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), s-au casat însă numai 19.846 de autovehicule şi s-au achi­ziţionat 13.465 de autovehicule.
Restul de 6.381 de vouchere au rămas nevalorificate prin achi­ziţia unei maşini noi, cel mai pro­babil din cauza lipsei de lichidităţi sau a posibilităţii de a contracta un credit pentru achiziţia unei maşini noi.

Rău-platnicul va fi executat silit

Creditele garantate de stat pot fi contractate atât de la bănci, cât şi de la instituţii nebancare, respectiv firme de leasing, în cazul în care beneficiarul creditului nu plăteşte la timp, statul putând cere ANAF executarea silită a maşinii ipotecate. Pentru neplata sumelor, beneficiarului programului i se vor percepe dobânzi şi penalităţi de întârziere, „începând cu ziua următoare datei plăţii sumei rezultate din executarea garanţiei şi până la data stingerii inclusiv“.

Se poate cumpăra un singur autoturism

Pentru a beneficia însă de aceste facilităţi, solicitantul trebuie să nu aibă nici un fel de restanţe, nici către bugetul de stat, nici către bănci sau alte instituţii.
„Beneficiarul programului este persoana fizică ce îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că nu a mai deţinut în proprietate alt autoturism nou; îndeplineşte condiţiile prevăzute în normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă; nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul gene­ral consolidat; nu înregistrează res­tanţe la plata altor credite bancare. Prin acest program persoanele fizice pot achiziţiona un singur autoturism“, se arată în proiect.

Ce modele se pot cumpăra prin „Prima Maşină“

Dacia este producătorul autohton favorizat de acest proiect deoarece are mai multe modele ce se încadrează în valoarea acope­rită de creditul garantat de stat.
De la celălalt producător auto din România, Ford, doar modelele Fiesta, B-Max, Ka, Courier şi câteva versiuni Focus s-ar încadra în program.
Şi alţi producători, cum ar fi Skoda, Hyundai, Chevrolet, Nissan, Citroen, Opel, Kia, Volkswagen sau Renault (şi nu numai) au modele care se încadrează în standardele impuse de autorităţi. Trebuie doar consultate ofertele dealerilor. O primă cercetare se poate face pe site-urile producătorilor şi importatorilor. Apoi, cu lista scurtă de opţiuni, este obligatoriu câte un drum la cei trei-patru dealeri, pentru ofertele concrete.
Afrodita Cicovschi – Curierul Naţional

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS