Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv ieri pe Maricel Păcuraru şi pe fostul director al Poştei Române, Mihail Toader, la câte patru ani de închisoare cu executare, în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţi, în care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.
Omul de afaceri Maricel Păcuraru a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare, pentru spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, după ce Tribunalul Bucureşti îl condamnase la opt ani de închisoare.
Şi pedeapsa fostului director al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR) Mihail Toader a fost redusă la Curtea de Apel Bucureşti de la şase ani la patru ani, pentru acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice.
Emanoil Lepădatu, fost director economic executiv al Poştei Române, şi Niculae Pintilie, administrator al SC Continental Asig, au primit pedepse de câte patru ani de închisoare cu executare. La Tribunalul Bucureşti, cei doi au fost condamnaţi la pedepse de câte şase ani de închisoare.
În acelaşi dosar, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti i-au condamnat pe Andrei Marinescu, fost director executiv al Direcţiei de dezvoltare strategică a Poştei Române, Iulian Ditcov, administrator la SC Genius Network SRL, şi Lucian Beşchea la câte trei ani şi şase luni de închisoare, tot cu executare. Cei trei fuseseră condamnaţi în primă instanţă la câte cinci ani de închisoare.
Şi pedeapsa Danielei Moisă, administrator la SC Pronova, a fost redusă de la cinci ani la trei ani de închisoare cu executare.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, persoanele condamnate urmând să fie încarcerate.
Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe cei opt să restituie Poştei Române suma de 14,3 milioane de lei, la care va fi adăugată dobânda calculată până la plata efectivă a datoriei. De asemenea, Neculai Pintilie şi Daniela Moisă au fost obligaţi să plătească statului român 1,1 milioane de lei, respectiv peste 488.000 de lei.
Dosarul a fost soluţionat definitiv după patru ani, timp în care Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe cei opt inculpaţi la pedepse cu executate, iar decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.
Pe 13 octombrie 2009, cei opt au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în legătură cu semnarea a şase poliţie de asigurare, prin care Compania Naţională Poşta Română a fost păgubită cu peste patru milioane de euro.
Toader Mihai, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu au fost acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice, Neculai Pintilie şi Daniela Moisă, de complicitate la abuz în serviciu, spălare de bani şi evaziune fiscală, Iulian Ditcov, de spălare de bani, iar Maricel Păcuraru şi Lucian Beşchea, de complicitate la abuz în serviciu.
După aproape doi ani şi şase luni, pe 21 mai 2012, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe cei opt la pedepse între cinci şi opt ani de închisoare cu executare.
Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti, care pe 28 noiembrie 2012 a decis rejudecarea dosarului. Procurorii DNA au contestat însă soluţia, iar instanţa supremă a dispus, pe 18 iunie 2013, ca judecata în dosar să continue la Curtea de Apel Bucureşti. Reluat la aceeaşi instanţă, în septembrie 2013, dosarul a fost soluţionat definitiv pe 3 noiembrie 2014.
Prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 4.087.000 de euro
Procurorii arătau, în rechizitoriu, că, în cursul anului 2006, Mihail Toader, Emanoil Lepădatu şi Andrei Marinescu ar fi iniţiat şi aprobat încheierea a şase poliţe de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, pentru riscuri cum ar fi accidente, boli profesionale, riscuri de sănătate. Poliţele au fost încheiate între Poşta Română şi SC Allianz Ţiriac Asigurări, SC Astra Asigurări şi SC Omniasig Vienna Insurance Group cu încălcarea regulamentelor CNPR SA şi a condiţiilor generale şi specifice privind asigurările de viaţă. În urma acestor contracte, s-a produs un prejudiciu în dauna Poştei Române în valoare de 14.387.819,59 lei, echivalentul a aproximativ 4.087.000 de euro.
La încheierea acestor poliţe au participat în mod fictiv, ca intermediari, Neculai Pintilie, Daniela Moisă şi Lucian Beşchea, beneficiind astfel în mod nelegal de suma totală de 6.944.765 de lei, reprezentând comisionul de intermediere, potrivit procurorilor.
Anchetatorii mai arătau, în actul de sesizare a instanţei, că Maricel Păcuraru ar fi beneficiat de suma totală de 6.781.465 de lei. De asemenea, Păcuraru a dobândit suma de 1.741.500 de lei, pe care a folosit-o în interes personal şi a transferat-o către alte persoane fizice sau juridice, deşi cunoştea că provine din infracţiuni.
La rândul lor, cunoscând că provine din încheierea nelegală a poliţelor de asigurare, Pintilie, Moisă şi Ditcov au înregistrat în contabilitatea firmelor administrate de ei şi controlate de Păcuraru suma totală de 12.892.273,86 lei, pe care ulterior au transferat-o, prin diferite modalităţi, către alte persoane fizice sau juridice, pentru a-i ascunde originea ilicită. De asemenea, Pintilie şi Moisă au înregistrat în contabilitatea firmelor cheltuieli fictive, sustrăgându-se de la plata unui impozit pe profit către bugetul de stat în valoare totală de 2.313.439 de lei, au mai arătat procurorii DNA.